Newsy

Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia

2016-05-10  |  06:40

Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić  bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.

Dieta jak najbardziej może leczyć. Dzisiaj wracamy do przeszłości, natura pożywienia, przyprawianie, odpowiednie techniki gotowania, trochę subkultury makrobiotycznej – łączymy to w całość po to, żeby dzięki umiarkowaniu dojść do właściwego pojęcia diety leczniczej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Zaremba, dieto terapeuta.

Zdaniem Marka Zaremby największym wyzwaniem jest umiar, odnowa postu. Piramida żywienia, którą on stara się propagować, to tzw. dieta intuicyjna.

Niejedzenie i głód są lepszą terapią niż poszukiwanie nieustannie czegoś, czym zaspokoimy nasze dolegliwości. Jest to zresztą wątek medycyny wschodniej, że nie należy patrzeć na to, co dodać do odżywiania, tylko najpierw to, co odjąć. Zachęcam wszystkich też do tego, aby wsłuchali się w intuicję, to jest nasz klucz. Miłość do gotowania, radość, kultura stołu, to są rzeczy, które dzisiaj musimy odnawiać, i tylko w ten sposób możemy odnaleźć faktycznie drogę do zdrowia – tłumaczy Marek Zaremba.

W kwietniu na półki księgarń trafiła kolejna książka Marka Zaremby „Leczenie dietą – Wygraj z candidą!”. Autor porusza w niej temat związany z leczniczą dietą przeciwgrzybiczą, dołączając blisko 50 przepisów, które zapobiegają powstawaniu drożdżycy.

Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie, która sprzyja rozwojowi różnych patogenów. Zbawienna jest więc dla nas odpowiednio połączona dieta roślinna – wyjaśnia Marek Zaremba.

Oprócz czynników dietetycznych związanych z nadmiernym spożyciem cukru, u podstawy powstawania kandydozy jest również przewlekły stres oraz niepokój emocjonalny, który w znaczny sposób osłabia układ odpornościowy. Zdaniem Zaremby toksyczne myśli są bardziej szkodliwe niż przetworzone jedzenie. Niemniej jednak trzeba ich unikać w równym stopniu.

Dużo lepiej jest gotować zdrowo, niż później stosować farmakologię. Profilaktyka, której dzisiaj nam brakuje, jest podstawą, a u podstawy profilaktyki zawsze będzie zdrowe odżywianie – mówi Marek Zaremba.

Marek Zaremba jest entuzjastą zdrowego stylu życia. Trendem, który promuje, jest m.in. superfoods. Na miano superżywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.

Jest dużo wspaniałych produktów: natka pietruszki, jabłko, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, czosnek, cebula, które w odpowiednio połączonym daniu dają nam tzw. superfoods. Naprawdę mamy potężne bogactwo w Polsce, to są łatwo dostępne produkty, które w połączeniu, w odpowiednim daniu dają nam tzw. superfoods – mówi Marek Zaremba.

Włączając takie produkty do codziennego menu, możemy zapobiegać cukrzycy, chorobom serca i nowotworom.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem

Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.