Komunikaty PR

Najnowsze wydanie poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia

2020-09-23  |  08:25
Biuro prasowe
Do pobrania 1000pd ( 0.4 MB )

W dobie łatwego dostępu do informacji liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety małego dziecka jest większa niż kiedykolwiek. To pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że prowadzi do chaosu informacyjnego, a nierzadko do utrwalania błędów żywieniowych, które – zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni życia – niosą za sobą poważne zdrowotne następstwa. Warto zaufać ekspertom i zapoznać się z najnowszym poradnikiem, gdzie znajdziemy przykładowe jadłospisy oraz pomocne wskazówki, które w przystępny i praktyczny sposób przedstawią aktualne zalecenia związane z żywieniem dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.

Co znajdziemy w poradniku?

W poradniku znajdziemy pełną wiedzę na temat organizacji posiłków, doboru produktów w diecie, ich wartości odżywczej, a także sposobu przygotowywania odpowiednich potraw. Przykładowe jadłospisy ułatwią nam przygotowanie posiłków zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia małego dziecka. Dowiemy się o szkodliwości niektórych produktów takich, jak np. cukier, a także przeczytamy praktyczne wskazówki jak ograniczać w diecie jego nadmierne spożycie. Zapoznamy się też z listą produktów, które warto wyeliminować z diety dziecka – znajdziemy na niej głównie te zaliczane do żywności wysokoprzetworzonej. Przekonamy się, że warto sprawdzać, czy żywność, którą podajemy dzieciom nie zawiera cukru, soli, tłuszczów trans, a także barwników, sztucznych aromatów i konserwantów. A to wszystko podane w bardzo przystępny sposób.

„Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” powstał w odpowiedzi na liczne pytania rodziców. Mam nadzieję, że jego lektura będzie dla Państwa cenną pomocą w dokonywaniu pozornie prostych, jednak niezwykle istotnych wyborów żywieniowych – pisze we wstępie dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka.

Jakie są najnowsze zalecenia, najważniejsze aktualizacje?

W Poradniku zawarto najnowsze zalecenia dotyczące diety dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Warto wiedzieć, że:

  1. Tłuszcze powinny dostarczać 35–40% całkowitej energii tak, aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka, jego wzrost i rozwój. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie).
  2. Udział energii z węglowodanów w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 45-65%. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii ogółem. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Takie produkty dostarczają odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
  3. Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13.–36. miesiąca życia na witaminę D od 15 µg (600 j.m.) do 25 µg (1000 j.m.) w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, na żelazo – 7 mg, a na jod – 90 µg. Te składniki są najczęściej niedoborowe w diecie małych dzieci.
  4. Głównym źródłem płynów powinna być woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów. Mimo, że soki z owoców i warzyw są źródłem różnych składników pokarmowych, ich nadmiar nie jest wskazany w żywieniu dzieci. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku 100–120 ml (ok ½ szklanki).

 

Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo w praktyce dostosować dietę małego dziecka do jego specyficznych potrzeb i zaleceń Ekspertów. Poradnik jest praktycznym narzędziem, które w zrozumiały i przejrzysty sposób dostarcza wiedzy na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci po pierwszym roku życia rodzicom. Zawiera dodatkowe ułatwienie w postaci inspirujących jadłospisów – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie.

Gdzie go znaleźć?

Poradnik dostępny jest bezpłatnie na stronie: www.1000dni.pl oraz na stronie www.imid.med.pl w zakładce “Do pobrania”. Mam nadzieję, że przyczyni się on do poprawy żywienia małych dzieci, bo jak wiadomo, wiek od 1 do 3 roku życia jest ważnym etapem programowania żywieniowego w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka – mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. I dodaje: na stronie www.1000dni.pl, mogą Państwo znaleźć dodatkowe porady na temat właściwego żywienia dziecka od poczęcia do około 3. roku życia.

O programie: Ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ich dzieci. Przyzwyczajenia i zachowania żywieniowe, które uda się wypracować z dzieckiem podczas 1000 pierwszych dni życia czyli od poczęcia do około 3. roku życia, będą miały istotny wpływ na jego zdrowie teraz i gdy dorośnie. Program realizowany jest od 2013 r w koalicji z Partnerami. Więcej na: www.1000dni.pl

O inicjatorze: Inicjatorem ogólnopolskiego programu edukacyjnego jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych pokoleń o kluczowej roli odpowiedniego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.