Newsy

Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody

2015-11-12  |  06:35

Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez kubka gorącej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze względu na niezwykły smak, lecz także działanie rozgrzewające i poprawiające odporność. Aromatyczne mieszanki herbat, które poprawią samopoczucie, można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

Według mnie idealny przepis na zimową herbatę jest następujący: bierzemy trochę dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza i równolegle wsypujemy do czajniczka świeżo pokrojony imbir, kilka ziarenek kardamonu, goździków, plasterek pomarańczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na 3 minuty, po czym możemy to rozlewać po filiżankach i delektować się smakiem – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Julia Popcowa proponuje też, by w zależności od upodobań smakowych, dodać do filiżanki syrop malinowy, szczyptę cynamonu albo miód, najlepiej lipowy lub gryczany. Tak przygotowany napój ma właściwości immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne. Eksperci polecają też wyjątkowe połączenie czarnej herbaty, owoców róży, cynamonu i soku z pomarańczy. Mieszankę trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.

Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń. Najlepsza jest ta z kranu, filtrowana. Woda w butelkach jest zbyt wysoko mineralizowana.

Herbaty nie zalewamy wrzątkiem, ponieważ gorąca woda, która jest trochę poniżej 100 stopni o wiele lepiej wydobywa jej smak. Czarną herbatę możemy parzyć w wyższej temperaturze niż zieloną, dlatego też odpowiednią temperaturą jest 90 stopni Celsjusza. Należy pamiętać o tym, że po zagotowaniu woda stygnie bardzo szybko, więc dosłownie kilka minut, 2–3 minuty, i ta woda już będzie miała odpowiednią temperaturę – tłumaczy Julia Popcowa.

Przez pierwsze 3 minuty w herbacie dominuje teina, która ma właściwości pobudzające. Napój parzony dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu

Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.