Mówi: | Michał Figurski |
Funkcja: | dziennikarz |
Michał Figurski poprowadzi audycję na temat żywienia osób po udarze mózgu
Ponad połowa pacjentów po udarze mózgu może cierpieć z powodu niedożywienia. Michał Figurski zaangażował się w kampanię, której celem jest uświadomienie Polakom roli odpowiedniego odżywiania w procesie rekonwalescencji. W ramach akcji dziennikarz poprowadzi audycję, w której podejmie temat żywienia medycznego.
Każdego roku w Polsce ponad 60 tys. osób doznaje udaru. Nawet 62 proc. rekonwalescentów cierpi z powodu niedożywienia, głównie na skutek problemów z przełykaniem (dysfagii). Niedostateczne odżywienie organizmu może prowadzić do jego wyniszczenia, a tym samym zmniejsza siły do walki z chorobą, wydłuża okres rekonwalescencji, a także zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań. Z problemem niedożywienia borykał się również Michał Figurski, który udaru doznał we wrześniu 2015 roku.
– Po udarze długo byłem nieprzytomny, nie przyjmowałem żadnych pokarmów. Mój organizm nie miał siły, żeby się regenerować, a był to najbardziej newralgiczny moment choroby, moment wybudzenia, kiedy należało się brać do pracy, a w ogóle nie było sił – mówi Michał Figurski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Według Polskiego Towarzystwa Neurologicznego osobom po udarze mózgu należy przede wszystkim dostarczać białko oraz energię. Niedobory w tym zakresie mogą bowiem hamować proces zdrowienia tkanek mózgowych. Wiedza pacjentów na ten temat często jest niewystarczająca, a szpitalna dieta nie jest dostosowana do wymagań chorych.
– W przypadku powrotu do zdrowia dieta nabiera zupełnie innego znaczenia. Nie rozmawiamy o chudej rybie z zielonym groszkiem i sałatą, bo ja właśnie to widziałem, słysząc słowo „dieta”, tylko rozmawiamy o bardzo potrzebnym, specjalistycznym odżywianiu zmęczonego chorobą organizmu – mówi dziennikarz.
Pomocą dla pacjentów neurologicznych mogą być specjalistyczne wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe preparaty odżywcze. Mogą one stanowić uzupełnienie tradycyjnych posiłków lub całkowicie je zastąpić.
Aby zwiększyć świadomość Polaków w zakresie żywienia medycznego, Michał Figurski zaangażował się w kampanię edukacyjną, której odsłona ruszy niedługo. Twierdzi, że dostaje wiele listów od osób po udarze lub ich bliskich z pytaniami o chorobę i sposoby radzenia sobie z nią. Nie ukrywa, że początkowo był zaskoczony, z czasem jednak postanowił się publicznie przyznać do choroby i swoich słabości.
– Ludzie potrzebują takiej pomocy. To jest przykre, że szukają jej u osób publicznych. Jeżeli mogę komuś coś wyjaśnić, pomóc, nakierować, a bardzo wiele osób skierowałem już w różne miejsca, to jak najbardziej się w to angażuję – mówi Michał Figurski.
W ramach kampanii dziennikarz poprowadzi swoją pierwszą od kilku lat audycję radiową, która będzie dostępna w internecie.
– Mam nadzieję, że taka forma będzie atrakcyjna dla wszystkich zainteresowanych. Chcę w sposób lekki, przystępny i jak to zwykle w moim stylu – trochę z przymrużeniem oka, podjąć bardzo poważny temat – mówi Michał Figurski.
Dziennikarz nie ukrywa, że do pomysłu takiej audycji odniósł się z entuzjazmem. Pozwala mu ona bowiem mówić o istotnym, a niedocenianym problemie, a także połączyć to z pracą zawodową, która zawsze była jego wielką pasją.
Celem audycji, oprócz edukacji na temat choroby oraz roli odpowiedniego żywienia medycznego w zmaganiach z nią, jest także wsparcie pacjentów i dodanie im sił w walce o powrót do zdrowia. Audycja ze względu na swój istotny społecznie wydźwięk jest skierowana do wszystkich – nie tylko do pacjentów oraz ich opiekunów, lecz także do środowiska medycznego i całego społeczeństwa. Już wkrótce Michał Figurski opowie szerzej o kampanii, w którą się zaangażował, oraz o tym, gdzie będzie dostępna jego audycja.
Czytaj także
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2025-03-27: Coraz więcej osób choruje na kleszczowe zapalenie mózgu. Na profilaktyczne szczepienie zdecydował się tylko co 10. Polak
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2025-01-16: Europa potrzebuje strategii dla zdrowia mózgu. Coraz więcej państw dostrzega ten problem
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.