Newsy

Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3

2015-09-25  |  06:00
Mówi:Weronika Łapińska
Funkcja:specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej
Firma:Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum
  • MP4
  • Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.

    Mimo mody na zdrowy styl życia dieta współczesnego człowieka wciąż jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Z tego względu organizmowi należy dostarczać suplementy diety, które uzupełnią wszelkie niedobory. Suplementację należy prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów warto zmieniać w zależności od pory roku. Jesienią, a więc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, warto pomyśleć zwłaszcza o preparatach zwiększających odporność. Może to być czosnek w kapsułkach, traganek, ekstrakt imbiru czy dzikiej róży, pochodzący z Chin grzyb o nazwie kordyceps oraz witamina C.

    – Warto sięgnąć po naturalną, lewoskrętną witaminę C, która jest dużo lepiej przyswajalna niż prawoskrętna. Nasz organizm jest na tyle inteligentny, że rozróżnia związki chemiczne i naturalne. Często nasz organizm nie przyswaja związków chemicznych, więc ich kupowanie to wyrzucanie pieniędzy w błoto – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Weronika Łapińska, specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej w Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.

    Osoby o obniżonej odporności mogą sięgnąć po takie produkty, jak wyciąg z jeżówki, pau d'arco, czyli preparat pozyskiwany z kory drzewa rosnącego w Ameryce Południowej, beta-glukany, grzybki reishi czy shiitake, które zawierają związek o nazwie lentinian, podwyższający odporność. W przypadku dzieci dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po tran oraz preparaty zawierające naturalne kwasy omega-3. Jesienią warto też pomyśleć o uzupełnianiu witaminy D3, której niedobór może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy lub niewydolności serca. Witaminę D3 powinno się zażywać w połączeniu z witaminą K2, która zapewnia łatwiejszy transport do kości.

    Bardzo dużo gotujemy, pieczemy, smażymy, a obróbka termiczna powoduje, że witaminy nie występują w jedzeniu. Dla przykładu witaminy C znajdziemy dużo w ziemniaku, ale jeśli ten ziemniak ugotujemy, to ta witamina się po prostu utleni. Tak samo np. kwasy nienasycone czy omega-3, niestety, pieczenie i gotowanie powoduje niszczenie tych witamin i mikroelementów – mówi Weronika Łapińska.

    Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać pięć porcji świeżych warzyw i owoców. W zimie jest to szczególnie trudne ze względu na ograniczony dostęp do świeżych produktów rolnych. Dlatego tym większe znaczenie ma suplementacja. Ważne jest jednak to, by suplementację zaczynać odpowiednio wcześnie. Przygotowując organizm na nadejście jesieni i zimy, należy zacząć przyjmować suplementy już pod koniec lata.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Problemy społeczne

    37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

    Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

    Problemy społeczne

    Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

    Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

    Żywienie

    Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

    Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.