Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna. Wiele przepisów nawiązuje do kuchni polskiej
Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.
Dania kuchni brazylijskiej, które najłatwiej przełożyć na polski grunt, to te przyrządzane na grillu. Brazylijczycy z mięs grillują głównie wieprzowinę, i wołowinę. Podobnie jak w Polsce występują tam też różnice kulinarne w zależności od regionów. Ważnym elementem brazylijskiej kuchni są świeże owoce, które są tam łatwo dostępne.
– Kuchnia brazylijska to miks wpływów różnych kuchni – afrykańskiej, europejskiej, portugalskiej, niemieckiej. Bardzo ciekawa, barwna, dobrze przyprawiona, konkretna, bo mięso jest bardzo popularne w tej kuchni. Istotne jest też to, że Brazylijczycy podobnie jak Polacy uwielbiają grillować. Grillują zarówno mięso, jak i owoce, co jest bardzo ciekawe i inspirujące dla naszego polskiego grillowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz, McCormick Polska.
Jednym z najważniejszych składników kuchni brazylijskiej jest maniok, przypominający polskie ziemniaki, z którego wyrabia się mąkę zwaną cassavą. Na wyróżnienie zasługuje też gujawa oraz tempero baiano, czyli mieszanka przypraw, m.in. oregano, pietruszki, pieprzu i kminu rzymskiego.
– Cassava, czyli bezglutenowa mąka z manioku, bardzo przypomina naszą mąkę ziemniaczaną. Bardzo często jest stosowana do zagęszczania różnego rodzaju galaretek, ale także do pieczenia. Pieką z tego bułeczki. Ale to nie są słodkie wypieki, to są wypieki wytrawne. Jest lekkostrawna, to też jest takie dość charakterystyczne. Jest zdrowa po prostu – podkreśla Magdalena Bartoszewicz.
Podobieństwo pewnych elementów kuchni brazylijskiej i polskiej sprawia, że ta pierwsza może stać się inspiracją do kuchennych eksperymentów. Zwłaszcza popularne w Polsce dość proste potrawy grillowane można wzorem Brazylijczyków urozmaicić, dodając więcej warzyw, owoców i przypraw.
Czytaj także
- 2025-04-29: Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.