Celebracja 25-lecia pracowni Jacka Tryca
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Wieczór pełen kulinarnych doznań i refleksji w gronie architektów, profesjonalistów z branży i przyjaciół - tak właśnie wyglądało spotkanie z okazji 25-lecia pracowni architekta Jacka Tryca. Rozmowy, wspomnienia i podsumowanie projektów stanowiły serce tego wyjątkowego wydarzenia.
W ciepły, wrześniowy wieczór br. odbyło się wyjątkowe spotkanie z okazji 25-lecia działalności pracowni Jacek Tryc Wnętrza, założonej przez Jacka Tryca, zaaranżowane w Forcie twierdzy Warszawy, wzniesionym w latach osiemdziesiątych XIX wieku. W przestrzeni Studio Ablux, zarządzanej przez Elżbietę Piskozub, spotkali się przyjaciele i znajomi architekta oraz przedstawiciele marek i mediów. To święto nie tylko dostarczyło niezapomnianych wrażeń, ale także przybliżyło historię i osiągnięcia architekta.
Dokładnie ćwierć wieku temu Jacek Tryc zaczął wykonywać pracę projektanta i założył własną pracownię. Jak wspomina, początki kariery są nieodłącznie związane z konkursem "Projekt Łazienki". 25 lat temu odbyła się bowiem pierwsza edycja konkursu, który w tym roku zmienił nazwę na Konkurs Geberit. Architekt był wówczas na trzecim roku studiów, a w konkursie wziął udział w ramach projektu semestralnego. Uzyskane wyróżnienie było dla projektanta początkiem kariery w branży. Projekt został zauważony i doceniony oraz stał się pretekstem do rozmów w sprawie współpracy projektowej. To był właśnie przyczynek i zarazem konieczność założenia pracowni. W 2023 roku, marka Geberit zaprosiła Jacka Tryca do grona Ambasadorów Geberit i gremium Jury 25. konkursu Geberit "Projekt Łazienki 2023" - zaproszenie zbiegło się z obchodzonym 25-leciem pracowni i stało się miłym podkreśleniem wspólnych wartości i wieloletniej współpracy zarówno dla architekta, jak i firmy Geberit.
Wydarzenie z okazji 25-lecia pracowni odbyło się przy wsparciu cenionych partnerów, wspierających przez ostatnie lata architekta: Geberit, ZAJC Kuchnie, Kontakt-Simon i Sub-Zero Wolf Polska. Podczas jubileuszu odbyły się również dwie wystawy architekta-artysty: pierwsza związana z jego podróżą na Svalbard, ukazująca kolekcję zdjęć "Koniec Świata", a druga zbiór prezentująca przepięknych lokomotyw wykonanych z papieru.
Niezapomniane chwile goście spędzali na tarasie, gdzie szefowa kuchni wspólnie z Jackiem Trycem przygotowywali na żywo potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Symfonia smaków i zapachów wraz z dźwiękami wiolonczeli stworzyły niepowtarzalną atmosferę wieczoru, który na długo zostanie w pamięci uczestników.
Wzruszającym momentem było wystąpienie Romany Tryc, żony architekta, która zaprezentowała historię i osiągnięcia swojego męża. Jej słowa były pełne ciepła i dumy, a prezentacja ukazała nam drogę, którą przebyła pracownia przez ostatnie ćwierćwiecze. Sam architekt podziękował współpracownikom, partnerom, rodzinie i znajomym za lata wsparcia i współpracy.
Mimo upływu czasu, projekty Jacka Tryca wciąż są ponadczasowe, pracownia nie zwalnia tempa, a architekt ma dużo planów na dalszy rozwój i projekty pełne innowacji. Jubileusz pracowni Jacka Tryca był nie tylko pretekstem do świętowania, ale także do refleksji nad znaczeniem architektury i ponadczasowego designu w naszym życiu.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.
Handel
Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności
W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.
Media
Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść
Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.