Komunikaty PR

Z tymi przepisami Jana Kuronia jesień będzie lepsza

2020-10-22  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Krzysztof Malcher
Rumour PR

Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl

Zdrowa jesień

 

Slowcooking jest techniką kulinarną, w której składniki potrawy poddawane są długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu dania zachowują więcej aromatów oraz składników odżywczych. Szczególnie należy docenić to w okresie jesiennym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę. W technice slowcookingu od lat 70. XX w. wykorzystywane są urządzenia, które nazywamy wolnowarami. Sprowadzają one proces gotowania do przygotowania składników potrawy, umieszczenia w misie urządzenia oraz wyboru kilku parametrów na panelu urządzenia. 

 

Apetyczna, zdrowa dynia

 

Co ciekawe, jej owoce są jagodami, które mogą ważyć nawet 200 kg, a w przypadku uprawnej dyni olbrzymiej ich waga może przekroczyć nawet 800 kg. Na szczęście do gotowania nie potrzebujemy tak wielkich okazów, ponieważ również te mniejsze dostarczą nam wielu pożądanych składników odżywczych. Dynie są bowiem źródłem fosforu, magnezu, wapnia, potasu i cynku, a ich pestki zawierają dużo błonnika, witaminy E i zdrowych tłuszczy. To wszystko sprawia, że na dynię patrzymy jak na źródło zdrowia, a nie tylko halloweenową ozdobę, która sama w sobie jest urokliwa. 

 

October - Crocktober

 

Od wielu lat marka Crock-Pot właśnie październik wybiera na okres świętowania idei slowcookingu. Jesienią, gdy dni stają się krótsze, a aura mniej zachęca do wyjścia na zewnątrz, poszerzanie kulinarnych horyzontów jest dobrym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Szczególnie, gdy mowa o technice, która pozwala na zachowanie tego, co najlepsze w potrawie. Crocktober to konkurs w mediach społecznościowych marki (w tym roku na lampion z dyni) oraz szereg innych działań popularyzujących ideę slowcookingu. Również Ambasador marki Crock-Pot w Polsce – Jan Kuroń – przygotował od siebie 3 okazjonalne przepisy na dania z wolnowaru.  Oto one. 

 

Krem z dyni i wędzonych śliwek

 

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 1 kg obranej i pokrojonej dyni 
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Kilka gałązek świeżego majeranku

 

Przygotowanie: 

Delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku, dodaj cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż całość do misy wonowaru (jeżeli nie można jej używać na kuchni), następnie dodaj dynię oraz majeranek, a całość zalej bulionem. Posól i ustaw tryb HIGH na 2 godziny i 15 minut.

Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. 

Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

 

Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

 

Składniki:

  • 1 dynia np. hokkaido
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 100 g ogonówki lub wędzonego boczku
  • 100 g karczka
  • 100 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego ostrego sera
  • 1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso. Smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Dynie włóż do wolnowaru. Ustaw tryb HIGH na 3 godziny lub LOW na 4 i pół.

 

Długo pieczona łopatka wieprzowa z warzywami korzennymi

 

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa (1,5 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 duży seler naciowy
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren angielskich
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 3 liście kapusty
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj składniki marynaty (3 drobno posiekane ząbki czosnku, majeranek, tymianek, połowę oleju, pieprz ziołowy, sól oraz czarny pieprz). Mięso pozbaw ewentualnych błon i natrzyj przygotowaną mieszanką. Warzywa obierz. Marchewki pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki, selera i pietruszkę podobnie. Szynkę obsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do wolnowaru, obłóż warzywami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zalej winem oraz bulionem. Na koniec przykryj liśćmi kapusty. Ustaw tryb HIGH na 6 godzin lub 9 w trybie LOW. 

Serwuj z kaszą lub ziemniakami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Rumour PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce Biuro prasowe
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.