Komunikaty PR

Kuchnia gotowa na jesień

2020-10-12  |  11:20
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Tegoroczna aura póki co jest dla nas łaskawa. Najwyższy jednak czas, by zreorganizować dom i uwić sobie „przytulne gniazdo” na długie jesienne i zimowe wieczory. Jak przygotować kuchnię na jesień, by był to czas, w którym z przyjemnością będziemy wracać do smaków lata i gotować pyszne, rozgrzewające potrawy? Marka Peka proponuje kilka niezawodnych sposobów.

Przygotowania do zimy warto zacząć już latem, robiąc zapasy domowych przetworów i weków. Ogórki, pomidory, jabłka, wiśnie i śliwki – wszystkie smaki lata da się zamknąć w słoiku. Tylko gdzie i jak je później przechowywać, tak aby mieć łatwy dostęp i pełen przegląd spiżarni? Tutaj z pomocą przychodzą rozwiązania Peka.

Przetwory i zapasy zawsze pod ręką

Przejrzysty widok wnętrza szafki oraz pełną dostępność zawartości półek z obu stron zapewnia system Dispensa. Łatwy wgląd w zapasy i możliwość szybkiego odczytania etykiet pozwala zawsze mieć pewność, co znajduje się w spiżarni, a czego akurat brak. Ponadto wyciąg Dispensa umożliwia zagospodarowanie bardzo wąskich wnęk o szerokości 15 cm, możemy więc stworzyć spiżarnię nawet w najwęższym miejscu kuchni. Dispensa to wyjątkowo dyskretne rozwiązanie – jest nie tylko wąska, ale też cicha – cargo wyposażono w system wyhamowania przy zamykaniu, ale może się ono również cicho otwierać. Dodatkowy hamulec powoduje płynne wysuwanie się szafki i jej łagodne zatrzymanie nawet przy stukilogramowym obciążeniu.

Domową spiżarnię w kuchni świetnie zorganizuje też system Tandem. Pozwala on przechowywać wszystkie produkty niewymagające chłodzenia w sposób przypominający przechowywanie w lodówce. Mamy tu zatem półki rozmieszczone wewnątrz szafki, a także na jej drzwiach. Pakowne cargo otwiera się jak lodówka, a wewnętrzne półki wysuwają się dodatkowo po otwarciu, żeby z łatwością można było dostać się do wszystkiego, co stoi dalej. W tak pojemnym cargo przetworów zmieścimy zdecydowanie więcej.

Segregujemy naczynia

Jesienią warto też zaopatrzyć się w duże ilości różnego rodzaju herbat. Ich smak możemy wzbogacić dodając płatki róży, nagietka, kwiaty lawendy, suszone owoce jarzębiny, dzikiej róży czy głogu. Zamontowane w górnych szafkach windy, np. iMove, są idealne do przechowywania tego rodzaju zapasów. Półeczki zsuwany jednym ruchem na dół, tak by mieć pełny wgląd w ich zawartość.

Zimne napoje latem częściej pijemy ze szklanek, których szkło daje uczucie ochłodzenia. W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po rozgrzewające napary, a te najlepiej smakują serwowane w dużych, grubych, ceramicznych kubkach. Warto zatem przeorganizować kuchenne szafki – schować głębiej szklanki, wyciągnąć kubki i filżanki. Znacznie łatwiej będzie nam korzystać z naczyń, jeśli tradycyjne półki zastąpimy wysuwanymi półkami Extendo.

Przygotowując kuchnię na jesień i zimę powinniśmy też posegregować garnki, patelnie i formy do zapiekania. Przydadzą nam się naczynia do gotowania gęstych zup-kremów, duszenia i pieczenia warzyw, owoców i ryb, a także foremki do pieczenia ciasteczek. Warto je odświeżyć i przenieść w takie miejsce, żeby mieć je zawsze pod ręką.

Zioła i przyprawy na zimę

Zimą częściej będą nam też towarzyszyć typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak suszony imbir, chili, pieprz cayenne, kminek, majeranek, kolendra, kurkuma, cynamon, goździki czy curry. Pamiętajmy, by odpowiednio wcześnie się w nie zaopatrzyć. Świetnym miejscem do przechowywania różnego rodzaju przypraw jest podblatowy wyciąg Snello. Nawet w szafce o szerokości 15 cm pomieści sporo małych słoiczków. A dzięki magnetycznym podziałkom, nic nie będzie się przesuwać.

W środku zimy nie musimy wcale rezygnować ze świeżych ziół. Wystarczy drobno posiekać i zamrozić w pudełku koperek, natkę pietruszki czy lubczyk. Będą świetnym dodatkiem do gorącej zupy, ziemniaków, makaronów, sosów i sałat.

Wielu z nas zaopatruje się także jesienią w duże ilości bakalii. Używamy ich do wypieków ciast i domowego pieczywa, dodajemy do kompotów albo spożywamy jako przekąskę. Bakalie wygodnie przechowuje się w plastikowych pojemnikach, najlepiej w szufladzie wyposażonej w organizer SpaceFlexx. Jego elastyczne przegródki dopasowują się do rozmiaru i kształtu przechowywanych przedmiotów, tak aby wszystko zawsze było na swoim miejscu. Na wypadek przeziębień warto też mieć pod ręką zapas propolisu, pyłku kwiatowego i miodu.

Dobrze zaopatrzona i funkcjonalnie zorganizowana kuchnia to prawdziwy skarb, który zapewni nam i naszej rodzinie spokój w chłodne dni.

Więcej informacji na stronie: https://peka.pl/blog

Fot. mat. prasowe Peka

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Aranżacyjne triki na utrzymanie porządku Biuro prasowe
2024-04-29 | 14:00

Aranżacyjne triki na utrzymanie porządku

​W uporządkowanej przestrzeni dużo łatwiej jest pozbierać myśli i skupić się na pracy czy nauce. Otoczenie, w którym panuje ład lepiej też sprzyja odpoczynkowi. Marka Beckers
Dom Jak zabezpieczyć elewację z drewna?
2024-04-29 | 14:00

Jak zabezpieczyć elewację z drewna?

Drewniana elewacja łączy w sobie funkcjonalność oraz piękno naturalnego surowca. Wprowadza też ciepło i przytulną estetykę, harmonizując z otoczeniem, a przy okazji bardzo dobrze wpisuje
Dom Przyjazne wnętrza, które wypełnia natura
2024-04-29 | 12:00

Przyjazne wnętrza, które wypełnia natura

Naturalność we wnętrzach to trend, w którym na dobre rozkochał się świat designu. W rezultacie już od kilku sezonów wszystko co naturalne zdobi domowe pomieszczenia,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.