Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko)
Grillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.
Diabeł tkwi w szczegółach
Przepis na idealną sałatkę jest prosty. Użyj świeżych warzyw i owoców, posyp prażonymi orzechami lub pestkami, całość wymieszaj z ulubionym sosem i gotowe. Ponieważ ostatni element tej operacji przysparza nam najwięcej problemów, z pomocą przychodzą gotowe sosy i marynaty, które mogą dodać naszej sałatce kolejną interesującą warstwę smaku.
Sos do sałatki powinien być jednocześnie odpowiednio ostry, kwaśny, słony i słodki. Świeże warzywa i owoce doskonale komponują się z kremową konsystencją masła orzechowego, wyrazistym smakiem imbiru i sosu sojowego, kwasowością octu ryżowego oraz chrupkością sezamu. To wszystko można znaleźć w gotowych sosach Ros Thai Thai. W sałatkach z grillowanym kurczakiem idealnie sprawdzi się tajski sos orzechowy Satay, z kolei ze smakiem owoców morza doskonale koresponduje słodko-kwaśny sos śliwkowy.
Dla wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków idealną bazę dressingów do sałatek stanowi oryginalna musztarda Dijon Maille. Z soczystymi warzywami doskonale komponuje się zarówno delikatna musztarda miodowa, jak i bardziej wyrazista musztarda starofrancuska. Wystarczy wymieszać ją z dobrej jakości oliwą z oliwek oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy dressing powinien mieć konsystencję rzadszą od majonezu, tak jak w poniższym przepisie.
Warzywa grillowane w sosie musztardowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego krojonego
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 papryka czerwona
100 g sera feta
3 łyżki szczypiorku
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili
1 łyżka Musztardy miodowej dijon
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
-
Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij.
-
W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż.
-
Ser feta pokrój w drobną kostkę.
-
Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.
Kolejną ciekawą opcją sałatki z grillowanymi warzywami jest przyrządzenie jej w wersji słodko-ostrej:
Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
5-6 Papryk pepperoni żółtych baby
100 g Sosu do spring rolls i sajgonek
10 Greckich olbrzymich zielonych oliwek
1 cebula czerwona
1 bakłażan
1 papryka zielona
100 g ulubionego mixu sałat
2 pomidory
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
2 łyżki Pasty z czosnku
2 łyżki Sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszaj składniki marynaty.
-
Cebulę, bakłażana, paprykę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w połowie ilości przygotowanej marynaty.
-
Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmięknąi posmaruj sosem do spring rolls i sajgonek . Następnie przełóż je do miski, dodaj pokrojone oliwki i papryczki, sałatę, pozostałą część marynaty, i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.
Czy można wyczarować stek z.… kalafiora?
Smak soczystego steku jest nie do podrobienia. Odpowiednio przyrządzony jest największym rarytasem dla każdego miłośnika wołowiny. I choć stanowi bogate źródło białka, żelaza i witamin, to zbyt często spożywany może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steku może być kalafior. Odpowiednio doprawiony oczaruje niejednego mięsożercę!
Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.
Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:
Grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
1 średni kalafior
Ulubiony mix sałat
Sos:
1/2 łyżeczki Pasty z chili
100 ml Pulpy z mango
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki posiekanej kolendry
2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
-
Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut.
-
Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę.
-
Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.
Zaskocz gości, zastępując kurczaka... kwiatem bananowca
Innym ciekawym zamiennikiem mięsa jest kwiat bananowca, który sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.
Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.
Tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi smakami, intensywnymi aromatami oraz ciekawą strukturą, polecamy przygotowanie sałatki z grillowanym kwiatem bananowca, serem halloumi oraz świeżą papryką, cebulą, cukinią i bakłażanem. Przepis zamieszczamy poniżej:
Sałatka z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom
3 łyżki Pesto genovese
100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry
1 papryka czerwona
1 cebula przekrojona na ćwiartki
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku
2 łyżki Musztardy miodowej Dijon
3 łyżki Sosu sojowego jasnego
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
-
Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.
-
W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj.
-
Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.
Na koniec klasyk – ziemniak, ale grillowany i podany w doborowym towarzystwie sosu tzatziki. Polecamy wszystkim miłośnikom dań z rusztu.
Grillowany ziemniak w sosie tzatziki
4 porcje
Czas: 50 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki
4 ziemniaki grillowe
100 g twarożku
1 średni obrany ogórek bez miąższu
3-4 rzodkiewki
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
-
Twaróg przełóż do miski, dodaj pastę z czosnku, koperek, jogurt i dopraw do smaku pieprzem. Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce, posól i odstaw na parę minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z twarogiem. Całość wymieszaj i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Każdego ugotowanego wcześniej ziemniaka natnij nożem, dodaj masło, posól i zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z foli i każdego natnij na krzyż, na wierzch nałóż twaróg i posyp szczypiorkiem.
Proste przyjemności na zimowe wieczory
Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
Podczas realizacji zdjęć do programu „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” w Grecji Jakub Rzeźniczak mieszkał w pokoju z Radosławem Majdanem. Ucieszyło go to, bo w wolnych chwilach mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące aktualnej sytuacji w piłce nożnej. Miał też okazję się przekonać, czy mąż Małgorzaty Rozenek również jest perfekcyjnym panem domu. Niestety byłemu bramkarzowi zdarzało się chrapać, co przełożyło się na bezsenne noce Jakuba Rzeźniczaka.
Ochrona środowiska
Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić
Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.