Jak optymalnie przechowywać produkty w lodówce?
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce i zamrażarce, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia i nie chcielibyśmy, aby się zmarnowało. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje i rozwiązania zastosowane w lodówkach, które dbają o nasze bezpieczeństwo i wydłużają czas przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Wiadomo, że w niskiej temperaturze, takiej jaka panuje w lodówce (optymalna to 2oC - 5oC), proces namnażania się bakterii zostaje znacznie spowolniony. Nowoczesne technologie, o których mowa za chwilę, pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się świeżością i smakiem naszych produktów spożywczych, jednak nie we wszystkim są w stanie nas zastąpić. Oto, co możemy zrobić, aby przechowywanie odbywało się w sposób bezpieczniejszy i bardziej efektywny:
- Stosuj pojemniki na żywność i woreczki do zamrażarki w celu zabezpieczenia produktów spożywczych.
- Gotowane produkty, w szczególności mięso, należy trzymać na innej półce niż surowe.
- Resztki schładzaj tak szybko, jak to możliwe (najlepiej w ciągu 2 godzin), przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.
- Pilnuj terminów przydatności do spożycia produktów z etykietą, to co zamrażasz koniecznie dokładnie opisuj. Nigdy nie zamrażaj ponownie!
- Rozłożenie produktów we wnętrzu lodówki musi zapewniać cyrkulację powietrza, zatem nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ani przylegać do ścian urządzenia.
- Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu produktów w lodówce
We wnętrzu urządzenia chłodniczego występuje stratyfikacja termiczna i to właśnie na tej podstawie powinniśmy rozmieszczać żywność w lodówce. Zgodnie z zaleceniami producentów sprzętu na górnej półce powinniśmy przechowywać takie produkty jak dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.
Na półce środkowej chowamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak na przykład biały ser, twarożek czy pokrojoną wędlinę. Możemy wstawiać tu też domowe potrawy pamiętając o ich szczelnym przykryciu.
Dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, jak np. maliny lub truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Natomiast sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.
Boczne półki nadają się do trzymania oleju roślinnego, słoików z przetworami, chrzanu, soków w kartonach i butelek z sosami. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj również pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale uwaga: nie należy ich myć!
Oczywiście, w celu zapewnienia optymalnej higieny, lodówkę należy regularnie czyścić i rozmrażać. Warto dodać, że lodówki marki Haier posiadają innowacyjną technologię Total No Frost, która do minimum ogranicza powstawanie szronu w chłodziarko-zamrażarce., a tym samym eliminuje konieczność kłopotliwego i czasochłonnego rozmrażania. A skoro już wiemy co robić, to teraz kilka słów o technologiach, na które warto zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojego domu.
Strategiczne miejsca w lodówce Haier zostały specjalnie oznaczone, a za sprawą dodatkowych rozwiązań jeszcze lepiej spełniają swoje funkcje. Jedną z nich jest unikalna technologia antybakteryjna ABT®, wykorzystująca światło ultrafioletowe do ochrony przed namnażaniem się bakterii wewnątrz lodówki.
Strefa MoistZone dba o utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie 90%, a DryZone przeznaczona jest dla takich produktów jak mięso, wędliny i nabiał. Czujniki Fresher Sensors monitorują temperaturę na każdej półce i zapewniają, że chłodne powietrze kierowane jest do tych części lodówki, w których jest potrzebne. W lodówce Haier zastosowano również jedyną w swoim rodzaju opatentowaną tacę aluminiową Fresher Pad, która przyspiesza proces zamrażania. Wszystkie te funkcje pozwalają zatrzymać w żywności cenne składniki odżywcze, ale również znacząco wydłużają czas jej przechowywania. Owoce i warzywa zachowują swój doskonały smak i wygląd, jedzenie nie „przesiąka” innymi zapachami z lodówki, ze względu na czystszy przepływ powietrza, a zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie produktów, odbywa się w sposób zdrowy i maksymalnie bezpieczny.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.