Komunikaty PR

Jedzenie do szkoły poprawiające koncentrację i pamięć?

2023-09-25  |  01:00
Biuro prasowe

Dietetycy alarmują – to nie jest opcjonalne rozwiązanie: dzieci w wieku szkolnym powinny codziennie zjadać zarówno pierwsze, jak i drugie śniadania. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas szkolnej przerwy dostarczają energii niezbędnej do pracy umysłowej i zabawy, a także są podstawą dobrego samopoczucia, nawet gdy przybywa szkolnych obowiązków. Najważniejszą zasadą w diecie dziecka jest zachowanie maksymalnej różnorodności, a nic nie pomieści w sobie więcej niż ... kanapka. Czy klasyczna kanapka musi oznaczać nudne śniadanie? Jak skomponować kanapki atrakcyjne dla najmłodszych? I czy zwykła kanapka może nas czymś zaskoczyć? Sprawdzamy.

 

Kanapka kanapce nierówna

 

Drugie śniadanie powinno być w pełni zbilansowane. Kanapki do szkoły powinny stanowić wartościowe źródło zarówno węglowodanów złożonych, jak i dobrze przyswajalnego białka, tłuszczy nienasyconych oraz mikroelementów pochodzących ze świeżych lub kiszonych warzyw.

 

Jednym z najbardziej wartościowych źródeł dobrze przyswajalnego białka i niezbędnych dla zdrowia mikroelementów są sery żółte. Z ich pomocą możemy wyczarować naprawdę smaczne, zdrowe i oryginalne przekąski do szkoły – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. - Wszystkie sery żółte, zarówno typu holenderskiego, jak i szwajcarskiego, doskonale komponują się ze świeżymi warzywami. Ich smak i aromat możemy dodatkowo podkreślać ulubionymi ziołami lub sosami.

 

Szkolne drugie śniadanie powinno być podzielone na porcje, które dziecko będzie w stanie spokojnie zjeść podczas „zawsze zbyt krótkiej” przerwy między lekcjami. Ciekawym pomysłem na atrakcyjne drugie śniadanie są małe kanapeczki w fantazyjnych kształtach, które możemy wyczarować za pomocą foremek do wykrawania ciasteczek. Gwiazdki, serduszka, a nawet dinozaury w śniadaniówce mogą zaskoczyć niejednego małego łasucha! Składniki tego typu kanapek dobieramy dowolnie – zgodnie z preferencjami dziecka. Szczególnie zalecane jest użycie zwartego pieczywa na bazie naturalnego zakwasu oraz elastycznego żółtego sera. Te dwa składniki sprawią, że malutkie kanapeczki, nawet po dodaniu delikatnych warzyw, nie będą się rozpadać i dłużej zachowają swój oryginalny kształt.

 

Zdrowie budujemy każdego dnia

 

Dzieci uczą się poprzez obserwację swoich rodziców, dlatego tak ważne jest, by komponując posiłki dawać im dobry przykład. Przygotowywanie drugiego śniadania do szkoły może być fantastycznym pomysłem na wspólne aktywne spędzanie czasu. Rodzice mogą przygotować kanapki dla swoich dzieci, a dzieci mogą zgodnie z własną fantazją komponować lunchboxy do pracy dla rodziców. Ciekawym pomysłem na wspólną zabawę jest „loteryjka”, w ramach której każdy członek rodziny losuje osobę, dla której przygotuje następnego dnia drugie śniadanie.

 

Dzieci znaczenie chętniej jedzą posiłki, które mogą przygotować samodzielnie. Kanapki do szkoły jest w stanie zrobić nawet pierwszoklasista i wielce prawdopodobne, że będąc w amoku tworzenia, sprawnie przygotuje także solidną porcję dla swoich przyjaciół. Warto mieć w lodówce sery żółte w plasterkach dostępne w opakowaniach typu „otwórz-zamknij”. Są wyjątkowo wygodne w użyciu dla najmłodszych i dają gwarancję zawsze świeżego smaku i aromatu.

 

Kanapki do szkoły nie muszą bazować na tradycyjnym pieczywie. Doskonałą bazą mogą być placki tortilli. Ciekawym pomysłem jest ułożenie na każdej ćwiartce placka innych składników i złożenie tortilli na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Dzięki temu kanapka jest poręczna, a także zawiera wiele różnych składników, które nie mieszają się ze sobą. Interesującą kompozycję składników tego typu kanapek zamieszczamy w przepisie poniżej.

 

Jeden składnik – nieograniczone możliwości

 

Łagodny ementaler, delikatnie kwaskowaty ser edamski, czy zdecydowanie ostrzejszy cheddar – poszczególne rodzaje serów żółtych różnią się między sobą zarówno smakiem, aromatem, jak i konsystencją. To właśnie dzięki tej różnorodności każdy smakosz, niezależnie od wieku, jest w stanie znaleźć swój ulubiony rodzaj sera lub rozkoszować się każdego dnia innym gatunkiem.

 

Ser żółty stanowi wartościowe źródło białka oraz różnego rodzaju mikroelementów – potasu, fosforu, magnezu, chromu, cynku, miedzi, selenu i żelaza. Jest także wartościowym źródłem probiotyków, wzmacniających odporność i budujących właściwą mikroflorę jelit. Co ciekawe, ser żółty pomaga utrzymywać właściwą przemianę materii oraz wspiera funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Jest zatem idealnym składnikiem drugiego śniadania, które ma za zadanie wzmacniać i regenerować nasz organizm podczas wytężonego wysiłku umysłowego i fizycznego.

 

Ser żółty to produkt wysokoenergetyczny, dlatego chętnie sięgają po niego dzieci i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Pokazujmy dzieciom różnice między poszczególnymi rodzajami serów żółtych. Dajmy im do spróbowania różne gatunki. Z pewnością będą zaskoczone bogactwem wyboru i na pewno znajdą swój ulubiony typ – radzi Ewa Polińska, MSM Mońki.

 

Wszystkim, którym nadal brakuje pomysłów na ciekawe kanapki do szkoły, prezentujemy krótką ściągę:

–          chrupiący chleb z serem żółtym i nowalijkami (rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem)

–          kajzerka z delikatną mozzarellą, soczystym pomidorem i aromatyczną bazylią,

–          chałka z miodem, twarożkiem i owocami (borówkami, truskawkami lub malinami),

–          tosty z masłem orzechowym i domową konfiturą,

–          chleb żytni z wędliną i zielonymi listkami (szpinaku, rukoli lub sałaty),

–          ciabatta ze smażonym kurczakiem i ulubionymi warzywami,

–          bułeczka z pastą jajeczną i szczypiorkiem,

–          chleb pszenny z pastą z twarogu i ugotowanego bobu,

–          kromki bagietki z serem żółtym i pesto z suszonych pomidorów,

–          pełnoziarnista bułeczka z delikatną pastą z awokado.

 

Eksperymentujcie na zdrowie. Smacznego!

 

Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado

 

Porcje: 6

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Składniki:

- 6 szt. placków tortilli

- 200 g ser aldamer MSM Mońki

- 200 g kurczaka

- 100 g mix sałat

- 100 g pomidor koktajlowy

- 1 szt. cebula czerwona

- 200 g papryki zielonej

- 150 g ogórka

- 6 szt. jajek

- 2 szt. avocado

- 1 szt. papryczki chili

- 2 ząbki czosnku

- kilka listków mięty i natki pietruszki

- sól, pieprz do smaku

- sok z 1szt. limonki

 

Wykonanie:

Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.

Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała! Biuro prasowe
2024-08-01 | 13:55

Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!

FestiwaLove wakacje w Atrium Biała wciąż trwają! Przed nami pięć festiwalowych spotkań, a każde z nich poświęcone innej tematyce, związanej z różnymi wydarzeniami. Zapraszamy
Dziecko Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
2024-07-31 | 12:15

Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto

Mimo że za nami dopiero półmetek tegorocznych wakacji, już teraz warto zacząć zastanawiać się nad stopniowym kompletowaniem szkolnej wyprawki. Jak pokazują badania, 9 na 10
Dziecko Karmienie piersią w pierwszych tygodniach – praktyczne porady
2024-07-30 | 17:00

Karmienie piersią w pierwszych tygodniach – praktyczne porady

Mleko mamy to naturalny i najzdrowszy pokarm zapewniający noworodkowi wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla jego prawidłowego wzrostu i rozwoju. Jednak dla wielu kobiet karmienie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.

Handel

Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności

W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.