Cosentino i Peka zaprosiły architektów na Rozmowy ze Smakiem w Swarzędzu
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Showroom Peka w Swarzędzu powstał z myślą o wszystkich, którzy pragną maksymalnie ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni. Taka misja przyświeca także firmie Cosentino, producentowi wielkoformatowych okładzin Dekton, Silestone i kamieni Sensa, które znajdują zastosowanie m.in na blatach, wyspach i frontach kuchennych. Z myślą o architektach, którzy szukają wyposażenia kuchni i materiałów wykończeniowych z najwyższej półki, firmy zaprosiły zaprzyjaźnione pracownie projektowania wnętrz na Rozmowy ze Smakiem. Spotkanie w showroomie Peka udowodniło zaproszonym architektom i projektantom wnętrz, że dobrze zaprojektowana kuchnia to więcej radości z gotowania i mniej stresu.
Od podstawowych obszarów, takich jak zaprojektowanie estetycznego blatu i zabudowy, przez wybór odpowiednich urządzeń do przygotowywania jedzenia, aż po funkcjonalne rozwiązania, pozwalające na ekonomiczne rozplanowanie miejsca i komfort korzystania z szafek oraz szuflad; produkty Peka i Cosentino, pozwalają na nowatorską aranżację zarówno niewielkich aneksów kuchennych, jak i przestronnych kuchni otwierających się na salon. W portfolio doskonale znanych na polskim rynku producentów najważniejszą rolę odgrywa wysoka jakość, funkcjonalność i estetyka.
Podczas spotkania z architektami, które odbyło się 4 kwietnia 2023 r. w Swarzędzu, gospodynie wieczoru: Anita Łopatka, Marketing Manager Peka i Iwona Sieluk, Architect & Designer Sales Manager Cosentino, zaprezentowały zgromadzonym gościom nowatorskie rozwiązania, ułatwiające korzystanie z kuchni oraz wykonywanie w niej codziennych czynności. Dzięki nowoczesnym mechanizmom Peka i trwałym powierzchniom Cosentino, gotowanie okazało się być przyjemne, wygodne i, co ważne, bezpieczne.
Gościem specjalnym Rozmów ze Smakiem, była dr Jo Jurga, projektantka produktu i przestrzeni, innowatorka i wykładowczyni, specjalistka projektowania dedykowanego poczuciu bezpieczeństwa.
” Rzeczywistość odbieramy za pomocą zmysłów, których w podstawowej klasyfikacji mamy pięć. Każdy z nich pracuje inaczej i dostarcza do naszego mózgu inny zakres informacji. Niektórych używamy świadomie, a inne działają bez użycia naszej woli (np. słuch). To za ich pomocą dobieramy partnerów (węch), poruszamy się w przestrzeni (wzrok), uspokajamy się (dotyk) czy odczuwamy przyjemność (np. smak). Niektóre uległy drastycznej nobilitacji w postindustrialnej rzeczywistości (wzrok), inne popadły w zapomnienie (węch). Jednak to zgrane działanie wszystkich pięciu powoduje, że możemy odczuwać spokój i budować w sobie poczucie bezpieczeństwa zarówno w kontekście przestrzeni, jak i dobrostanu psychicznego. Oświetlenie, materiały, zapach czy ergonomia to tylko kilka elementów kuchni na miarę XXI wieku. Miejsce do przygotowywania posiłków, jednoczy dom stanowiąc jego serce. Tu zaczynamy i kończymy dzień, dlatego każdy element tego wnętrza jest na wagę złota - naszego dobrostanu” – mówiła podczas swojego wystąpienia.
Idea spotkania ”Rozmowy ze Smakiem” obligowała oczywiście do zatroszczenia się o podniebienia gości. Zadbał o to uznany poznański szef kuchni, Grzegorz Filozof. Jego oryginalne potrawy, przygotowane na oczach gości, a także sekrety kulinarne, zrobiły ogromne wrażenie na zgromadzonych. Z zaproszenia skorzystało kilkudziesięciu najlepszych architektów z Poznania i okolic.
„Doskonałe wyniki sprzedaży warszawskiego oraz katowickiego centrum, torują drogę naszej kolejnej inwestycji, jaką będzie nowy magazyn Cosentino w Poznaniu. Region Wielkopolski to już trzecia lokalizacja firmy w Polsce, poza Warszawą i Katowicami. Nowoczesna powierzchnia, oferowana w ramach parku MLP Poznań West, zapewni wkrótce idealne warunki do dalszego, dynamicznego rozwoju firmy i ułatwi nawiązywanie relacji biznesowych z partnerami Cosentino. Dzisiejsze spotkanie z poznańskimi architektami to bardzo udany początek tej drogi” – powiedziała Karolina Sieniawska, Marketing Coordinator Cosentino.
„Od ponad 26 lat rozwijamy ofertę systemów kuchennych, po to żeby rozwiązywać codzienne problemy wszystkich, korzystających na co dzień z kuchni. W showroomie Peka można przetestować rozwiązania, dzięki którym praca w kuchni, staje się prostsza i przyjemniejsza. To pomysły, które pomagają nam w utrzymaniu porządku i dzięki którym zyskujemy dodatkową przestrzeń na przechowywanie”- dodaje Anita Łopatka, Marketing Manager Peka.
Więcej na: www.cosentino.com i www.peka.pl

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.