Newsy

Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane

2015-12-01  |  06:30

Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także w być kartonach czy butelkach plastikowych.

Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie producenta marek Tymbark i Kubuś, prawie 60 proc. Polaków jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia zawierają konserwanty, natomiast aż 91 proc. ankietowanych jest zdania, że pasteryzować można wyłącznie w szklanych opakowaniach. Tymczasem rodzaj opakowania nie ma wpływu na to, czy produkt był pasteryzowany.

Podczas produkcji soków owocowych niezwykle istotny jest czas. Muszą być stosowane nowoczesne maszyny i urządzenia, które pozwalają bardzo szybko wykonać procesy technologiczne związane z rozdrobnieniem owoców, wytłoczeniem soku, następnie pasteryzacją i rozlaniem do opakowań – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle dr Andrzej Janicki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Soki, nektary i napoje powinny być poddawane pasteryzacji w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Eliminuje ona bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji, przez co jest niezwykle bezpieczna, a produkty, które zostały poddane temu procesowi, zachowują większość wartości odżywczych.

W czasie przechowywania utrwalone soki bardzo długo zachowują swoją trwałość oraz tę aktywność prozdrowotną, która polega nie tylko na zawartości witamin, lecz także bioaktywnych związków, które nadają owocom, warzywom i powstałym z nich sokom piękną barwę, a co najważniejsze – powodują regulowanie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie, a przez to zapobiegają wielu poważnym chorobom, m.in. miażdżycy czy nadciśnieniu – tłumaczy dr Andrzej Janicki.

Dlatego producenci stawiają na takie technologie, które pozwalają zatrzymać związki wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Dzięki temu, że nowoczesne procesy technologiczne łagodnie traktują sok, a więc jest stosunkowo krótki czas ogrzewania, to również w czasie przechowywania straty tych aktywnych związków są niewielkie. Nawet pod koniec okresu trwałości soki zachowują co najmniej 80 proc. swojej wartości prozdrowotnej – podkreśla dr Andrzej Janicki.

Warto czytać etykiety na opakowaniach i zwracać uwagę na to, czy dany produkt był poddany procesowi pasteryzacji. Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają soki mętne – zapobiegają nowotworom, regulują poziom cholesterolu oraz wspomagają ogólną odporność organizmu.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.