Newsy

Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody

2015-11-12  |  06:35

Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez kubka gorącej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze względu na niezwykły smak, lecz także działanie rozgrzewające i poprawiające odporność. Aromatyczne mieszanki herbat, które poprawią samopoczucie, można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

Według mnie idealny przepis na zimową herbatę jest następujący: bierzemy trochę dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza i równolegle wsypujemy do czajniczka świeżo pokrojony imbir, kilka ziarenek kardamonu, goździków, plasterek pomarańczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na 3 minuty, po czym możemy to rozlewać po filiżankach i delektować się smakiem – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Julia Popcowa proponuje też, by w zależności od upodobań smakowych, dodać do filiżanki syrop malinowy, szczyptę cynamonu albo miód, najlepiej lipowy lub gryczany. Tak przygotowany napój ma właściwości immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne. Eksperci polecają też wyjątkowe połączenie czarnej herbaty, owoców róży, cynamonu i soku z pomarańczy. Mieszankę trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.

Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń. Najlepsza jest ta z kranu, filtrowana. Woda w butelkach jest zbyt wysoko mineralizowana.

Herbaty nie zalewamy wrzątkiem, ponieważ gorąca woda, która jest trochę poniżej 100 stopni o wiele lepiej wydobywa jej smak. Czarną herbatę możemy parzyć w wyższej temperaturze niż zieloną, dlatego też odpowiednią temperaturą jest 90 stopni Celsjusza. Należy pamiętać o tym, że po zagotowaniu woda stygnie bardzo szybko, więc dosłownie kilka minut, 2–3 minuty, i ta woda już będzie miała odpowiednią temperaturę – tłumaczy Julia Popcowa.

Przez pierwsze 3 minuty w herbacie dominuje teina, która ma właściwości pobudzające. Napój parzony dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.