Newsy

Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3

2015-09-25  |  06:00
Mówi:Weronika Łapińska
Funkcja:specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej
Firma:Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum
  • MP4
  • Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.

    Mimo mody na zdrowy styl życia dieta współczesnego człowieka wciąż jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Z tego względu organizmowi należy dostarczać suplementy diety, które uzupełnią wszelkie niedobory. Suplementację należy prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów warto zmieniać w zależności od pory roku. Jesienią, a więc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, warto pomyśleć zwłaszcza o preparatach zwiększających odporność. Może to być czosnek w kapsułkach, traganek, ekstrakt imbiru czy dzikiej róży, pochodzący z Chin grzyb o nazwie kordyceps oraz witamina C.

    – Warto sięgnąć po naturalną, lewoskrętną witaminę C, która jest dużo lepiej przyswajalna niż prawoskrętna. Nasz organizm jest na tyle inteligentny, że rozróżnia związki chemiczne i naturalne. Często nasz organizm nie przyswaja związków chemicznych, więc ich kupowanie to wyrzucanie pieniędzy w błoto – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Weronika Łapińska, specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej w Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.

    Osoby o obniżonej odporności mogą sięgnąć po takie produkty, jak wyciąg z jeżówki, pau d'arco, czyli preparat pozyskiwany z kory drzewa rosnącego w Ameryce Południowej, beta-glukany, grzybki reishi czy shiitake, które zawierają związek o nazwie lentinian, podwyższający odporność. W przypadku dzieci dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po tran oraz preparaty zawierające naturalne kwasy omega-3. Jesienią warto też pomyśleć o uzupełnianiu witaminy D3, której niedobór może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy lub niewydolności serca. Witaminę D3 powinno się zażywać w połączeniu z witaminą K2, która zapewnia łatwiejszy transport do kości.

    Bardzo dużo gotujemy, pieczemy, smażymy, a obróbka termiczna powoduje, że witaminy nie występują w jedzeniu. Dla przykładu witaminy C znajdziemy dużo w ziemniaku, ale jeśli ten ziemniak ugotujemy, to ta witamina się po prostu utleni. Tak samo np. kwasy nienasycone czy omega-3, niestety, pieczenie i gotowanie powoduje niszczenie tych witamin i mikroelementów – mówi Weronika Łapińska.

    Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać pięć porcji świeżych warzyw i owoców. W zimie jest to szczególnie trudne ze względu na ograniczony dostęp do świeżych produktów rolnych. Dlatego tym większe znaczenie ma suplementacja. Ważne jest jednak to, by suplementację zaczynać odpowiednio wcześnie. Przygotowując organizm na nadejście jesieni i zimy, należy zacząć przyjmować suplementy już pod koniec lata.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Dziecko

    Edukacja

    W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

    W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

    Psychologia

    Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

    – Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.