Mówi: | dr Andrzej Janicki |
Firma: | Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW |
Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane
Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także w być kartonach czy butelkach plastikowych.
Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie producenta marek Tymbark i Kubuś, prawie 60 proc. Polaków jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia zawierają konserwanty, natomiast aż 91 proc. ankietowanych jest zdania, że pasteryzować można wyłącznie w szklanych opakowaniach. Tymczasem rodzaj opakowania nie ma wpływu na to, czy produkt był pasteryzowany.
– Podczas produkcji soków owocowych niezwykle istotny jest czas. Muszą być stosowane nowoczesne maszyny i urządzenia, które pozwalają bardzo szybko wykonać procesy technologiczne związane z rozdrobnieniem owoców, wytłoczeniem soku, następnie pasteryzacją i rozlaniem do opakowań – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle dr Andrzej Janicki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Soki, nektary i napoje powinny być poddawane pasteryzacji w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Eliminuje ona bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji, przez co jest niezwykle bezpieczna, a produkty, które zostały poddane temu procesowi, zachowują większość wartości odżywczych.
– W czasie przechowywania utrwalone soki bardzo długo zachowują swoją trwałość oraz tę aktywność prozdrowotną, która polega nie tylko na zawartości witamin, lecz także bioaktywnych związków, które nadają owocom, warzywom i powstałym z nich sokom piękną barwę, a co najważniejsze – powodują regulowanie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie, a przez to zapobiegają wielu poważnym chorobom, m.in. miażdżycy czy nadciśnieniu – tłumaczy dr Andrzej Janicki.
Dlatego producenci stawiają na takie technologie, które pozwalają zatrzymać związki wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.
– Dzięki temu, że nowoczesne procesy technologiczne łagodnie traktują sok, a więc jest stosunkowo krótki czas ogrzewania, to również w czasie przechowywania straty tych aktywnych związków są niewielkie. Nawet pod koniec okresu trwałości soki zachowują co najmniej 80 proc. swojej wartości prozdrowotnej – podkreśla dr Andrzej Janicki.
Warto czytać etykiety na opakowaniach i zwracać uwagę na to, czy dany produkt był poddany procesowi pasteryzacji. Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają soki mętne – zapobiegają nowotworom, regulują poziom cholesterolu oraz wspomagają ogólną odporność organizmu.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-16: Konsumenci coraz częściej sięgają po ryby ze zrównoważonych połowów. Sprzedaż certyfikowanych produktów sięga 18 tys. t
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-07-31: Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Z powodu szybszej wegetacji owoce przypominają te z południa Europy
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-04-10: Producenci owoców i warzyw pełni obaw po przywróceniu 5-proc. VAT-u na żywność. Spodziewają się większej presji sieci handlowych na obniżkę cen
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-09-21: Konsumenci w Polsce kupują rocznie 24 tys. t certyfikowanych produktów rybnych. To sposób na wspieranie zrównoważonych połowów
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.