Komunikaty PR

Krój i siekaj! Czy drewniany blat sprawdzi się w kuchni?

2021-01-11  |  15:43
Biuro prasowe
Kontakt
Aleksandra Stachulska
Home Sweet Home PR

Łowicka 51 lok. 207
02-353 Warszawa
ola@hshpr.pl
880 320 909
hshpr.pl

Bo jak tu z przyjemnością przygotowywać posiłek – siekać i kroić, gdy  serce nam drży przy każdym ruchu nożem, czy aby nie uszkodzimy powierzchni blatu? O uniwersalnych, trwałych i pięknych blatach kuchennych na każdą kieszeń, a na dodatek odpornych na świąteczną gorączkę przygotowań, opowiada nam ekspert DLH, jednego z największych światowych dostawców drewna.

 

Kuchnia moja najpiękniejsza

Architekci kochają drewniane blaty kuchenne. Jak żaden inny element wykończenia dodają wnętrzu kuchni tak pożądanej przytulności. Ciepły odcień naturalnego drewna pasuje do każdego stylu. Jest nieodłącznym elementem wykończeniowym wnętrz country i rustykalnych. W nowoczesnych aranżacjach natomiast będzie najprostszym sposobem na przełamanie lśniących, lakierowanych na szaro lub biało powierzchni szafkowych frontów. Drewniane blaty „ocieplają” przestrzeń, ale też dodają zabudowie klasy. Naturalne drewno bowiem zawsze kojarzone będzie z elegancją i ponadczasowością. Minęły już czasy, gdy kuchnie przypominały laboratoria, w których królowała stal,  gres i szkło. Dziś najmodniejsze aranżacje tego pomieszczenia coraz bardziej upodabniają się do przestrzeni salonu. Podłogi są drewniane, lampy – dekoracyjne, a meble naśladują komody i regały, zarówno formą, jak i sposobem wykończenia.

 

 

Tajemnica ich trwałości

Aby drewniany blat był odporny i stabilny, a my mogli cieszyć się nim przez lata, powinien być odpowiednio wykonany. – Najlepiej sprawdzają się blaty klejone w technologii mikrowczepowej co oznacza, że składają się one z niewielkich, starannie przygotowanych elementów drewna. Dzięki temu blat jest znacznie mniej narażony na wygięcia i powstawanie pęknięć – wyjaśnia Hubert Plichta, Product Manager DLH. W tracie produkcji lamele z których składa się produkt są sklejane na tak zwaną mijankę, dzięki czemu uzyskuje się ciekawy i popularny wzór. Natomiast połączenia mikrowczepowe widoczne tylko na bocznych płaszczyznach blatu zapewniają bardzo dużą wytrzymałość połączeń klejowych, a my możemy spokojnie siekać i kroić nie obawiając się o trwałość produktu.

 

Szeroki wybór

Szukając blatu idealnie skrojonego pod nasze potrzeby, warto bliżej przyjrzeć się gatunkowi drzewa z jakiego będzie wykonany. Do produkcji blatów poleca się zwłaszcza drewno twarde i gęste –  to te parametry decydują o braku podatności powierzchni blatu na powstawanie rys bądź wgłębień. Na szczęście nawet jeśli blat zostanie powierzchniowo uszkodzony podczas użytkowania, drewno jest na tyle wdzięcznym materiałem, że pozwala na stosunkowo łatwą naprawę i przywrócenie produktu do stanu dawnej świetności. Firma DLH oferuje bardzo szeroki wybór blatów wykonanych z różnych gatunków takich jak: jesion, buk, dąb, orzech, akacja, jak i egzotycznych – teak, bambus, merbau, badi, amazaque. Te ostatnie ze względu na swoje parametry, dodatkowo lepiej znoszą wysokie temperatury i wilgoć. Choć kto nie chciałby się cieszyć szlachetnym rysunkiem rodzimego dębu, który z dumą prezentuje swe wdzięki i odporność na zarysowania czy zacięcia? Tym bardziej, że drewno, z jakiego wykonywane są blaty DLH pochodzi z udokumentowanych i zatwierdzonych źródeł. Dzięki czemu klienci mają pewność, że środowisko naturalne nie ucierpiało w wyniku nadużyć, wspierając tym samym zrównoważoną i odpowiedzialną gospodarkę drzewną.

 

Odpowiednie wykończenie

Ze względu na wygodę warto inwestować w blaty surowe, które dopiero na późniejszym etapie dostosowanie są do naszych, indywidualnych potrzeb. Takie dostępne są w ofercie DLH. Dopiero po odpowiedniej obróbce mającej na celu dopasowanie elementu do konkretnej zabudowy (docinanie, frezowanie, szlifowanie) są wykańczane odpowiednią chemią zabezpieczającą. Wybór preparatów jest duży: lakiery, bejce, oleje i olejowoski. – Polecam szczególnie te ostatnie – komentuje ekspert DLH – Powierzchnie nimi zabezpieczone wymagają częstszej pielęgnacji, ale ona dużo prostsza niż w przypadku odnawiania powierzchni polakierowanych – radzi profesjonalista. Blat roboczy w kuchni to prawdziwy poligon. Przygotowywanie posiłków, nawet gdy jesteśmy bardzo ostrożni, może zniszczyć powłokę lakieru, a tej nie da się naprawić punktowo. By odnowić lakierowany blat trzeba najpierw zeszlifować całą jego powierzchnię, co niechybnie spowoduje zapylenie pomieszczenia. Następnie, w odpowiednich odstępach czasu, nakłada się kolejne warstwy lakieru. Cała operacja powoduje niemały rozgardiasz i dezorganizację życia domowników – bo kuchnia co najmniej na kilka dni wyłączona jest z użytkowania. W przypadku blatu wykończonego olejem możliwe jest punktowe naprawienie uszkodzenia. – Blaty tego typu są bardzo praktyczne, można je bowiem wielokrotnie odnawiać poprzez szlifowanie i ponowne olejowanie – podkreśla ekspert marki DLH. Projektanci i użytkownicy cenią również blaty drewniane ze względu na łatwość zmiany ich koloru, np. przy użyciu olei barwiących.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Home Sweet Home PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie Biuro prasowe
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć