Mówi: | dr Monika Dąbrowska-Molenda |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Szpital Medicover |
Sposób na wiosenny detoks: zamiast diety eliminacyjnej więcej wody i świeżych warzyw
Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior, szpinak, marchew i sałata. Lekarze radzą jednak, by nowalijki wprowadzać stopniowo, nie rezygnując zbyt szybko z warzyw mrożonych. Młode jarzyny mogą bowiem zawierać duże ilości szkodliwych pierwiastków pochodzących ze sztucznych nawozów.
Zima nie ma dobrego wpływu na kondycję ludzkiego ciała. Większość ludzi ogranicza wówczas aktywność fizyczną, co sprzyja tyciu. Organizmowi brakuje słońca i witamin, w codziennej diecie zamiast świeżych warzyw i owoców dominują bowiem wysoko przetworzone produkty, które są ciężkostrawne i obfitują w tłuszcze. Dodatkowo w długie zimowe wieczory większość ludzi spożywa znacznie więcej alkoholu i słodyczy niż wiosną i latem.
Brak ruchu i nieodpowiednia dieta niekorzystnie odbijają się nie tylko na wyglądzie, lecz także samopoczuciu. Efektem zimowego zaniedbania zdrowego stylu życia jest przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, szara, niedotleniona cera, wypadające, łamliwe włosy i nadmiar kilogramów. Wczesną wiosną warto przeprowadzić więc oczyszczanie organizmu, jednak niekoniecznie w postaci rygorystycznych diet detoksykujących.
– Musimy przede wszystkim trochę odciążyć układ pokarmowy. Zmniejszamy ilość tłuszczu, zwiększamy ilość warzyw i owoców. Jesteśmy trochę stęsknieni za tymi świeżymi warzywami, ale zawsze uczulam moich pacjentów, żeby nie rzucali się na nowalijki tak od razu, dlatego że na początku sezonu te warzywa zawierają jednak spore ilości nawozów sztucznych, a więc takie pierwiastki, jak azot, fosfor czy potas. Duża ilość takich składników może działać nawet kancerogennie, a także powodować dolegliwości gastryczne, np. bóle żołądka czy jelit – mówi dr Monika Dąbrowska-Molenda, dietetyk ze Szpitala Medicover, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Wczesna wiosna to czas, gdy większość ludzi ma bardzo obniżoną odporność, dlatego często się przeziębiają. Aby zwiększyć odporność organizmu, warto włączyć do diety produkty będące źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Szczególnie istotne są witaminy C, A i E, które można znaleźć m.in. w czerwonej, zielonej i żółtej papryce, natce pietruszki, kalafiorze, szpinaku, marchwi i sałacie. Warzywa te można dodawać zarówno do ciepłych dań obiadowych, jak i sałatek i kanapek spożywanych w pracy jako drugie śniadanie. Bardzo ważnym elementem diety oczyszczającej jest woda.
– W 2/3 jesteśmy zbudowani z wody, ale jej nie pijemy. Woda jest jednak dla nas najlepszym detoksem. Niezbędne minimum to 6 szklanek, 6-8 szklanek na dobę. A bardzo często pacjenci mówią, że pijają może 2 szklanki wody w ciągu dnia. Picie wody przyczynia się do uregulowania gospodarki hormonalnej i szybszej detoksykacji, czyli usuwania z organizmu tego, co zostało z przemiany materii. Dzięki niej poczujemy się lepiej, cera i włosy będą ładniejsze, a samopoczucie lepsze – mówi dr Monika Dąbrowska-Molenda.
Aby skutecznie oczyścić organizm, należy odstawić lub przynajmniej ograniczyć picie takich napojów, jak herbata i kawa. Zwłaszcza zbyt duże ilości kawy mogą przyczyniać się do niestrawności, nudności, skurczów jelit, obciążenia wątroby i bólów żołądka. Wielu naukowców nadal uważa też, że zarówno kawa, jak i herbata odwadniają organizm. Od kilku sezonów modnym elementem diet oczyszczających są zielone koktajle. Napoje te stanowią doskonałe źródło wielu witamin i składników odżywczych, nie należy jednak pić ich zbyt często, jeśli zawierają szpinak lub szczaw. Może to bowiem prowadzić do odkładania się złogów szczawianu wapnia, a w konsekwencji nawet do kamicy nerkowej.
– Aby poprawić nastrój wiosną, bo jednak jesteśmy zmęczeni, skorzystajmy z pierwszych promienie słońca. Warto wyjść na krótki spacer, taki chociaż 10-minutowy. Im więcej energii ze słońca będziemy czerpać, tym lepsza będzie nasza kondycja, samopoczucie i nastrój na wiosnę – mówi dr Monika Dąbrowska-Molenda.
Detoksykację organizmu bardzo dobrze wspomagają też takie aktywności fizyczne, jak joga i pilates. Warto pamiętać też, aby z diety oczyszczającej wyeliminować alkohol i papierosy, które w dużym stopniu przyczyniają się do gromadzenia toksyn w organizmie.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-10-15: Agata Młynarska: Moim bliskim daję w prezencie pakiety na badania, a z przyjaciółkami umawiam się na mammografię
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-01: Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.