Newsy

Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy

2014-09-12  |  06:40

Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc. Jednocześnie zdrowe przekąski, takie jak świeże warzywa i owoce oraz soki warzywne, wspomagają proces odchudzania, pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.

Zmiany trybu życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci doprowadziły do modyfikacji nawyków żywieniowych Polaków. Spożywanie posiłków o stałych porach jest obecnie niemal niemożliwe dla przeciętnego, aktywnego zawodowo mieszkańca naszego kraju.

– Z badań wynika, że ponad połowa społeczeństwa deklaruje podjadanie jakichś przekąsek między posiłkami. Niestety, zazwyczaj są to niezbyt zdrowe dla organizmu pokarmy, jak choćby batoniki, czekoladki, ciasteczka, chipsy i zupki instant – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maciej Solarek, kierownik marki Fortuna.

Regularne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, obniża ogólną wartość odżywczą diety, doprowadza do wzrostu masy ciała i zwiększa ryzyko próchnicy. Do niezdrowych przekąsek zalicza się również słodkie napoje gazowane. Według danych Center for Science in the Public Interest (amerykańskiej prozdrowotnej organizacji konsumenckiej) są one głównym źródłem pustych kalorii oraz rafinowanego cukru w diecie Europejczyków i Amerykanów. Badania naukowców z Imperial College of London wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc.

– Można jeść nieprzetworzone przekąski, w tym słynne teraz jabłka. Soki warzywne są również doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale zaspokajają głód przez to, że mają gęstą, treściwą konsystencję. Poza tym tego typu soki mają niską kaloryczność – dodaje Maciej Solarek.

Takie przekąski, jak świeże owoce i warzywa oraz soki warzywne pomiędzy posiłkami mogą wspomóc proces odchudzania, ponieważ zawarty w nich błonnik pobudza uczucie sytości i stymuluje pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, według raportu Światowej Organizacji Zdrowia wysokie spożycie owoców i warzyw znacznie obniża ryzyko chorób układu krążenia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.