Mówi: | Jacek Bilczyński |
Funkcja: | dietetyk, trener personalny |
Wygląd cery w dużej mierze zależy od diety. Na liście zakazanych produktów fast foody, tłuste mięso, słodycze i produkty z jasnej mąki
Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, włączanie do jadłospisu warzyw oraz odpowiednie nawodnienie organizmu są gwarancją dobrej kondycji cery. Skóra musi być też odpowiednio nawilżona, nie tylko dzięki odpowiednim kosmetykom, lecz także poprzez dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wody. Dietetycy radzą, by odstawić na bok przetworzone produkty z białej mąki, słodycze, jedzenie typu instant i fast food.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że zbilansowana dieta ma zbawienny wpływ na cerę. Witamina A, która jest m.in. w rybach, olejach, roślinnych, szpinaku, dyni i marchwi odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i jest silnym antyoksydantem, który opóźnia efekty starzenia. Podobne działanie ma witamina E, w którą bogate są zboża, kasze, orzechy i zielony groszek. Dodatkowo ułatwia ona gojenie się ran po wypryskach i zmniejsza rogowacenie. Z kolei witamina PP, której źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, wątroba cielęca, mięso wieprzowe czy kapusta, odpowiada za prawidłowe procesy utleniania skóry.
– Znakomicie sprawdzają się także coraz popularniejsze w Polsce nasiona chia, awokado, orzechy włoskie i ryby, które pochodzą z zimnych mórz, np. łosoś. Zdrowe tłuszcze sprawiają, że nasza skóra jest dobrze nawilżona, że poprawia się jej koloryt i oczywiście kondycja – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jacek Bilczyński, dietetyk i trener personalny.
Do menu warto też jak najczęściej włączać różne warzywa. Najwięcej witaminy zawierają surowe, na przykład w postaci surówki. Aby zmniejszyć wygotowywanie witaminy C z produktów (ziemniaków czy bobu), trzeba wrzucać je już do wrzącej wody, nie do zimnej.
– Skoro spożywamy 3 czy 4 posiłki w ciągu dnia, to dobrze mieć na talerzu w każdym posiłku warzywa innego koloru. Nie musimy stawiać koniecznie na paprykę czy pomidora, wybierajmy to, na co mamy ochotę. To jest bogactwo witamin, minerałów i to również znakomicie wpływa na kondycję naszej cery – tłumaczy Jacek Bilczyński.
Dietetyk przypomina też o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kobiety powinny pić ok. 2 litrów wody dziennie, mężczyźni – 2,5 l. Przesuszona cera traci swój koloryt i staje się bardziej podatna na powstawanie zmarszczek.
– Często o tym zapominamy. Nie pijemy tyle, ile powinniśmy. Ważne, aby w ciągu dnia pić wodę. Nie na raz butelkę, ale do każdego posiłku przynajmniej po szklance, najlepiej tej średniozmineralizowanej. Trzeba po prostu wyrobić w sobie te nawyki i dbać o ich przestrzeganie. To rzeczywiście przynosi bardzo dobre rezultaty – wyjaśnia Jacek Bilczyński.
Pozytywny wpływ na kondycję skóry ma również szereg związków mineralnych, takich jak cynk, miedź, żelazo czy selen. Trzeba natomiast wystrzegać się produktów, które zawierają cukry proste, soków z syropem glukozowo-fruktozowym oraz tłustych mięs, mielonych kiełbas i parówek.
– Dosyć niekorzystnie działa żywność bardzo wysoko przetworzona, czyli typowe fast foody, produkty typu instant, bo tam jest bardzo dużo różnych szkodliwych substancji i związków chemicznych. Oczywiście nie musimy całkowicie tego wykluczać z jadłospisu, ale dobrze byłoby to ograniczyć do 1-2 razy w tygodniu. Niech to będzie taka maksymalna ilość, jeżeli rzeczywiście tego typu żywienie nam smakuje i pojawia się w jadłospisie – mówi Jacek Bilczyński.
Dietetycy tłumaczą, że przyprawy nie mają szkodliwego wpływu na kondycję skóry, z wyjątkiem soli spożywanej w nadmiernych ilościach, ponieważ zwiększa zatrzymywanie wody. Warto natomiast odstawić na bok papierosy. Nikotyna bardzo niekorzystnie wpływa na cerę, przez nią staje się ona szara, matowa i przesuszona.
Czytaj także
- 2025-04-16: Komisja Europejska pracuje nad nową dyrektywą tytoniową. Papierosy w Polsce mogą znacznie podrożeć
- 2025-03-20: Piotr Zelt: Planuję wziąć udział w wyścigach kolarskich Gran Fondo. Trenuję cztery razy w tygodniu
- 2025-02-20: Wysoka akcyza na e-papierosy to nokaut dla polskiej branży vapingowej. Eksperci ostrzegają przed upadłościami, ale i problemami z fiskusem
- 2025-02-04: Rząd planuje podwójnie opodatkować e-papierosy. To zmusi palaczy do powrotu do tradycyjnych papierosów
- 2025-02-03: Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
- 2025-01-21: Ministerstwo Finansów chce objąć akcyzą wkłady do e-papierosów. Eksperci prognozują upadek polskich producentów i wzrost szarej strefy
- 2025-02-03: Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-23: Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
- 2024-12-05: Saszetki nikotynowe dodane na finiszu prac do ustawy tytoniowej. Pracodawcy RP: to kontrowersyjna wrzutka legislacyjna
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.