Mówi: | Maciej Solarek |
Funkcja: | kierownik marki Fortuna |
Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy
Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc. Jednocześnie zdrowe przekąski, takie jak świeże warzywa i owoce oraz soki warzywne, wspomagają proces odchudzania, pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.
Zmiany trybu życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci doprowadziły do modyfikacji nawyków żywieniowych Polaków. Spożywanie posiłków o stałych porach jest obecnie niemal niemożliwe dla przeciętnego, aktywnego zawodowo mieszkańca naszego kraju.
– Z badań wynika, że ponad połowa społeczeństwa deklaruje podjadanie jakichś przekąsek między posiłkami. Niestety, zazwyczaj są to niezbyt zdrowe dla organizmu pokarmy, jak choćby batoniki, czekoladki, ciasteczka, chipsy i zupki instant – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maciej Solarek, kierownik marki Fortuna.
Regularne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, obniża ogólną wartość odżywczą diety, doprowadza do wzrostu masy ciała i zwiększa ryzyko próchnicy. Do niezdrowych przekąsek zalicza się również słodkie napoje gazowane. Według danych Center for Science in the Public Interest (amerykańskiej prozdrowotnej organizacji konsumenckiej) są one głównym źródłem pustych kalorii oraz rafinowanego cukru w diecie Europejczyków i Amerykanów. Badania naukowców z Imperial College of London wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc.
– Można jeść nieprzetworzone przekąski, w tym słynne teraz jabłka. Soki warzywne są również doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale zaspokajają głód przez to, że mają gęstą, treściwą konsystencję. Poza tym tego typu soki mają niską kaloryczność – dodaje Maciej Solarek.
Takie przekąski, jak świeże owoce i warzywa oraz soki warzywne pomiędzy posiłkami mogą wspomóc proces odchudzania, ponieważ zawarty w nich błonnik pobudza uczucie sytości i stymuluje pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, według raportu Światowej Organizacji Zdrowia wysokie spożycie owoców i warzyw znacznie obniża ryzyko chorób układu krążenia.
Czytaj także
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-02-11: System opieki zdrowotnej w Strefie Gazy jest zdewastowany. Ponowne dostawy pomocy humanitarnej to kropla w morzu potrzeb
- 2025-02-11: Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców chciałby zyskać nowe kompetencje. Wśród nich mediacje między przedsiębiorcami
- 2025-01-27: Zawieszenie broni między Izraelem a Hamasem to szansa na pomoc humanitarną dla Strefy Gazy. Ponad 90 proc. mieszkańców jest od niej odciętych
- 2024-11-18: Sprzedaż kart telemetrycznych M2M mocno przyspieszyła. Dzięki nim internet rzeczy wspiera cyfryzację firm
- 2024-11-18: Maciej Rock: „Must Be the Music” to jeden z moich ulubionych programów. Szczególnie wspominam Korę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.