Chata z piernika. Z wizytą w domu Jagny Niedzielskiej
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Jagna Niedzielska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy idei „Zero Waste” w Polsce. Autorka książki „Bez resztek” oraz prowadząca programy telewizyjne „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” i „Widelcem po mapie”, na swój drugi dom wybrała Szczawno-Zdrój, gdzie stworzyła oryginalny projekt „Dom z piernika”. W gustownej, eklektycznej przestrzeni, porcelanowe bibeloty i meblarskie perełki łączą się z nowoczesnymi, stworzonymi w duchu zrównoważonego rozwoju powierzchniami Cosentino.
Jagna Niedzielska, znana jako niespokojny duch polskiej sceny kulinarnej, wciąż zachęca Polaków do próbowania nowych technik gotowania, ucząc przy okazji jak planować zakupy, przechowywać i wykorzystywać produkty całościowo. Nastawiona na rozwój pod okiem największych światowych autorytetów nurtu „No Waste”, m.in. szefa kuchni Douglasa McMastera w pionierskiej, restauracji „Silo” w Brighton czy helsińskiej restauracji „Nolla”, poza prowadzeniem programów telewizyjnych wspiera swym doświadczeniem powstawanie nowych punktów restauracyjnych i poprawia funkcjonowanie tych już istniejących. Uwielbia rozkompletowaną porcelanę oraz stare figurki, które niedbale rozstawia po swoim domu.
Druga przystań
Odwiedzając wiele wsi i miasteczek w Polsce, poszukiwała drugiego domu, w którym łatwo przełączyć się na tryb offline i zwyczajnie zresetować. Zobaczyła wiele ciekawych przestrzeni z charakterem, ale to właśnie 150-metrowy dom w Szczawnie ujął ją najbardziej. Kiedy tylko udaje jej się uciec z mężem z zatłoczonej stolicy, odpoczywa tu otoczona dziczą pobliskich lasów. W „Chatce z piernika”, jak lubi mówić o tym miejscu, wszystko jest na wyciągnięcie ręki; spacery leśnymi duktami, kosze pełne grzybów a także relaks w wygodnej przestrzeni z ogrodem, zaaranżowanej przez Jagnę i jej męża w ulubionym, eklektycznym anturażu. Kiedy właścicielkę wzywają do Warszawy obowiązki, „Dom z piernika” można wynająć na platformie Slowhop i poczuć się tu jak na prawdziwych sielskich wakacjach pod gruszą.
Na zewnątrz dom zachował się praktycznie w oryginalnym stanie, bo znajduje się pod opieką lokalnego konserwatora zabytków. W środku widać dużo współczesnej polskiej sztuki, rzeźby i meblarskie perełki z lat 80. Podczas remontu priorytetem było zachowanie jak największej ilości oryginalnych elementów domu, starych podłóg, czy wykusza w sypialni. Nawet parapety są zrobione z desek, które były wcześniej częściami okien.
Większość mebli w domu pochodzi z drugiego obiegu, zachowała się także dawna stolarka. Zachwycają drewniane uchwyty – figurki w kuchni, stół pomocniczy zrobiony z płytek, płyty pilśniowej i koziołków, szklana rzeźba i sofa w salonie, odrapana ściana, powstała przypadkowo podczas remontu, czy żółte schody ciągnące się na poddasze.
Królowa zero waste
Właścicielka nie chciała iść na żadne kompromisy i zdecydowała się aż na dwie kuchnie. Gotowanie to jej konik, więc od początku było wiadomo, że będą to jedne z ważniejszych pomieszczeń w całym domu. W obu królują nowoczesne, wytrzymałe na kulinarne eksperymenty blaty Silestone od Cosentino i… warzywa. Gotując Jagna często lokalne produkty, takie jak ser z Wańczykówki, lokalny twaróg z karmelizowaną kiszoną kapustą, jogurt z chałwą i owocami jagodowymi, pieczoną młodą kapustę z oliwkami i boczniakami czy słony sernik baskijski.
„Chata z piernika, nasz dom z drugiego obiegu z 1932 r., potrzebował w pewnym momencie ostatniego dopieszczenia. Ostatniego, ale dla mnie najważniejszego… Był to blat kuchenny, do którego podchodzę ze względu na mój zawód ze szczególną uwagą. Wybrałam Silestone, powierzchnię mineralną, składającą się przede wszystkim ze świetnie sprawdzającego się w kuchni kwarcu. Blaty kuchenne Cosentino są znane ze swej trwałości i higieniczności, a w dodatku stworzone z naturalnego materiału. Z wielu ofert wybrałam Cosentino, bo tu proces produkcji jest zrównoważony, bez strat na jakości i trwałości. Co to dla mnie znaczy? Każda produkcja to zużyta woda i energia. Oba blaty Silestone zostały wyprodukowane w technologii HybriQ, gdzie 99% wody potrzebnej do wyprodukowania pochodzi z recyklingu! Cała energia zużyta do produkcji blatu produkowana jest z odnawialnych źródeł, a sam blat składa się w 20% z materiałów recyklingowanych. To inwestycja, która powstaje z poszanowaniem środowiska, jest na całe życie kuchni i to ma sens! – mówi Jagna Niedzielska.
Fot. Stan Zajączkowski
Więcej na: www.cosentino.com

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.