Mówi: | Łukasz Konik |
Firma: | szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA |
Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw
Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania. Warto też eksperymentować z nieco zapomnianymi warzywami, takimi jak skorzonera czy topinambur i przyrządzać je w zupełnie innej odsłonie.
Kucharze z wieloletnim doświadczeniem przekonują, że każdą – nawet najbardziej dietetyczną potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu.
– Danie dostosowane do konkretnej diety również może być smaczne i ładnie wyglądać na talerzu. I nie ma znaczenia, czy jest to dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy jakakolwiek inna. Ja w kuchni wykorzystuję produkty, które są po części już zapomniane, chociażby siemię lniane, warzywa typu skorzonera czy topinambur – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Konik, szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA.
Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw, które nie dość, że będą wyglądały apetycznie, to jeszcze dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia, podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce. Mogą być podane w tradycyjnej formie lub w zupełnie nowej odsłonie.
– Krem ze skorzonery podajemy na przykład z sufletem marchewkowym, czyli teoretycznie mamy dwa warzywa, zamieniamy to wszystko w inny sposób podania tak, żeby gość czuł, że dostał bardzo fajne danie, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie – podkreśla Łukasz Konik.
Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie, dlatego specjaliści do spraw żywienia przekonują, że w każdej sytuacji – niezależnie od tego, czy jest się na wyjeździe, czy przygotowuje się posiłki w domu – trzeba zwracać uwagę na to, co trafia na stół.
– W mojej kuchni jest jedna bardzo ważna zasada: przede wszystkim produkty muszą być sezonowe i najwyższej jakości. Stawiamy też na ziarna, chociażby teraz popularne są ziarna chia, które wpływają na dobry metabolizm – dodaje Łukasz Konik.
Odpowiednia dieta dopasowana do potrzeb organizmu w połączeniu z aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu pozwoli utrzymać szczupłą sylwetkę i zapobiegnie rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy naczyniowo-krążeniowe czy nowotwory.
Czytaj także
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.