Mówi: | dr inż. Tadeusz Blicharski |
Funkcja: | dyrektor |
Firma: | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus” |
Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu
Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.
– Kolagen jest w tkankach łącznych tuszy świńskiej, np. słonina jest tak skonstruowana, że są w niej różne włókna kolagenowe, m.in. kuleczki tłuszczu. Osoby, które cierpią na takie schorzenia, jak reumatoidalne zapalenie stawów czy osteoporoza, powinny spożywać bardzo dużo tego białka – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr inż. Tadeusz Blicharski, dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.
Kolagen jest odpowiedzialny nie tylko za prawidłową pracę stawów, ścięgien i wiązadeł, lecz także w znacznym stopniu opóźnia efekty starzenia skóry. Wraz z wiekiem organizm zatraca jednak zdolność do jego odbudowy, a kiedy włókien kolagenowych jest coraz mniej, powstają zmarszczki. Z tego też względu niezwykle istotne jest uzupełnianie jego braków.
– Jeżeli mógłbym coś sugerować osobom, które mają problemy zdrowotne w tym właśnie zakresie, to proponowałbym galaretkę z nóżek wieprzowych. W nogach jest dosyć dużo stawów, dużo małych kostek, chrząstek, a tam właśnie jest ogromna zawartość kolagenu. To proste i tanie danie, a naprawdę niezwykle zasobne w ten składnik – tłumaczy dr inż. Tadeusz Blicharski.
Kolagen jest składnikiem wielu kosmetyków, przede wszystkim kremów przeciwzmarszczkowych. Stosuje się go również w chirurgii plastycznej, np. do wypełniania ust, i chirurgii oparzeń.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-05-29: Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.