Mówi: | Jacek Bilczyński |
Funkcja: | trener personalny |
Newsy
Trener gwiazd Jacek Bilczyński: Coraz więcej Polaków chce być fit. Z myślą o nich piszę poradniki
2014-07-03 | 06:50
Tagi: Jacek Bilczyński, książka, poradnik o zdrowym stylu życia, „FIT od Kuchni”, „FIT jest sexy”, przepisy, mity żywieniowe
Z porad Jacka Bilczyńskiego korzystają gwiazdy, widzowie programów telewizyjnych i internauci. Teraz dietetyk i propagator zdrowego stylu życia dzieli się swoją wiedzą z czytelnikami. Zachęcony sukcesem swojej pierwszej książki, która w ubiegłym roku była jedną z najpopularniejszych tego typu publikacji, postanowił napisać kolejną. Tym razem na półki księgarń trafił poradnik „FIT od Kuchni”. Czytelnicy znajdą w nim wiele porad przydatnych w codziennym życiu oraz ponad 100 przepisów na każdą porę dnia.
– „FIT od Kuchni” jest kontynuacją i rozwinięciem pierwszej książki „FIT jest Sexy”. W tej drugiej skupiam się na żywieniu i na wszystkim tym, co się obraca wokół, czyli wszelkiego rodzaju wskazówki dotyczące tego, co powinno znaleźć się na stole, porady żywieniowe i oczywiście przepisy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jacek Bilczyński, trener personalny.
W książce można znaleźć porady nie tylko dotyczące kształtowania sylwetki, odchudzania czy przygotowywania dietetycznych potraw, lecz także zdrowego stylu życia. Autor podkreśla, że nie chodziło mu o to, by napisać typowy podręcznik kulinarny, tylko by pomóc zrozumieć czytelnikom, dlaczego żywienie jest tak istotne.
– Znajdziemy porady, które podpowiedzą, jak za pomocą żywienia np. pozbyć się nałogu nikotynowego, jak sobie radzić, gdy mamy kaca. Podpowiadam, jak wykorzystywać pewne produkty, jak gotować, jak przyrządzać, jak zadbać o swoje menu, by było nie tylko zdrowe, lecz także pełnowartościowe i żeby pomagało w takich właśnie zwykłych, codziennych sytuacjach – tłumaczy Jacek Bilczyński.
Trener gwiazd podpowiada więc, na co należy zwracać uwagę, a czego unikać i zdradza przepisy na popularne potrawy, ale w zupełnie nowej odsłonie.
– Są dosyć ciekawe przepisy na różnego rodzaju desery, np. jak zrobić tiramisu czy też sernik, który ma 140 kcal, czyli takie troszeczkę inne spojrzenie na kuchnię. Ponieważ dieta kojarzy nam się z rygorystycznym jedzeniem, często też niekoniecznie smacznym. Natomiast tutaj pokazuję, że pizza, hamburger po odpowiednich modyfikacjach składu mogą być zdrowe, pełnowartościowe, a przy okazji niskokaloryczne – mówi Jacek Bilczyński.
W swojej nowej książce Bilczyński obala również sporo mitów żywieniowych, tych dotyczących chociażby tłuszczu, pieczywa, mleka, soli czy cukru. Podpowiada też, jak czytać etykiety, jakie produkty mogą nasilać spalanie tkanki tłuszczowej i jak radzić sobie z głodem.
– Nasza kuchnia, tradycyjna kuchnia polska w żaden sposób nie jest zdrowa. I te nawyki po części są przekazywane. Natomiast coraz bardziej rośnie świadomość tego, jak powinniśmy się odżywiać, jakie produkty powinniśmy wybierać, jak je przygotowywać, jak po prostu zdrowo żyć z tego kulinarnego punktu widzenia – wyjaśnia Jacek Bilczyński.
Rok temu Bilczyński podbił rynek wydawniczy swoją pierwszą książką „FIT jest Sexy”. Sprzedała się ona w nakładzie ponad 50 tys. egzemplarzy. Po sukcesie debiutanckiego poradnika, autor jest przekonany, że w Polsce jest zapotrzebowanie na takie lektury, bo coraz więcej osób chce być fit.
– Być fit to jest swego rodzaju całościowe spojrzenie na życie. Dotyczy ono nie tylko żywienia i aktywności, lecz także takiego świadomego patrzenia na swoją przyszłość i zrozumienia, że to, jak traktujmy nasze ciało teraz, będzie procentowało w odpowiedni sposób w przyszłości. Czyli, że będziemy zdrowi, że będziemy mogli cieszyć się rodziną i tymi wszystkimi, mając nie 30 lat, tylko lat 60 czy też 70 – dodaje Jacek Bilczyński.
– „FIT od Kuchni” jest kontynuacją i rozwinięciem pierwszej książki „FIT jest Sexy”. W tej drugiej skupiam się na żywieniu i na wszystkim tym, co się obraca wokół, czyli wszelkiego rodzaju wskazówki dotyczące tego, co powinno znaleźć się na stole, porady żywieniowe i oczywiście przepisy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jacek Bilczyński, trener personalny.
W książce można znaleźć porady nie tylko dotyczące kształtowania sylwetki, odchudzania czy przygotowywania dietetycznych potraw, lecz także zdrowego stylu życia. Autor podkreśla, że nie chodziło mu o to, by napisać typowy podręcznik kulinarny, tylko by pomóc zrozumieć czytelnikom, dlaczego żywienie jest tak istotne.
– Znajdziemy porady, które podpowiedzą, jak za pomocą żywienia np. pozbyć się nałogu nikotynowego, jak sobie radzić, gdy mamy kaca. Podpowiadam, jak wykorzystywać pewne produkty, jak gotować, jak przyrządzać, jak zadbać o swoje menu, by było nie tylko zdrowe, lecz także pełnowartościowe i żeby pomagało w takich właśnie zwykłych, codziennych sytuacjach – tłumaczy Jacek Bilczyński.
Trener gwiazd podpowiada więc, na co należy zwracać uwagę, a czego unikać i zdradza przepisy na popularne potrawy, ale w zupełnie nowej odsłonie.
– Są dosyć ciekawe przepisy na różnego rodzaju desery, np. jak zrobić tiramisu czy też sernik, który ma 140 kcal, czyli takie troszeczkę inne spojrzenie na kuchnię. Ponieważ dieta kojarzy nam się z rygorystycznym jedzeniem, często też niekoniecznie smacznym. Natomiast tutaj pokazuję, że pizza, hamburger po odpowiednich modyfikacjach składu mogą być zdrowe, pełnowartościowe, a przy okazji niskokaloryczne – mówi Jacek Bilczyński.
W swojej nowej książce Bilczyński obala również sporo mitów żywieniowych, tych dotyczących chociażby tłuszczu, pieczywa, mleka, soli czy cukru. Podpowiada też, jak czytać etykiety, jakie produkty mogą nasilać spalanie tkanki tłuszczowej i jak radzić sobie z głodem.
– Nasza kuchnia, tradycyjna kuchnia polska w żaden sposób nie jest zdrowa. I te nawyki po części są przekazywane. Natomiast coraz bardziej rośnie świadomość tego, jak powinniśmy się odżywiać, jakie produkty powinniśmy wybierać, jak je przygotowywać, jak po prostu zdrowo żyć z tego kulinarnego punktu widzenia – wyjaśnia Jacek Bilczyński.
Rok temu Bilczyński podbił rynek wydawniczy swoją pierwszą książką „FIT jest Sexy”. Sprzedała się ona w nakładzie ponad 50 tys. egzemplarzy. Po sukcesie debiutanckiego poradnika, autor jest przekonany, że w Polsce jest zapotrzebowanie na takie lektury, bo coraz więcej osób chce być fit.
– Być fit to jest swego rodzaju całościowe spojrzenie na życie. Dotyczy ono nie tylko żywienia i aktywności, lecz także takiego świadomego patrzenia na swoją przyszłość i zrozumienia, że to, jak traktujmy nasze ciało teraz, będzie procentowało w odpowiedni sposób w przyszłości. Czyli, że będziemy zdrowi, że będziemy mogli cieszyć się rodziną i tymi wszystkimi, mając nie 30 lat, tylko lat 60 czy też 70 – dodaje Jacek Bilczyński.
Czytaj także
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-10-29: Technologia wirtualnych bliźniaków rewolucjonizuje produkcję w firmach. Pomaga im też ograniczać ślad węglowy produktów
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-18: Stereotypy społeczne sprawiają, że mężczyznom trudno szukać pomocy w depresji. W zdrowiu i edukacji ich sytuacja jest trudniejsza niż kobiet
- 2024-09-30: Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE
- 2024-10-31: Medycyna stylu życia zyskuje na znaczeniu. Może zapobiegać przewlekłym chorobom serca i nowotworom
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-11-18: J. Jelonek i O. Kubiak: Po ślubie za granicą w świetle polskiego prawa dalej będziemy niewidoczni. Walczymy o traktowanie na równi z parami heteroseksualnymi
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.