Jarmark „Żuławskie smaki” wraca do Centrum Handlowego Osowa
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Cykliczny Jarmark „Żuławskie smaki” wraca do Centrum Handlowego Osowa, po pandemicznej przerwie. Czego mogą się spodziewać osoby, które odwiedzą Osowę w dniach 7-8 maja?
Wiosna – ach to Ty
Wiosny nie da się nie kochać. Dni stają się coraz dłuższe, a nasza okolica zmienia się nie do poznania. Odcienie szarości zaczynają ustępować pełnej palecie barw kwitnących kwiatów, a ptaki coraz głośniej raczą nas swoją symfonią. Do puli wiosennych plusów należy zaliczyć również Jarmark „Żuławskie Smaki”, na którym każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. To wszystko za sprawą producentów z Trójmiasta i Żuław, którzy po raz kolejny uraczą Was swoimi wyśmienitymi specjalnościami.
Dobre, bo naturalne
Regionalni wytwórcy to kluczowy element inicjatywy, jaką są „Żuławskie Smaki”. CH Osowa stworzyła dla konsumentów przestrzeń, w której mogą skosztować tego, co najlepsze – a tym niezaprzeczalnie są wytwory lokalnych rzemieślników. Wśród nich znajdują się między innymi kiszonki Żuławskiej Zagrody, czyli niewielkiego gospodarstwa znajdującego się w malowniczej wsi pod Malborkiem – Lasowicach Wielkich. Produktem, stanowiący absolutny hit Żuławskiej Zagrody są przetwory z ogórka żuławskiego, naturalnie rosnącego w okolicy wsi. Sympatycy mięsnych wytworów również nie powinni się czuć zawiedzeni, a to wszystko dzięki Specjałom z Borów. Na stoisku niewielkiej kaszubskiej przetwórni będzie można znaleźć naturalne wędliny z aromatycznymi ziołami oraz wędzonki przygotowywane w zgodzie z wieloletnimi przepisami.
Lista wszystkich stoisk najbliższego Jarmarku prezentuje się następująco:
- Specjały z Borów,
- Pierogi Halinki,
- Witek Sery,
- Domowe Przysmaki,
- Żuławska Zagroda,
- Domowe Wypieki.
„Żuławskie smaki” będą się odbywać w dniach 7-8 maj w godzinach otwarcia centrum.
Logistyka może zadecydować o sukcesie sprzedażowym e-sklepu w szczycie sezonu
W centrum handlowym powstał punkt zbiórkowy darów dla powodzian
Studio Tańca Duet otwiera się w nowej lokalizacji – Centrum Modlińska 6D
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.