Mówi: | Konrad Gaca |
Funkcja: | specjalista żywieniowy |
Firma: | prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers” |
Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem
„Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety. W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
Konrad Gaca podkreśla, że nic nie jest w stanie zastąpić racjonalnego odżywiania – ani najbardziej intensywny trening, ani najlepsze suplementy diety.
– Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem. Odchudzanie to jest taka półeczka wyżej w zdrowym żywieniu. Każda osoba, która chcę się zdrowo odżywiać, powinna korzystać z określonych produktów, tak żeby nasycić swój organizm. Natomiast, jeśli myśli o odchudzaniu, to tu już jest niezwykle ważne, żeby te produkty były w diecie ustalone indywidualnie do wieku, wagi i płci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.
W książce można znaleźć blisko sto propozycji dań na różne pory roku i różne okazje. Konrad Gaca podpowiada, jak gotować zdrowo i smacznie.
– Myślę, że szczególnie teraz zbiór przepisów świątecznych jest naprawdę bardzo inspirujący. Na przykład barszcz wigilijny, świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dyni czy chociażby kompot z suszu – bardzo zdrowy. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, nawet te osoby, które uważają, że nie da się zjeść deseru w wersji light – tłumaczy Konrad Gaca.
Gaca podkreśla, że nie wszystkie produkty są równie dobrze przyswajane przez organizm zarówno rano, jak i wieczorem. W książce można znaleźć liczne porady dotyczące tego, jakie przekąski szkodzą, a jakie przynoszą korzyści o określonych porach dnia.
– Właśnie wieczorami popełniamy błąd żywieniowy – sięgamy po owoce i spożywamy spore ilości węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o tym, jak niezwykle ważne jest ustawienie hormonalne organizmu. Jedząc owoce, cukry proste, powodujemy, że zaczyna rządzić nami hormon insuliny, który z kolei obniża hormon wzrostu, a ten w nocy jest niezwykle ważny w każdym wieku, bo to jest nasza regeneracja, nasz metabolizm – wyjaśnia Konrad Gaca.
Konrad Gaca odchudził tysiące Polaków. W jego najnowszej książce nie brak również historii osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Zdaniem dietetyka bycie fit to nie tylko wygląd i sprawność fizyczna, lecz przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.
To już druga książka Konrada Gacy. Poprzednia – „Moje odchudzanie” – cieszyła się takim zainteresowaniem, że bestsellerem empik.com stała się jeszcze przed oficjalną premierą.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-20: Brak przepisów i systemu wsparcia blokuje rozwój polskiego rynku biometanu. Branża apeluje o włączenie sektora do krajowych strategii energetycznych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.