Komunikaty PR

Chrupiący wędliniarski placek drwala

2023-11-15  |  11:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikatnym ciastem filo.

Choć jego nazwa pochodzi od greckiego słowa „fillo”, co znaczy „liść”, ciasto filo pochodzi z Turcji, gdzie było znane już w XIII w. Bywa mylone z ciastem francuskim, ale zarówno ich przygotowanie jak i składniki różnią się od siebie. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, które robi się na bazie masła, filo robi się z mąki, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Jest więc mniej kaloryczne, a jego płaty są znacznie cieńsze. Składniki są ograniczone do minimum, ale już wykonanie jest dość skomplikowane. Po starannym wymieszaniu składników, formuje się kulę, którą następnie dzieli się na mniejsze i pozostawia w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny. Kluczowy etap przychodzi potem. Trzeba bowiem ciasto rozwałkować, a następnie dłońmi rozciągać do momentu aż płat będzie cienki niczym pergamin. Każdy przygotowany w ten sposób kawałek ciasta, oprósza się skrobią ziemniaczaną i przykrywa (np. wilgotnym ręcznikiem), żeby nie wysechł. Ciasto powinno bowiem pozostać sprężyste. Jeśli ktoś nie ma wprawy lub czasu, aby samodzielnie przygotować ciasto, może wykorzystać w domowych wypiekach gotowe surowe plastry ciasta filo, które są dostępne w sklepach spożywczych.

Na słodko czy wytrawnie?

Najbardziej znanym deserem z ciasta filo jest baklava. Cienkie płaty są przełożone masą orzechową, polane obficie miodem lub syropem i posypane pistacjami. Jest to wyjątkowo słodka potrawa, ale miłośnicy bardziej wytrwanych smaków nie muszą czuć się zawiedzeni. Filo bowiem doskonale sprawdza się także w przekąskach z farszem mięsnym i warzywnym.

- Jeśli do delikatnego w smaku ciasta filo chcemy dodać mięso, warto wybierać wędliny o wyrazistym aromacie – podpowiada Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Polecam na przykład szynki z linii Tradycyjnie Wędzone, które przygotowywane są w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem olchowym i wędzone nad żywym ogniem.    

 

Chrupiący wędliniarskiego placek drwala

Składniki na jedną blachę:

- ok. 250 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- ok. 250 g Kiełbasy podwawelskiej Dobrowolscy

- 1 opakowanie ciasta filo

- 4 jaja

- 1 mały brokuł

- 1 mały kalafior

- 5 małych marchewek

- 200 g sera mozzarella

- świeże zioła

- sezam

- 2 średnie czerwone cebule

- pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł myjemy i wycinamy kwiaty. Marchewki obieramy lub dokładnie myjemy. Wszystko wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy tak, by były al dente. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kroimy kiełbasę w plasterki, a następnie szynkę w małą kostkę i przesypujemy do miseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy dużą płaską blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka. Białka roztrzepujemy tak, by miały jednolitą konsystencję.

Układamy na blasze cztery warstwy ciasta filo. Każdą warstwę ciasta smarujemy z wierzchu białkiem za pomocą pędzelka. Po ułożeniu 4 warstw ciasta kładziemy pierwszą warstwę wędlin, czyli kiełbasę i posypujemy ją drobno pokrojoną cebulą.

Następnie przykrywamy to trzema płatami ciasta filo, nie zapominając o pokryciu każdego z nich białkiem. Potem układamy równomiernie warzywa i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy wszystko kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Rozkładamy równomiernie szynkę i rozsmarowujemy na niej żółtka rozmieszane do płynnej konsystencji. Pieprzymy i solimy do smaku.

Przykrywamy pozostałymi warstwami ciasta filo, które na koniec posypujemy sezamem.

Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy blachę z plackiem i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Edukacja

Idea STEM zmienia podejście do edukacji dzieci na całym świecie. Doświadczanie i współpraca zamiast wykładów

Odejście od wykładowej metody prowadzenia zajęć na rzecz doświadczeń, współpracy i partnerskich relacji z nauczycielem to podstawowe założenia idei edukacyjnej STEM. Ma ona wspierać rozwój dzieci i młodzieży w kierunkach, jakie wytycza zmieniająca się rzeczywistość i na jakie nastawiony będzie rynek pracy za kilka lat. Globalnie rynek edukacji STEM do końca dekady podwoi swoje przychody. Ten światowy trend jest obserwowany i rozwijany również w Polsce, m.in. poprzez projekt STEM Kindloteka.

Handel

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci

Eksperci apelują o intensyfikację wysiłków na rzecz ochrony klimatu. Tym bardziej że teraz są ku temu sprzyjające warunki: finansowanie, wola polityczna i zaawansowane technologie. Coraz częściej idzie za tym także gotowość społeczeństwa do zmian. Choć w kontekście zielonej rewolucji mówi się przede wszystkim o transformacji energetycznej i ograniczaniu emisji CO2, dbanie o zmiany zaczyna się również na poziomie decyzji konsumenckich. Polacy mają tego świadomość i wdrażają proekologiczne nawyki w codzienną rutynę i zakupy.