Dlaczego warto wybierać żywność certyfikowaną?
Żywność naturalna, bio, ekologiczna, bez antybiotyków, bez GMO – dziś jesteśmy zasypani tego typu hasłami. Stając przed półką sklepową, sięgamy po produkty, które w naszej opinii są zdrowe i najbardziej wartościowe. Zdarza się jednak, że slogany na opakowaniach żywności bywają mylące – dlatego tak ważne jest, by poszukiwać na nich wiarygodnych oznaczeń i certyfikatów. Jednym z najważniejszych jest certyfikat rolnictwa ekologicznego – tzw. Euroliść.
Białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle – z pewnością nie raz widziałeś ten symbol. Co on oznacza? To europejski certyfikat, który jest rzeczywistą gwarancją, iż dany produkt powstał w systemie rolnictwa ekologicznego. Wytwórca tego produktu musiał spełnić wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do pozyskania tego oznaczenia. Surowe kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji – począwszy od upraw, przez cały proces przetwórstwa, transportu, magazynowania. Kupując produkt oznaczony tym certyfikatem, możemy oczekiwać najwyższej, a przy tym powtarzalnej, jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne środowisku. Stosowane tu metody wspierają zachowanie różnorodności biologicznej i przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Chcąc dokonywać proekologicznych wyborów żywnościowych, lepiej jednak zawsze kierować się wiarygodnymi certyfikatami, które dają nam pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał w systemie produkcji biożywności.
Na szczęście asortyment produktów certyfikowanych jest dziś bardzo szeroki i znaleźć w nim możemy w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w codziennej diecie. Również soki – takie jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony. Warzywa i owoce, na bazie których powstają te pyszne soki, pochodzą z upraw ekologicznych. Soki te są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
W asortymencie Fortuna Bio Sok 100% każdy znajdzie propozycję dla siebie. Są tu soki na bazie samych owoców (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka); owoców połączonych z warzywami (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka), jak i warzywne (Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor).
Pamiętajmy, że wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale też zyskujemy wiele dla naszego zdrowia. Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze – te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem przy kolejnych zakupach, warto wypatrywać Euroliścia!

MediaMarkt i bp łączą siły: Za zakupy w MediaMarkt dostajesz bon na paliwo lub kawę

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.