Dlaczego warto wybierać żywność certyfikowaną?
Żywność naturalna, bio, ekologiczna, bez antybiotyków, bez GMO – dziś jesteśmy zasypani tego typu hasłami. Stając przed półką sklepową, sięgamy po produkty, które w naszej opinii są zdrowe i najbardziej wartościowe. Zdarza się jednak, że slogany na opakowaniach żywności bywają mylące – dlatego tak ważne jest, by poszukiwać na nich wiarygodnych oznaczeń i certyfikatów. Jednym z najważniejszych jest certyfikat rolnictwa ekologicznego – tzw. Euroliść.
Białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle – z pewnością nie raz widziałeś ten symbol. Co on oznacza? To europejski certyfikat, który jest rzeczywistą gwarancją, iż dany produkt powstał w systemie rolnictwa ekologicznego. Wytwórca tego produktu musiał spełnić wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do pozyskania tego oznaczenia. Surowe kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji – począwszy od upraw, przez cały proces przetwórstwa, transportu, magazynowania. Kupując produkt oznaczony tym certyfikatem, możemy oczekiwać najwyższej, a przy tym powtarzalnej, jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne środowisku. Stosowane tu metody wspierają zachowanie różnorodności biologicznej i przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Chcąc dokonywać proekologicznych wyborów żywnościowych, lepiej jednak zawsze kierować się wiarygodnymi certyfikatami, które dają nam pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał w systemie produkcji biożywności.
Na szczęście asortyment produktów certyfikowanych jest dziś bardzo szeroki i znaleźć w nim możemy w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w codziennej diecie. Również soki – takie jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony. Warzywa i owoce, na bazie których powstają te pyszne soki, pochodzą z upraw ekologicznych. Soki te są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
W asortymencie Fortuna Bio Sok 100% każdy znajdzie propozycję dla siebie. Są tu soki na bazie samych owoców (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka); owoców połączonych z warzywami (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka), jak i warzywne (Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor).
Pamiętajmy, że wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale też zyskujemy wiele dla naszego zdrowia. Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze – te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem przy kolejnych zakupach, warto wypatrywać Euroliścia!
Logistyka może zadecydować o sukcesie sprzedażowym e-sklepu w szczycie sezonu
W centrum handlowym powstał punkt zbiórkowy darów dla powodzian
Studio Tańca Duet otwiera się w nowej lokalizacji – Centrum Modlińska 6D
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.