Meble na jedną ścianę: jak urządzić piękny aneks kuchenny

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Nawet jeżeli do dyspozycji mamy niedużą wnękę, kuchnia może wyglądać reprezentacyjnie. Urządzając aneks dopasujmy go stylistycznie do wystroju całego wnętrza i zadbajmy o odpowiednią ilość miejsca do przechowywania w zabudowie meblowej. Będzie estetycznie, schludnie i wygodnie.
Popularne w architekturze miejskiej aneksy to bardzo dobre rozwiązanie do małych mieszkań, kawalerek czy mikroapartamentów, w których trudno jest wydzielić miejsce na osobną kuchnię. Ich urządzenie jest sporym wyzwaniem i chociaż jest to trudniejsze niż w przypadku dużych pomieszczeń, możemy urządzić kuchnię, która będzie pięknie wyglądała, komponowała się aranżacyjnie z salonem i spełni swoją podstawową funkcję - pozostanie miejscem do przygotowywania posiłków.
Jeden styl kuchenno-salonowy
Aneksów nie da się oddzielić od pokoju dziennego, dlatego pomimo roboczego charakteru, muszą się ładnie i estetycznie prezentować. Kuchnia z salonem tworzy jedno wnętrze, dlatego obie strefy powinny być spójne wzorniczo i mieć podobny styl aranżacji.
- Jeżeli w salonie zdecydujemy się meble z gładkimi frontami, podobne wybierzmy do kuchni. Powierzchnie z dekoracyjnymi frezowaniami nie będą współgrały z prostymi, minimalistycznymi płaszczyznami – doradza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. - Styl aneksu musi korespondować z pomieszczeniem, którego część stanowi, dlatego zadbajmy, aby powtórzył się ten sam motyw wzorniczy, kolorystyczny lub identyczny dekor drewna, jeżeli to ono stanowi temat przewodni aranżacji.
W urządzaniu małej kuchni dużą rolę odgrywa dobór odpowiednich kolorów. Najlepiej sprawdzą się jasne, które optycznie powiększą wnętrze. Ogromny potencjał dekoracyjny i bardzo reprezentacyjny charakter mają dekory drewna, o których warto pomyśleć, kiedy meble w kuchni łączymy z zabudową w części salonowej.
- W przypadku kuchni, która zawsze pozostaje na widoku, rozsądniej jest wybrać ponadczasowy design i uniwersalne dekory, które na długo pozostaną atrakcyjne wzorniczo i szybko się nie opatrzą. Dobrym pomysłem jest prosta forma mebli, które nie przytłoczą niewielkiej przestrzeni – podpowiada projektantka.
Więcej miejsca i porządek
Oczywiście aneks kuchenny to nie tylko ozdoba, ale pełnoprawna kuchnia, w której przecież przygotowujemy posiłki i przechowujemy zapasy spożywcze. Dlatego powinien być wygodny i funkcjonalnie urządzony. Na niewielkiej przestrzeni musimy zaplanować ergonomiczną zabudowę, uwzględniając kolejność wykonywanych czynności: wyjmowanie produktów z lodówki, mycie a następnie ich obróbkę termiczną. Dlatego na początku zabudowy meblowej powinna się znaleźć lodówka, za nią blat roboczy, następnie zlewozmywak i płyta grzewcza, które również powinien oddzielać blat.
- Im mniejsza kuchnia, tym trudniej ją umeblować, ale możemy poszukać dodatkowej przestrzeni projektując zabudowę do wysokości sufitu. Zyskamy dzięki temu więcej potrzebnego miejsca do przechowywania w meblach – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel. - Na półkach, które mamy w zasięgu dłoni możemy schować naczynia potrzebne nam na co dzień, natomiast na najwyższym poziomie akcesoria kuchenne czy drobny sprzęt AGD, których używamy rzadko. Jeżeli nie zabezpieczymy dla nich miejsca, niestety będziemy je przechowywali na blacie kuchennym, przez co nie tylko stracimy cenną powierzchnię do pracy, ale niepotrzebnie zagracimy blat.
Więcej miejsca w szafkach i ich przemyślana organizacja pomoże w utrzymaniu porządku, a o ten warto zadbać w kuchniach otwartych. Będą wyglądały schludniej, jeżeli naczynia, akcesoria kuchenne i zapasy będziemy przechowywali ukryte za frontami, zamiast pozostawiać je na widoku, co potęguje wrażenie bałaganu.
Receptą na optymalne wykorzystanie każdego centymetra zabudowy meblowej są również systemy cargo, które można zamontować już w korpusie szafki o szerokości 15 cm. Dzięki temu każda wnęka może być dobrze wykorzystana i z łatwym dostępem do przechowywanej zawartości.
Zawsze na widoku
Co na ścianę w kuchni, które zawsze pozostaje na widoku i musi dopasować się do eleganckiego stylu salonu? Lepiej zrezygnować z tradycyjnych płytek i zastąpić je dekorami drewna - tymi samymi, które zdobią fronty mebli lub blat roboczy. Dobrym pomysłem są dekory odwzorowujące rysunek kamieni szlachetnych, które są bardzo efektowne i wyglądają prestiżowo.

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.