Komunikaty PR

3 sposoby na obiad bez smażenia

2023-05-22  |  09:00
Biuro prasowe

Co zrobić dziś na obiad? To pytanie zadajemy sobie nieraz kilka razy w tygodniu. Niby możliwości jest wiele, ale właśnie tutaj jest największy problem, bo najlepiej, gdyby było szybko, ale jednocześnie smacznie i zdrowo. Spełnienie tych 3 kryteriów w jednym daniu nie jest takie łatwe, ale naprzeciw wychodzą pomysły na obiady bez smażenia – z piekarnika. Co warto przygotować?

 

Dlaczego piekarnik zamiast patelni? Przede wszystkim dlatego, że podczas smażenia składniki, w tym mięso, mocno wchłaniają tłuszcz, tracąc za to witaminy. Dodatkowo, jeśli nie przyrumienimy odpowiednio mocno mięsa, możemy doprowadzić do sytuacji, w której będzie ono surowe w środku i suche na zewnątrz. Smażenie wymaga od nas większej uważności, podczas gdy użycie piekarnika i akcesoriów do pieczenia – rękawa, torebek czy papieru niweluje ten problem. Co wobec tego przygotować na obiad bez smażenia?

 

Pieczone młode ziemniaki

 

To opcja dla tych, którzy lubią sezonowe warzywa – do ziemniaków można dorzucić młodą marchewkę czy buraka, ale w wersji solo z ziołowym dressingiem smakuje równie smacznie. Sekretem dania są młode, dobrze wyszorowane ziemniaki ze skórką, które moczymy w ziołowo-oliwnej marynacie. Można nakłuć wcześniej warzywa, aby lepiej chłonęły smak. Zamiast wyrzucać całość do naczynia żaroodpornego, umieśćmy warzywa w torebkach do pieczenia, zamykając szczelnie klipsem. Taki zestaw wyciągnięty po 45 minutach z piekarnika będzie niezwykle aromatyczny.

 

– Pieczone warzywa to dla wielu osób sposób na zdrowy i szybki obiad albo kolację. Jeśli nie chcemy, aby danie było suche, ale ładnie przyrumienione i kruche, wykorzystajmy torebki do pieczenia. Sprawdzą się także w przypadku mniejszych kawałków mięsa – np. do pieczonych udek – mięso zachowa swoją soczystość, a marynata odda swój smak do sosu. Użycie torebek ma także jeszcze jedną niekwestionowaną zaletę – nie zabrudzimy piekarnika, jak i formy do pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

 

Aromatyczna tarta z ciasta francuskiego

 

To pomysł na ekspresowy obiad i… wyczyszczenie lodówki. Bo tak naprawdę jako wypełnienia tarty możemy użyć wielu składników – resztek wędlin, serów, warzyw czy nieco zwiędłych ziół – które zostaną zatopione w śmietanowo–jajecznej masie, którą wylejemy na gotowy spód z ciasta francuskiego. Po 20 – 25 minutach, kiedy brzegi ciasta się zarumienią, a składniki na wierzchu przypieką, danie jest gotowe.

 

– Wytrawne tarty i quiche często pieczemy w ceramicznych, okrągłych formach. Po zjedzeniu posiłku naczynie wymaga mycia, a czasem i szorowania, ponieważ składniki przykleiły się do jego ścianek, a całość jest tłusta. Jeśli chcemy tego uniknąć, warto wyścielić dno formy papierem do pieczenia i dopiero na nim układać składniki. Dzięki temu danie nie zabrudzi formy, będzie także łatwe w krojeniu i podaniu. Warto wypróbować ten praktyczny trik – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: jeśli należymy do osób, które nie lubią korzystać z gotowych ciast, warto zrobić samemu ulubiony spód do tarty w większej ilości, poporcjować ciasto i je zamrozić. Wykorzystajmy do tego nieduże woreczki do mrożenia, które odpowiednio opiszemy nazwą ciasta i datą.

 

Gdy mamy więcej czasu i… gości

 

Obiady z piekarnika są nie tylko świetnym sposobem na co dzień, ale także na specjalne okazje i większe uczty, choć wtedy najczęściej wymagają też większej ilości czasu. Zwłaszcza jeśli zależy nam na upieczeniu indyka lub kaczki w całości. Najpierw musimy dokładnie oczyścić i wysuszyć mięso, następnie przygotować marynatę ziołową z oliwy i ulubionych przypraw i dobrze natrzeć mięso, pamiętając również o środku. Następnie marynujemy je przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Możemy upiec je także z warzywami korzennymi czy – w przypadku kaczki – plastrami pomarańczy i żurawiną. Tak przygotowane danie umieśćmy w rękawie do pieczenia, a następnie w brytfance i wstawmy do piekarnika na ok. 1,5 – 2 godziny. Przed samym końcem pieczenia możemy przeciąć rękaw, aby wierzch się ładnie zarumienił, nie tracąc soczystości.

 

– Pieczony indyk lub kaczka to synonim rodzinnego obiadu i niemałej uczty. O ile oczywiście mięso zachowa swoją soczystość, nie będzie surowe w środku i przypalone na zewnątrz. Niestety nawet najlepszym paniom domu może się to zdarzyć – grzanie w piekarniku czasem płata figle. Aby uniknąć rozczarowania, warto upiec drób w specjalnym rękawie. Wybierając go, zwróćmy uwagę, czy na pewno rozmiar jest odpowiedni. Indyk, kaczka czy gęś pieczone w całości są dość duże, więc standardowy rękaw może okazać się za mały. Wśród naszych produktów znajdują się specjalne rękawy do takich wypieków. Łatwo je poznać – są one oznaczone na opakowaniu dużym napisem „XXL” – mówi Marta Krokowicz i dodaje: po znalezieniu odpowiedniego rękawa do pieczenia będziemy sobie wdzięczni, bo mięso będzie soczyste, aromatyczne, równomiernie upieczone, a wytopione soki wraz z przyprawami stworzą bazę do sosu, która idealnie podkreśli smak uroczystego obiadu!

 

Przedstawione wyżej przepisy na obiad bez smażenia warto potraktować jako inspirację i kierunek, którym możemy pójść, jeśli chcemy jeść smacznie i zdrowo na co dzień, a także „od święta”. Pieczone potrawy zadowolą każde podniebienie i nie wymagają od nas zbyt dużo uwagi. Po rozwianiu wszystkich wątpliwości pozostaje tylko jedno pytanie – co Ty dziś upieczesz na swój obiad?

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie Biuro prasowe
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.

Żywienie

Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć