Newsy

45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

2014-12-08  |  06:30

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Duże znaczenie ma też używanie odpowiednich naczyń.

Blisko 60 proc. Polaków deklaruje, że stawia na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. – wynika z badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie marki naczyń Philipiak Milano. Czytają poradniki, konsultują się z dietetykami i układają swój jadłospis tak, żeby znalazły się w nim posiłki, które dostarczają witamin i składników odżywczych. Mimo że 45 proc. stara się sięgać po produkty ekologiczne, niewielu potrafi przygotować z nich zdrowe posiłki.

Niestety, sposób przygotowania świątecznych potraw nie będzie szczególnie zdrowy. Przeważać będzie gotowanie w wodzie i smażenie w tłuszczu. Jedynie 2 proc. Polaków umie i stosuje metodę smażenia bez tłuszczu, zaledwie 14 proc. Polaków potrafi gotować na parze – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Tomasz Lis, dyrektor ds. komunikacji i rzecznik prasowy Philipiak Polska.

Zdecydowanie przeważają tradycyjne metody gotowania: gotowanie w wodzie (62 proc.) smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.).

Proces przetwarzania żywności często powoduje, że nasze potrawy tracą wiele substancji odżywczych. Przez gotowanie w wodzie dużo witamin i soli mineralnych jest wypłukiwanych z warzyw czy mięsa. Z kolei smażenie na tłuszczu powoduje, że przyjmujemy tego tłuszczu więcej, niż sobie zaplanowaliśmy. Stosujemy najczęściej wszystkie te techniki, które albo zubożają potrawy, albo powodują, że jemy zbyt tłusto – tłumaczy Tomasz Lis.

Na jakość przygotowywanych potraw wpływ mają również naczynia, w których są przygotowywane.

– Polacy nie wybierają naczyń, które pomagałyby im gotować w zdrowy sposób, i traktują je po macoszemu. Kupują naczynia tanie i rzadko je wymieniają. Rodacy mają więc dobre chęci, sięgają po coraz zdrowsze produkty, natomiast później obróbka termiczna, czyli gotowanie, pozostawia wiele do życzenia – podkreśla Tomasz Lis.

Z badania wynika, że Polacy gotują w naczyniach ze stali szlachetnej (46 proc.), emaliowanych (39 proc.) i z powłoką ceramiczną (35 proc.). Przynajmniej raz w roku garnki wymienia 8 proc. Polaków. Co czwarty robi to raz na trzy lata. Podobna jest grupa tych, którzy wymieniają je co pięć lat.

Jak podkreśla Lis, wyniki badań skłoniły firmę do organizowania warsztatów kulinarnych, na których uczestnicy mogą uczyć się technik zdrowego gotowania pod okiem dietetyków i szefów kuchni. Na razie są one dostępne tylko w Warszawie, ale z czasem firma zamierza rozszerzyć je na inne miasta.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Iga Baumgart-Witan: To jest ostatni rok mojej kariery. Na emeryturze chciałabym się zająć sportem niezawodowym, może zakocham się w telewizji

Ponad dwie dekady swojego życia biegaczka poświęciła sportowi. Nie ukrywa, że w niektórych momentach bardzo trudno było jej pogodzić sferę prywatną z intensywnymi treningami i wyjazdami na zawody, ale zawsze mogła liczyć na wsparcie i pomoc ze strony męża. Na bieżni spędzała dużo czasu i jak zauważyła, bardzo ucierpiały na tym jej relacje przyjacielskie i koleżeńskie. Wkrótce Iga Baumgart-Witan kończy karierę. Zamierza jednak nadal działać w sporcie, szkolić innych i współpracować z klubami. Kusi ją też telewizja.

Media

Problem patotreści w internecie narasta. Potrzebna edukacja dzieci, rodziców i nauczycieli

Co czwarty nastolatek (26 proc.) ogląda w sieci tzw. patostreamy, wulgarne, obsceniczne i nacechowane przemocą widowiska lub transmisje internetowe nadawane na żywo w serwisach streamingowych i mediach społecznościowych – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. To zjawisko mające na młodych ludzi negatywny wpływ wciąż zyskuje na znaczeniu w przestrzeni internetowej, a prawo nie nadąża za rozwojem technologii. Specjaliści zauważają, że nie jest to tylko chwilowa moda, ale poważny problem społeczny, który wymaga zintegrowanych działań edukacyjnych i informacyjnych.

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca

Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.