Świeże i zdrowe na dłużej
W czasach, gdy walczymy z inflacją, a niedobór opadów deszczu nie sprzyja urodzajnym plonom i wpływa na wysokie ceny, przechowywanie żywności tak, by się nie marnowała i na długo pozostawała świeża, jest sztuką. Podpowiadamy, jakie są podstawowe zasady korzystania z przestrzeni lodówek i chłodziarek, ale również, jak inteligentnie potrafi nas wspomóc technologia.
Ceny na ryneczkach potrafią zwalić z nóg, a wiele owoców i warzyw po zerwaniu bardzo szybko się psuje. Kto ma przy tym czas, by chodzić po świeże truskawki co drugi dzień? I co zrobić z pełną lodówką, gdy zbliża się wakacyjny wyjazd? Na wszystko to jest rada!
Ważna jest temperatura
Już człowiek pierwotny zauważył, że żywność psuje się wolniej, gdy przechowuje się ją w chłodniejszym miejscu. Wynalezienie pierwszej chłodziarki w 1876 roku spotkało się więc z ogromnym entuzjazmem znacznie ułatwiając życie, a przede wszystkim zapobiegając marnowaniu się żywności. Podstawowy parametr wpływający na spowolnienie procesów związanych z psuciem się ma temperatura. Uważa się, że optymalna dla przechowywania żywności oscyluje wokół 5°C. Ale uwaga, w lodówkach i chłodziarkach stosowane są filtry węglowe, które chłodzą powietrze raz na jakiś czas, więc temperatura nie jest do końca stabilna, różniąc się pomiędzy poszczególnymi strefami nawet o kilka stopni. Inaczej jest w przypadku chłodziarek amerykańskiej firmy Sub-Zero/Wolf, w której wnętrzu temperatura jest niezwykle stabilna w każdej ze stref. Może się różnić tylko o jeden stopień. Tym niemniej pamiętajmy, że „najcieplejsze” są drzwi chłodziarek oraz najwyższe półki. Tu przechowujemy otwarte sosy, majonezy, ketchupy, mleko, a na półce jogurty czy ciasta. Środkowe półki to dobre miejsce na wędliny, mięso czy sery. A co ze świeżymi warzywami i owocami?
Pamiętajmy o segregowaniu
Warzywa i owoce rządzą się swoimi prawami, które dyktuje w głównej mierze etylen. Jest to roślinny hormon, który stymuluje ich dojrzewanie, ale przyczynia się również do tego, że niektóre z nich szybciej się psują. Z kolei dla innych jest ważny jeszcze po zerwaniu. To te warzywa i owoce, które dojrzewają dopiero po tym fakcie. Należą do nich np. banany, pomidory czy awokado, dlatego – uwaga – trzeba je przechowywać w temperaturze pokojowej dopóty nie dojrzeją, a dopiero potem przechowywać w chłodzie. Z kolei truskawki czy czereśnie szybciutko po kupieniu wkładamy do dolnych, zamkniętych szuflad lodówki, by rozleniwić nieco pracę gazu etylenowego. - Segregowanie warzyw i owoców w osobnych szufladach jest ważne pod kątem ich wzajemnego wpływu na siebie – mówi Maciej Michalak z warszawskiego showroomu Sub-Zero/Wolf Poland. - Powinniśmy ogólnie rzecz biorąc trzymać od siebie z dala plony dojrzewające po zerwaniu od tych, które już nie dojrzewają. Bo np. dojrzały banan może sprawić, że szparagi nam stwardnieją, a marchew zyska gorzki posmak. Z dala od warzyw powinniśmy również trzymać dojrzałe jabłka, a już na pewno te obite.
A co z jakością powietrza?
W chłodziarkach stosowany jest standardowo wspomniany filtr węglowy, którego zadaniem jest przede wszystkim chłodzenie powietrza do odpowiedniej temperatury. Są jednak na rynku dostępne technologie, które znacznie i nieustannie poprawiają jakość powietrza wewnątrz, sprawiając, że nawet dojrzałe truskawki potrafią „wytrzymać” w swojej szufladzie i pysznie smakować wielokrotnie dłużej niż byśmy się tego spodziewali. - Filtr w chłodziarkach Sub-Zero jest aktywny i wyposażony w lampę UV – mówi Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf. - Uruchamia się on co 20 minut i oczyszcza powietrze z wirusów, bakterii i grzybów. Co to oznacza? Że znacznemu spowolnieniu ulega ciężka praca etylenu nad skróceniem przydatności do spożycia świeżych warzyw i owoców.
Ta innowacyjna, stosowana także przez NASA i hodowców warzyw technologia jest już dostępna w Polsce, właśnie dzięki produktom Sub-Zero. Mając taką chłodziarkę, można spokojnie wyjechać na wakacje, bez panicznego pozbywania się zawartości lodówki, a więc i bez marnowania jedzenia. Wszystko po naszym powrocie będzie nadal smaczne.
Urządzenia można obejrzeć w nowo otwartym showroomie marki, Warszawa ul. Jara 4/1.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.