Boże Narodzenie – świętuj ekologicznie i odpowiedzialnie!
Boże Narodzenie to czas spotkań z bliskimi, zastawionego po brzegi stołu, choinki rozświetlonej lampkami, pod którą kryje się góra prezentów. To również wyjątkowy moment do refleksji. W dobie szybko postępujących zmian klimatycznych, globalnego ocieplenia i zanieczyszczenia środowiska, warto zastanowić się nad tym, jak zminimalizować negatywny wpływ świątecznej gorączki na naszą planetę.
Z badań przeprowadzonych w ubiegłym roku przez Kantar Public dla aplikacji Too Good To Go wynika, że w okresie świątecznym aż 63 proc. Polaków przyznaje, że kupuje więcej artykułów spożywczych niż potrzebuje. Z kolei aż 39 proc. ankietowanych otwarcie twierdzi, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, a najczęstszym powodem jest jego zepsucie (52 proc.). Do kosza w głównej mierze trafia sałatka jarzynowa (51 proc.), pieczywo (38 proc.), warzywa i owoce (22 proc.), śledzie (21 proc.) i ryba po grecku (20 proc.).
Jak nie marnować jedzenia?
Kluczowym elementem ekologicznych przygotowań będzie staranne zaplanowanie wigilijnych potraw oraz dostosowanie liczby porcji do tego, ilu zostało zaproszonych gości. Kolejna istotna rzecz to lista zakupów, dzięki której unikniemy kupowania niepotrzebnych produktów. Przed wybraniem się do supermarketu warto sprawdzić, jakie składniki znajdują się już w domowych spiżarniach czy na kuchennych półkach. Należy też pamiętać o właściwym przechowywaniu zakupionych artykułów – w ten sposób wydłużymy czas ich przydatności do spożycia.
Co zrobić z resztkami produktów? Kreatywnie wykorzystać! W przypadku braku inspiracji, Internet pełen jest pomysłów. Nadmiar jedzenia można także z powodzeniem zamrozić lub podzielić się nim. Pomocne są w tym, zyskujące na popularności jadłodzielnie, w których można pozostawić niepotrzebne pożywienie innym, często potrzebującym osobom.
Segregacja nie tylko od święta
W efekcie wzmożonej konsumpcji, kosze na śmieci zapełniają się tonami odpadów – od opakowań po detergentach wykorzystanych do przedświątecznych porządków, przez papier do pakowania prezentów aż po plastikowe pudełka po zabawkach. W okresie bożonarodzeniowym produkujemy więcej odpadów opakowaniowych, takich jak kartony czy torby z tworzyw sztucznych. Dlatego szczególnie ważne jest, by nie zapominać o odpowiedniej segregacji.
– Papier prezentowy nie zawsze powinien trafić do makulatury. Jeśli jest lakierowany lub woskowany to należy go wyrzucić do odpadów zmieszanych. Tak samo jak stłuczoną bombkę, szklankę czy talerz. Warto pamiętać, że do zielonego pojemnika powinno się wrzucać tylko szkło opakowaniowe, takie jak słoiki czy puste butelki po oliwie – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Prezenty pod lupą
Nie da się ukryć, że upominki odgrywają w tym szczególnym czasie bardzo ważną rolę. Obecnie większość społeczeństwa samodzielnie kupuje sobie wymarzone przedmioty, często nawet w nadmiarze. Dlatego już samo znalezienie pomysłu na idealny prezent stanowi niemały problem i w wielu przypadkach kończy się nietrafionym zakupem, który przyczyni się do zaśmiecania środowiska.
Warto postawić na rzeczy, które ucieszą bliską osobę, a jednocześnie będą miały jak najmniejszy wpływ na planetę. Z pewnością sprawdzą się domowe przetwory, rękodzieło, bilety na imprezy kulturalne oraz unikalne, a nawet używane artykuły, które wspierają lokalnych producentów i rzemieślników.
– Jeśli podarunek, który otrzymaliśmy nie spełnił naszych oczekiwań to nie wrzucajmy go na dno szafy lub co gorsza do kosza na śmieci. W pierwszej kolejności należy spróbować odsprzedać lub oddać upominek. W Internecie funkcjonuje wiele portali, pozwalających na wystawienie bezpłatnych ogłoszeń kupna i sprzedaży. W ten sposób damy mu drugie życie, a przede wszystkim zminimalizujemy ilość generowanych odpadów – zaznacza Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Ekologicznie na co dzień i od święta
Święta Bożego Narodzenia to doskonały czas na refleksję. Szczególnie nad tym, że zarówno szczęście, zdrowie, jak i spełnienie marzeń są nieodłącznie związane z tym, jaka będzie przyszłość naszej planety. Dlatego w tym wyjątkowym okresie warto zastanowić się co można zrobić, aby ją chronić przed dalszym niszczeniem i degradacją. Niech ten wyjątkowy czas będzie momentem nie tylko radości, ale także mobilizacji do działania, by zadbać o środowisko i lepsze jutro dla kolejnych pokoleń.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.