Mówi: | Monika Białasik |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Body Chief |
Przed infekcjami dróg oddechowych może chronić dieta wzmacniająca układ odpornościowy
W sezonie zimowym układ immunologiczny jest znacznie osłabiony, przez co organizm może być bardziej podatny na infekcje. Najlepszym sojusznikiem w walce z bakteriami i wirusami jest dieta wzmacniająca odporność. Specjaliści do spraw żywienia radzą, by posiłki były regularne, zbilansowane, a w codziennym menu nie zabrakło miejsca dla nieprzetworzonych warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, chudych mięs i serów.
Zdaniem dietetyków, by poprawić kondycje układu odpornościowego, trzeba zacząć od zmiany sposobu odżywiania – tłuste i wysokokaloryczne produkty zastąpić takimi, które zawierają witaminy, składniki odżywcze i poprawiają trawienie.
– Układ immunologiczny możemy wzmacniać za pomocą dostarczanych witamin i składników mineralnych, które pochodzą przede wszystkim z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Ogólnie stanowisko dietetyków jest takie, że jeżeli dieta jest optymalnie zbilansowana, to nie wymaga suplementacji, bo wszystko jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z przyjmowanymi posiłkami – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Białasik, dietetyk Body Chief.
Monika Białasik podkreśla, że dobrze zbilansowana dieta to przede wszystkim pięć posiłków dziennie spożywanych w równoległych odstępach czasu.
– Śniadanie należy jeść do godziny po przebudzeniu, kolację na 2–3 godziny przed pójściem spać. Instytut Żywności i Żywienia mówi, żeby do diety włączyć około 300 do 450 gramów owoców i od 400 do 600 gramów warzyw. Ważne są również takie produkty jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pełnoziarniste pieczywo – mówi Monika Białasik.
Specjaliści do spraw żywienia zalecają także regularne diety oczyszczające, żeby pobudzić organizm do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości błonnika. Należy także pić dużo wody mineralnej, na przykład z dodatkiem cytryny. Na co dzień dieta powinna być tak skomponowana, żeby zbytnio nie zakwaszać organizmu.
– Układ immunologiczny bardzo lubi alkaliczne środowisko organizmu. Produkty zakwaszające i osłabiające funkcję obronną organizmu to są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wszelkiego rodzaju nabiał, mięso, twarogi, jogurty. Jeżeli te produkty w diecie dominują, to możemy się spodziewać, że po dłuższym okresie organizm będzie po prostu zakwaszony. W kierunku alkalicznym dietę neutralizują warzywa, owoce i woda – tłumaczy Monika Białasik.
Trzeba natomiast pamiętać o tym, że duży wpływ na utratę witamin i wartości odżywczych produktów ma niewłaściwa obróbka termiczna, czyli zbyt długie gotowanie w bardzo wysokiej temperaturze.
– Musimy starać się jeść warzywa i owoce nieprzetworzone, żeby nie były to tylko zupy, sosy i warzywa, które są obrobione termicznie. Warto od czasu do czasu, nawet w okresie takim jesienno-zimowym, pamiętać o tym, żeby przygotować sobie sałatkę na bazie surowych warzyw, zjeść owoc – najlepiej ze skórką, ze względu na to, że często na skutek obierania warzyw i owoców również tracimy cenne wartości odżywcze – wyjaśnia Monika Białasik.
Żeby wzmocnić odporność, wraz z pożywieniem trzeba również dostarczać przeciwutleniacze, takie jak witamina A, E i C, beta karoten, selen i cynk. Dzięki nim organizm walczy z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie infekcji. Powinno się z kolei unikać pustych kalorii, których źródłem są przede wszystkim słodycze i alkohol.
– Energetycznie te produkty dostarczają całkiem sporą liczbę kalorii, ale jeżeli spojrzymy na ich właściwości jakościowe, to nagle się okazuje, że poza energią za dużo z takich produktów nie mamy. Bardzo ważne jest również to, żeby unikać nadmiernej ilości kofeiny. Dzienna dawka to jest około 300 mg, czyli mniej więcej trzy filiżanki kawy. Niestety, kawa ma właściwości odwadniające, wypłukuje składniki mineralne i witaminy, czasami również może utrudniać ich wchłanianie – mówi Monika Białasik.
W okresie jesienno-zimowym czarną kawę lepiej więc zamienić na zbożową i wzmacniające odporność, rozgrzewające herbaty z dodatkiem miodu, cytryny czy syropu malinowego.
– Należałoby również wprowadzić tzw. naturalne antybiotyki, czyli produkty, które mają właściwości przeciwzapalne, np. czosnek, który powoduje wzrost produkcji białych krwinek i przeciwciał, które pozwalają na skuteczną walkę z pojawiającymi się wirusami oraz np. korzeń imbiru, który ma właściwości przeciwzapalne – dodaje Monika Białasik.
Między posiłkami trzeba też pić dużo wody. Najlepsza jest mineralna z wapniem, magnezem i cynkiem. Rozpuszcza szkodliwe produkty przemiany materii i pomaga je usunąć, nawilża tkanki, dzięki czemu sprawniej działają i dostarcza pierwiastków ważnych dla układu obronnego.
Czytaj także
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2025-01-02: Ustawa o ochronie ludności i obronie cywilnej wchodzi w życie. Najważniejszym zadaniem przygotowanie społeczeństwa na zagrożenia
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
- 2025-01-17: UE uszczelnia ochronę konsumentów. Producenci i sprzedawcy będą ponosić większą odpowiedzialność za wadliwe i niebezpieczne produkty
- 2024-11-25: Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.