Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy
Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa. W wersji z kostkami lodu. Kawa mrożona nas ochłodzi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów.
Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe propozycje.
SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.
Składniki:
- 150 ml toniku
- 40 ml espresso
- świeże owoce – np. maliny, borówki
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.
ORZEŹWIAJĄCE TONICPRESSO
Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.
Składniki:
- 40 ml espresso
- 5 - 6 kostek lodu
- 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
- 1 plasterek limonki, 1 plasterek cytryny
Wykonanie:
Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalej aromatycznym espresso z ekspresu Nivona.
Z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.
WANILIOWE AFFOGATO
Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.
Składniki:
• duża gałka lodów waniliowych
• podwójne espresso
Przygotowanie:
Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty.
W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą Twojej siły spokoju.
MIĘTOWE ICEBLACK
Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter.
Składniki:
• 40 ml espresso
• 10 ml syropu miętowego
• 10 ml syropu różanego
• kostki lodu
• woda gazowana
Przygotowanie:
Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.
Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.
Szczęśliwa siódemka
Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. To kompaktowe ekspresy przeznaczone do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona. Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, po cappuccino czy latte. Urządzenia charakteryzuje cicha praca, którą zapewnia użycie stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.
Onetouch Spumature zastosowany w urządzeniach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę dzięki czemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa, z którą można ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Co więcej, urządzenia umożliwiają wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
Ekspresy wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.
Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy.
Ekspresy są łatwe w czyszczeniu, mają elegancki design i będą pasować do każdej kuchennej przestrzeni.
Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń różniących się m.in. kolorem obudowy i niektórymi funkcjami:
Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.
Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.
Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.
Nivona CafeRomatica 759 i 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści
Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.
Problemy społeczne
Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań

Z danych SW Research i Runaways wynika, że 80 proc. Polaków nie czuje pasji do swojej pracy, a 77 proc. nie widzi sensu w wykonywanych obowiązkach. Prowadzi to do wzrostu poziomu stresu i wypalenia zawodowego, co powoduje, że na życie prywatne nie mamy już energii. Work–life balance, ważny zwłaszcza dla młodszych pokoleń, jest trudny do osiągnięcia. Dodatkowo rozwój nowych technologii i modeli pracy powoduje coraz większe zacieranie różnic między czasem wolnym a pracą.
Gwiazdy
Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.