Newsy

Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy

2014-09-12  |  06:40

Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc. Jednocześnie zdrowe przekąski, takie jak świeże warzywa i owoce oraz soki warzywne, wspomagają proces odchudzania, pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.

Zmiany trybu życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci doprowadziły do modyfikacji nawyków żywieniowych Polaków. Spożywanie posiłków o stałych porach jest obecnie niemal niemożliwe dla przeciętnego, aktywnego zawodowo mieszkańca naszego kraju.

– Z badań wynika, że ponad połowa społeczeństwa deklaruje podjadanie jakichś przekąsek między posiłkami. Niestety, zazwyczaj są to niezbyt zdrowe dla organizmu pokarmy, jak choćby batoniki, czekoladki, ciasteczka, chipsy i zupki instant – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maciej Solarek, kierownik marki Fortuna.

Regularne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, obniża ogólną wartość odżywczą diety, doprowadza do wzrostu masy ciała i zwiększa ryzyko próchnicy. Do niezdrowych przekąsek zalicza się również słodkie napoje gazowane. Według danych Center for Science in the Public Interest (amerykańskiej prozdrowotnej organizacji konsumenckiej) są one głównym źródłem pustych kalorii oraz rafinowanego cukru w diecie Europejczyków i Amerykanów. Badania naukowców z Imperial College of London wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc.

– Można jeść nieprzetworzone przekąski, w tym słynne teraz jabłka. Soki warzywne są również doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale zaspokajają głód przez to, że mają gęstą, treściwą konsystencję. Poza tym tego typu soki mają niską kaloryczność – dodaje Maciej Solarek.

Takie przekąski, jak świeże owoce i warzywa oraz soki warzywne pomiędzy posiłkami mogą wspomóc proces odchudzania, ponieważ zawarty w nich błonnik pobudza uczucie sytości i stymuluje pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, według raportu Światowej Organizacji Zdrowia wysokie spożycie owoców i warzyw znacznie obniża ryzyko chorób układu krążenia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.