Komunikaty PR

Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko)

2023-05-16  |  01:00
Biuro prasowe

Grillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.

Diabeł tkwi w szczegółach

Przepis na idealną sałatkę jest prosty. Użyj świeżych warzyw i owoców, posyp prażonymi orzechami lub pestkami, całość wymieszaj z ulubionym sosem i gotowe. Ponieważ ostatni element tej operacji przysparza nam najwięcej problemów, z pomocą przychodzą gotowe sosy i marynaty, które mogą dodać naszej sałatce kolejną interesującą warstwę smaku.

Sos do sałatki powinien być jednocześnie odpowiednio ostry, kwaśny, słony i słodki. Świeże warzywa i owoce doskonale komponują się z kremową konsystencją masła orzechowego, wyrazistym smakiem imbiru i sosu sojowego, kwasowością octu ryżowego oraz chrupkością sezamu. To wszystko można znaleźć w gotowych sosach Ros Thai Thai. W sałatkach z grillowanym kurczakiem idealnie sprawdzi się tajski sos orzechowy Satay, z kolei ze smakiem owoców morza doskonale koresponduje słodko-kwaśny sos śliwkowy.

Dla wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków idealną bazę dressingów do sałatek stanowi oryginalna musztarda Dijon Maille. Z soczystymi warzywami doskonale komponuje się zarówno delikatna musztarda miodowa, jak i bardziej wyrazista musztarda starofrancuska. Wystarczy wymieszać ją z dobrej jakości oliwą z oliwek oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy dressing powinien mieć konsystencję rzadszą od majonezu, tak jak w poniższym przepisie.

 

Warzywa grillowane w sosie musztardowym

4 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

 

Składniki

1 puszka Jackfruita zielonego krojonego 

1 papryka żółta 

1 cukinia 

1 bakłażan 

1 czerwona cebula 

1 papryka czerwona 

100 g sera feta 

3 łyżki szczypiorku 

 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili 

1 łyżka Musztardy miodowej dijon

5 łyżek oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij.

  2. W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż.

  3. Ser feta pokrój w drobną kostkę. 

  4. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.

Kolejną ciekawą opcją sałatki z grillowanymi warzywami jest przyrządzenie jej w wersji słodko-ostrej:

Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

5-6 Papryk pepperoni żółtych baby

100 g Sosu do spring rolls i sajgonek

10 Greckich olbrzymich zielonych oliwek

1 cebula czerwona 

1 bakłażan 

1 papryka zielona 

100 g ulubionego mixu sałat  

2 pomidory 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

 

Marynata:

2 łyżki Pasty z czosnku 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego 

3 łyżki oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty.

  2. Cebulę, bakłażana, paprykę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w połowie ilości przygotowanej marynaty.

  3. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmięknąi posmaruj sosem do spring rolls i sajgonek . Następnie przełóż je do miski, dodaj pokrojone oliwki i papryczki, sałatę, pozostałą część marynaty, i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

 

Czy można wyczarować stek z.… kalafiora?

 

Smak soczystego steku jest nie do podrobienia. Odpowiednio przyrządzony jest największym rarytasem dla każdego miłośnika wołowiny. I choć stanowi bogate źródło białka, żelaza i witamin, to zbyt często spożywany może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steku może być kalafior. Odpowiednio doprawiony oczaruje niejednego mięsożercę!

Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.

Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:

Grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang

4 porcje 

Czas: 25 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ 

1 średni kalafior 

Ulubiony mix sałat

Sos:

1/2 łyżeczki Pasty z chili 

100 ml Pulpy z mango 

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki posiekanej kolendry

2 łyżki soku z limonki 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut. 

  2. Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę. 

  3. Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.

 

Zaskocz gości, zastępując kurczaka... kwiatem bananowca

Innym ciekawym zamiennikiem mięsa jest kwiat bananowca, który sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.

Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.

Tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi smakami, intensywnymi aromatami oraz ciekawą strukturą, polecamy przygotowanie sałatki z grillowanym kwiatem bananowca, serem halloumi oraz świeżą papryką, cebulą, cukinią i bakłażanem. Przepis zamieszczamy poniżej:

Sałatka z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom 

3 łyżki Pesto genovese

100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry

1 papryka czerwona 

1 cebula przekrojona na ćwiartki 

1/2 cukinii

1/2 bakłażana

1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku 

2 łyżki Musztardy miodowej Dijon

3 łyżki Sosu sojowego jasnego 

1 łyżka oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.

  2. W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj. 

  3. Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.

Na koniec klasyk – ziemniak, ale grillowany i podany w doborowym towarzystwie sosu tzatziki. Polecamy wszystkim miłośnikom dań z rusztu.

Grillowany ziemniak w sosie tzatziki

 

4 porcje

Czas: 50 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

2 łyżki Pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki

4 ziemniaki grillowe 

100 g twarożku 

1 średni obrany ogórek bez miąższu

3-4 rzodkiewki 

4 łyżki masła 

2 łyżki posiekanego koperku 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj pastę z czosnku, koperek, jogurt i dopraw do smaku pieprzem. Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce, posól i odstaw na parę minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z twarogiem. Całość wymieszaj i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Każdego ugotowanego wcześniej ziemniaka natnij nożem, dodaj masło, posól i zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z foli i każdego natnij na krzyż, na wierzch nałóż twaróg i posyp szczypiorkiem.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Art of decoration Biuro prasowe
2024-07-19 | 01:00

Art of decoration

Styl Art Deco narodził się we Francji, a jego nazwa to połączenie francuskich słów art — sztuka i décoratif — dekoracyjny. Jego powstanie jest wyrazem sprzeciwu
Dom Śródziemnomorskie piękno
2024-07-19 | 01:00

Śródziemnomorskie piękno

Styl śródziemnomorski, czerpiący inspiracje z krajów takich jak Hiszpania, Włochy, Grecja i Maroko, wyróżnia się prostotą, elegancją i naturalnymi elementami. Dominują
Dom O czym pamiętać planując taras?
2024-07-18 | 01:00

O czym pamiętać planując taras?

Piękny taras jest przestrzenią, która stanowi serce ogrodu oraz miejsce relaksu i spotkań z najbliższymi. Jednak aby spełniał on wszystkie nasze oczekiwania, już na etapie planowania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.

Prawo

Sztuczna inteligencja w nieodpowiednich rękach może stanowić poważne zagrożenie. Potrzebna jest większa świadomość twórców i użytkowników oraz twarde regulacje

Wykorzystanie sztucznej inteligencji do manipulowania ludźmi przyjmuje namacalną postać, jak deepfake, ale może się odbywać także dużo subtelniej, na przykład poprzez podsuwanie odpowiednich treści w wyszukiwarce. – Odwoływanie się w pewnych aspektach do kwestii etycznego stosowania tej technologii to za mało, jeśli w ślad za tym nie idą odpowiednie regulacje – oceniają eksperci. Amnesty International przewiduje, że sztuczna inteligencja wykorzystywana bez kontroli i stabilnych ram prawnych może doprowadzić do nasilenia naruszeń praw człowieka, zwłaszcza w obliczu konfliktów zbrojnych i przez reżimy kontrolujące życie obywateli.

Podróże

Sebastian Wątroba: Uwielbiamy wakacje nad Bałtykiem. Aby spędzić je pod palmami, wcale nie musimy wyjeżdżać do ciepłych krajów, wystarczy przyjechać do Międzyzdrojów

Aktor zaznacza, że uwielbia spędzać wakacje nad polskim morzem, a szczególnie upodobał sobie Międzyzdroje. Kiedy więc ma wolną chwilę, to nie traci czasu na przeglądanie zagranicznych ofert, tylko stawia na sprawdzone miejscówki i zabiera swoich bliskich właśnie do tego niezwykłego miasta położonego na zachodnim wybrzeżu Bałtyku. Sebastian Wątroba jednym tchem wylicza atrakcje, jakie czekają na turystów w tym kurorcie, i zachęca wszystkich jeszcze niezdecydowanych, by zaplanowali tam urlop.