Najnowsze wydanie poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia
W dobie łatwego dostępu do informacji liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety małego dziecka jest większa niż kiedykolwiek. To pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że prowadzi do chaosu informacyjnego, a nierzadko do utrwalania błędów żywieniowych, które – zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni życia – niosą za sobą poważne zdrowotne następstwa. Warto zaufać ekspertom i zapoznać się z najnowszym poradnikiem, gdzie znajdziemy przykładowe jadłospisy oraz pomocne wskazówki, które w przystępny i praktyczny sposób przedstawią aktualne zalecenia związane z żywieniem dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
Co znajdziemy w poradniku?
W poradniku znajdziemy pełną wiedzę na temat organizacji posiłków, doboru produktów w diecie, ich wartości odżywczej, a także sposobu przygotowywania odpowiednich potraw. Przykładowe jadłospisy ułatwią nam przygotowanie posiłków zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia małego dziecka. Dowiemy się o szkodliwości niektórych produktów takich, jak np. cukier, a także przeczytamy praktyczne wskazówki jak ograniczać w diecie jego nadmierne spożycie. Zapoznamy się też z listą produktów, które warto wyeliminować z diety dziecka – znajdziemy na niej głównie te zaliczane do żywności wysokoprzetworzonej. Przekonamy się, że warto sprawdzać, czy żywność, którą podajemy dzieciom nie zawiera cukru, soli, tłuszczów trans, a także barwników, sztucznych aromatów i konserwantów. A to wszystko podane w bardzo przystępny sposób.
„Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” powstał w odpowiedzi na liczne pytania rodziców. Mam nadzieję, że jego lektura będzie dla Państwa cenną pomocą w dokonywaniu pozornie prostych, jednak niezwykle istotnych wyborów żywieniowych – pisze we wstępie dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka.
Jakie są najnowsze zalecenia, najważniejsze aktualizacje?
W Poradniku zawarto najnowsze zalecenia dotyczące diety dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Warto wiedzieć, że:
- Tłuszcze powinny dostarczać 35–40% całkowitej energii tak, aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka, jego wzrost i rozwój. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie).
- Udział energii z węglowodanów w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 45-65%. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii ogółem. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Takie produkty dostarczają odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
- Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13.–36. miesiąca życia na witaminę D od 15 µg (600 j.m.) do 25 µg (1000 j.m.) w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, na żelazo – 7 mg, a na jod – 90 µg. Te składniki są najczęściej niedoborowe w diecie małych dzieci.
- Głównym źródłem płynów powinna być woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów. Mimo, że soki z owoców i warzyw są źródłem różnych składników pokarmowych, ich nadmiar nie jest wskazany w żywieniu dzieci. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku 100–120 ml (ok ½ szklanki).
Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo w praktyce dostosować dietę małego dziecka do jego specyficznych potrzeb i zaleceń Ekspertów. Poradnik jest praktycznym narzędziem, które w zrozumiały i przejrzysty sposób dostarcza wiedzy na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci po pierwszym roku życia rodzicom. Zawiera dodatkowe ułatwienie w postaci inspirujących jadłospisów – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie.
Gdzie go znaleźć?
Poradnik dostępny jest bezpłatnie na stronie: www.1000dni.pl oraz na stronie www.imid.med.pl w zakładce “Do pobrania”. Mam nadzieję, że przyczyni się on do poprawy żywienia małych dzieci, bo jak wiadomo, wiek od 1 do 3 roku życia jest ważnym etapem programowania żywieniowego w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka – mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. I dodaje: na stronie www.1000dni.pl, mogą Państwo znaleźć dodatkowe porady na temat właściwego żywienia dziecka od poczęcia do około 3. roku życia.
O programie: Ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ich dzieci. Przyzwyczajenia i zachowania żywieniowe, które uda się wypracować z dzieckiem podczas 1000 pierwszych dni życia czyli od poczęcia do około 3. roku życia, będą miały istotny wpływ na jego zdrowie teraz i gdy dorośnie. Program realizowany jest od 2013 r w koalicji z Partnerami. Więcej na: www.1000dni.pl
O inicjatorze: Inicjatorem ogólnopolskiego programu edukacyjnego jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych pokoleń o kluczowej roli odpowiedniego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.