Rozmowy ze smakiem – rusza nowy cykl spotkań dla architektów
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro@okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Architekci i projektanci z Wielkopolski wkrótce wezmą udział w premierowym spotkaniu z cyklu Rozmowy ze smakiem, zorganizowanym przez firmy Cosentino oraz PEKA. Wydarzenie odbędzie się w dniu 4 kwietnia 2023 r. w showroomie PEKA, mieszczącym się przy ulicy Wrzesińskiej 183 w Swarzędzu. Prezentacje przybliżą zebranym najnowszą ofertę firm, a także trendy obowiązujące we współczesnych kuchniach, a gościem specjalnym wydarzenia będzie dr Jo Jurga, zajmująca się badaniami dotyczącymi wpływu przestrzeni na nasze samopoczucie.
Przybyli na spotkanie goście będą mieli okazję w praktyce sprawdzić właściwości popularnych powierzchni ultrakompaktowych Dekton i konglomeratów kwarcowych Silestone z oferty hiszpańskiego producenta Cosentino. Zostaną zaprezentowane również nowoczesne rozwiązania, ułatwiające prace w kuchni, z których słynie firma PEKA. Gościem specjalnym spotkania, odbywającego się w swarzędzkim showroomie PEKA, będzie dr Joanna Jurga, projektantka produktu i przestrzeni, innowatorka i wykładowczyni, specjalistka projektowania dedykowanego poczuciu bezpieczeństwa.
W służbie komfortu
Nowoczesna technologia produkcji materiałów wykończeniowych Cosentino stwarza możliwość wykreowania kuchni i łazienek, w których wzór zapoczątkowany na blacie kontynuujemy na ścianie, zabudowie i podłodze, tworząc z ich pomocą estetyczną harmonię we wnętrzach. Wielkoformatowe powierzchnie ultrakompaktowe Dekton, popularnie zwane spiekami kwarcowymi oraz konglomeraty Silestone, poza swoją odpornością na zaplamienia i inne czynniki zewnętrzne, umożliwiają montowanie jednoelementowych blatów, bez cięć i połączeń. Tym samym uzyskujemy wrażenie doskonałej spójności. Podczas spotkania Cosentino zaprezentuje swoje najnowsze materiały na blaty kuchenne, okładziny frontów mebli i ścian. Poza niewątpliwymi wartościami użytkowymi, podkreślają styl wnętrz wielu realizacji architektonicznych, grając w nich jedną z głównych ról.
Jeszcze lepsza organizacja w kuchni
PEKA już od przeszło dwudziestu lat działa na polskim rynku projektowania i aranżacji wnętrz. Wprowadza innowacyjne rozwiązania, cechujące się nowoczesnym designem i certyfikowaną jakością. Misją marki jest dostarczanie klientom rozwiązań, które ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Rozsądnie zaprojektowane pomieszczenie to przestrzeń, w której każdy mebel ma swoje uzasadnienie funkcjonalne, a zarazem wszystkie szafy, regały, półki i akcesoria tworzą jedną zgraną i dobrze wyglądającą całość. Dostępne w ofercie PEKA ekskluzywne systemy do wnętrz szafek umożliwiają takie zaprojektowanie mieszkania, że niezależnie od wielkości, będzie ono wyglądać schludnie, estetycznie i funkcjonalne. Zaplanowanie przestrzeni, która umożliwi wykonywanie codziennych prac mniejszym nakładem sił, to klucz do lepszego, bardziej komfortowego życia. Ekskluzywne systemy kuchenne do zabudowy oraz akcesoria, takie jak carga, wyjeżdżane narożniki, czy wkłady na sztućce, pozwalają urządzić pomieszczenie, w którym przygotowywanie posiłków będzie sprawiać wiele radości. Na rynku marka PEKA funkcjonuje nie tylko jako dostawca wyposażenia wnętrz mebli kuchennych, ale również specjaliści od urządzania pomieszczeń. R
Live cooking z Grzegorzem Filozofem
O podniebienia architektów i projektantów wnętrz zadba tego wieczoru Grzegorz Filozof, uznany szef kuchni, związany przez większość swojej kariery z Poznaniem, który tworzył i prowadził przez wiele lat miejsca takie jak Avocado Restaurant & Wine czy Restauracja Sarbinowska, szkolił w akademiach kulinarnych oraz brał udział w licznych wydarzeniach gastronomicznych. Jego dania to autorskie kompozycje doświadczeń, wspomnień i otaczających go możliwości. W swym autorskim live cookingu Grzegorz Filozof przybliży gościom swoje ulubione smaki.
Wejście tylko z zaproszeniem.
Więcej na www.cosentino.com/pl-pl/, www.peka.pl

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.