Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna. Wiele przepisów nawiązuje do kuchni polskiej
Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.
Dania kuchni brazylijskiej, które najłatwiej przełożyć na polski grunt, to te przyrządzane na grillu. Brazylijczycy z mięs grillują głównie wieprzowinę, i wołowinę. Podobnie jak w Polsce występują tam też różnice kulinarne w zależności od regionów. Ważnym elementem brazylijskiej kuchni są świeże owoce, które są tam łatwo dostępne.
– Kuchnia brazylijska to miks wpływów różnych kuchni – afrykańskiej, europejskiej, portugalskiej, niemieckiej. Bardzo ciekawa, barwna, dobrze przyprawiona, konkretna, bo mięso jest bardzo popularne w tej kuchni. Istotne jest też to, że Brazylijczycy podobnie jak Polacy uwielbiają grillować. Grillują zarówno mięso, jak i owoce, co jest bardzo ciekawe i inspirujące dla naszego polskiego grillowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz, McCormick Polska.
Jednym z najważniejszych składników kuchni brazylijskiej jest maniok, przypominający polskie ziemniaki, z którego wyrabia się mąkę zwaną cassavą. Na wyróżnienie zasługuje też gujawa oraz tempero baiano, czyli mieszanka przypraw, m.in. oregano, pietruszki, pieprzu i kminu rzymskiego.
– Cassava, czyli bezglutenowa mąka z manioku, bardzo przypomina naszą mąkę ziemniaczaną. Bardzo często jest stosowana do zagęszczania różnego rodzaju galaretek, ale także do pieczenia. Pieką z tego bułeczki. Ale to nie są słodkie wypieki, to są wypieki wytrawne. Jest lekkostrawna, to też jest takie dość charakterystyczne. Jest zdrowa po prostu – podkreśla Magdalena Bartoszewicz.
Podobieństwo pewnych elementów kuchni brazylijskiej i polskiej sprawia, że ta pierwsza może stać się inspiracją do kuchennych eksperymentów. Zwłaszcza popularne w Polsce dość proste potrawy grillowane można wzorem Brazylijczyków urozmaicić, dodając więcej warzyw, owoców i przypraw.
Czytaj także
- 2025-04-29: Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.