Newsy

Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

2014-12-22  |  06:45
Mówi:Konrad Gaca
Funkcja:specjalista żywieniowy
Firma:prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”
  • MP4
  • „Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety.  W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.

    Konrad Gaca podkreśla,  że nic nie jest w stanie zastąpić racjonalnego odżywiania  ani najbardziej intensywny trening, ani najlepsze suplementy diety.

    Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem. Odchudzanie to jest taka półeczka wyżej w zdrowym żywieniu. Każda osoba, która chcę się zdrowo odżywiać, powinna korzystać z określonych produktów, tak żeby nasycić swój organizm. Natomiast, jeśli myśli o odchudzaniu, to tu już jest niezwykle ważne, żeby te produkty były w diecie ustalone indywidualnie do wieku, wagi i płci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.

    W książce można znaleźć blisko sto propozycji dań na różne pory roku i różne okazje. Konrad Gaca podpowiada, jak gotować zdrowo i smacznie.

    Myślę, że szczególnie teraz zbiór przepisów świątecznych jest naprawdę bardzo inspirujący. Na przykład barszcz wigilijny, świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dyni czy chociażby kompot z suszu – bardzo zdrowy. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, nawet te osoby, które uważają, że nie da się zjeść deseru w wersji light – tłumaczy Konrad Gaca.

    Gaca podkreśla, że nie wszystkie produkty są równie dobrze przyswajane przez organizm zarówno rano, jak i wieczorem. W książce można znaleźć liczne porady dotyczące tego, jakie przekąski szkodzą, a jakie przynoszą korzyści o określonych porach dnia.

     Właśnie wieczorami popełniamy błąd żywieniowy –  sięgamy po owoce i spożywamy spore ilości węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o tym,  jak niezwykle ważne jest ustawienie hormonalne organizmu. Jedząc owoce, cukry proste, powodujemy, że zaczyna rządzić nami hormon insuliny, który z kolei obniża hormon wzrostu, a ten w nocy jest niezwykle ważny w każdym wieku, bo to jest nasza regeneracja, nasz metabolizm – wyjaśnia Konrad Gaca.

    Konrad Gaca odchudził tysiące Polaków. W jego najnowszej książce nie brak również historii osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Zdaniem dietetyka bycie fit to nie tylko wygląd i sprawność fizyczna, lecz przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.

    To już druga książka Konrada Gacy. Poprzednia – „Moje odchudzanie” cieszyła się takim zainteresowaniem, że bestsellerem empik.com stała się jeszcze przed oficjalną premierą.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Farmacja

    Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

    Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.