Mówi: | Karolina Jaworska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Odporność organizmu powinno się budować przez cały rok. Sprzyja jej zbilansowana dieta
Odporność organizmu można wspomagać. Niezbędna jest w tym m.in. dobrze zbilansowana dieta. Codzienne posiłki powinny zawierać m.in. produkty fermentowane. Do budowania odporności niezbędne są także produkty bogate w witaminy A, C, D i E oraz B6.
Mianem odporności organizmu określa się jego zdolność do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno pochodzącymi z zewnątrz, jak np. wirusy, jak i z wewnątrz. Zdolność organizmu do zwalczania chorób zależna jest w dużym stopniu od genów, a także od szeroko pojętego stylu życia. Warto pamiętać o tym, że odporność organizmu powinno się budować przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
– Często wydaje nam się, że jesień czy zima to ten moment, kiedy powinniśmy się zatroszczyć o odporność. Tymczasem jeżeli nie będziemy dbać o nią przez cały rok, to odporność będzie malała i może nie wystarczyć troska w tym konkretnym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Jaworska, specjalista ds. żywienia.
Najważniejszym aspektem budowania odporności organizmu jest dieta. Codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa i owoce, produkty mleczne, zboża oraz posiłki dostarczające wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a więc białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Należy pamiętać o spożywaniu urozmaiconych posiłków, w których znajdują się produkty z różnych grup spożywczych.
– Niezwykle istotna jest ponadto dbałość o odpowiednią florę przewodu pokarmowego poprzez dostarczanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, które nie tylko chronią mikroflorę jelitową, lecz także stymulują układ immunologiczny do pracy – mówi Karolina Jaworska.
Dieta budująca odporność organizmu powinna zawierać ponadto substancje odżywcze bogate w antyoksydanty, czyli witaminy C, A oraz E, a także witaminę D. Ta ostatnia wytwarzana jest pod wpływem działania promieni słonecznych – wystarczy kilkanaście minut, by organizm wyprodukował dawkę pokrywającą dzienne zapotrzebowanie. Pochmurne zimy oraz stosowane latem filtry przeciwsłoneczne sprawiają jednak, że Polacy często cierpią z powodu niedoboru witaminy D. Stąd tak istotne jest spożywanie bogatych w tę substancję produktów.
– Warto też zwrócić uwagę na witaminę B6. Witamina B6 jest mniej kojarzona z odpornością, natomiast jest niezbędna do tego, żeby tworzyć przeciwciała. Natomiast przeciwciała to pierwsze cząsteczki, które wpływają na odporność naszego organizmu – mówi Karolina Jaworska.
Na pracę układu odpornościowego bardzo pozytywnie wpływa też regularna, najlepiej codzienna, dawka aktywności fizycznej. Niezbędny jest także odpoczynek regenerujący siły organizmu, odpowiednią ilość snu w ciągu doby oraz unikanie stresu.
Czytaj także
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-11: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Regularne badania profilaktyczne stawiamy sobie za punkt honoru. Chcemy być zdrowi i aktywni
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.