Komunikaty PR

Anda Rottenberg i Brandon Mull gośćmi cyklu Premiera online

2021-11-01  |  12:00
Biuro prasowe

Anda Rottenberg – wtorek, 2 listopada, godz. 18:00

Bohaterką pierwszego listopadowego spotkania z cyklu Premiera online będzie Anda Rottenberg, a okazję stanowi premiera jej książki „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” (Wydawnictwo a5). Rozmowę z historyczką sztuki poprowadzi Weronika Wawrzkowicz.

Anda Rottenberg stworzyła książkę kucharską, w której znalazły się ulubione przepisy zaprzyjaźnionych artystów, pisarzy, aktorów i polityków. Receptury zostały zaczerpnięte prosto z życia – są efektem podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy zarówno dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, jak również proste dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze – łącznie ponad sto osób.

Brandon Mull – środa, 3 listopada, godz. 18:00

Z okazji nowego wydania książki „Wojna cukierkowa. Tom 1” (Wydawnictwo Wilga), Brandon Mull ponownie spotka się z fanami swojej twórczości w ramach cyklu Premiera online. Rozmowę z pisarzem poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge. Spotkanie tłumaczyć będzie Rafał Lisowski.

Nate ma dziesięć lat. Przed początkiem nowego roku szkolnego wraz z rodzicami przeprowadza się do miasteczka Colson. Tam spotyka i zaprzyjaźnia się z trójką rówieśników – Trevorem, Gołębiem i Summer, a następnie wstępuje do ich klubu poszukiwaczy przygód. W tym samym czasie przy głównej ulicy zostaje otwarty nowy sklep z niezwykłymi słodyczami – Słodki Ząbek. Jego właścicielka, urocza staruszka, pani White, chętnie wynagradza dzieci cukierkami w zamian za drobne przysługi. Słodycze okazują się magiczne: pozwalają unosić się w powietrzu, zmieniać wygląd, porażać prądem, przechodzić przez lustra albo wmawiać ludziom dowolne bzdury. Kłopot w tym, że zlecenia pani White stają się coraz bardziej podejrzane. Tymczasem w miasteczku pojawia się stary lodziarz, pan Stott. Słodkości z jego sklepu także mają niezwykłą moc.

Dlaczego ci tajemniczy cukiernicy tak nagle pojawili się w Colson? Jakiego skarbu poszukują? Kim jest mężczyzna w płaszczu i fedorze, który śledzi naszych bohaterów? I przede wszystkim: komu można zaufać, a kto ma bardzo niecne zamiary?

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Książka Jutro w Chorzowie rusza Port Poetycki. Przyjedzie niemal 100 autorów i autorek Biuro prasowe
2024-09-20 | 01:00

Jutro w Chorzowie rusza Port Poetycki. Przyjedzie niemal 100 autorów i autorek

Można tu posłuchać wierszy i przeczytać je na wielkiej scenie. To największe wydarzenie poetyckie na Górnym Śląsku! Już w sobotę, 21 września, do Chorzowa zjadą poeci i poetki z
Książka Premiera książki Być żoną po raz drugi #porozwodzie
2024-09-19 | 12:00

Premiera książki Być żoną po raz drugi #porozwodzie

11 września w Warszawskim Domu Technika NOT odbył się wieczór autorski Olgi B. Pietrzak połączony z premierą jej debiutanckiej książki Być żoną po raz drugi
Książka Być żoną po raz drugi #porozwodzie - wieczór autorski i premiera debiutanckiej
2024-09-10 | 14:00

Być żoną po raz drugi #porozwodzie - wieczór autorski i premiera debiutanckiej

W środę 11 września w Warszawskim Domu Technika NOT odbędzie się wieczór autorski Olgi B. Pietrzak, połączony z premierą jej debiutanckiej książki Być żoną po raz drugi

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Konsument

Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]

Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.

Konsument

Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych

Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.