Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy
Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa. W wersji z kostkami lodu. Kawa mrożona nas ochłodzi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów.
Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe propozycje.
SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.
Składniki:
- 150 ml toniku
- 40 ml espresso
- świeże owoce – np. maliny, borówki
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.
ORZEŹWIAJĄCE TONICPRESSO
Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.
Składniki:
- 40 ml espresso
- 5 - 6 kostek lodu
- 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
- 1 plasterek limonki, 1 plasterek cytryny
Wykonanie:
Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalej aromatycznym espresso z ekspresu Nivona.
Z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.
WANILIOWE AFFOGATO
Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.
Składniki:
• duża gałka lodów waniliowych
• podwójne espresso
Przygotowanie:
Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty.
W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą Twojej siły spokoju.
MIĘTOWE ICEBLACK
Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter.
Składniki:
• 40 ml espresso
• 10 ml syropu miętowego
• 10 ml syropu różanego
• kostki lodu
• woda gazowana
Przygotowanie:
Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.
Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.
Szczęśliwa siódemka
Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. To kompaktowe ekspresy przeznaczone do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona. Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, po cappuccino czy latte. Urządzenia charakteryzuje cicha praca, którą zapewnia użycie stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.
Onetouch Spumature zastosowany w urządzeniach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę dzięki czemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa, z którą można ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Co więcej, urządzenia umożliwiają wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
Ekspresy wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.
Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy.
Ekspresy są łatwe w czyszczeniu, mają elegancki design i będą pasować do każdej kuchennej przestrzeni.
Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń różniących się m.in. kolorem obudowy i niektórymi funkcjami:
Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.
Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.
Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.
Nivona CafeRomatica 759 i 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.