Komunikaty PR

Lekarz wskazuje – dieta wspiera odporność dziecka

2023-12-04  |  16:45
Do pobrania docx ( 0.41 MB )

Sezon jesienno-zimowy sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusowych i bakteryjnych infekcji górnych dróg oddechowych. Najczęściej zapadają na nie najmłodsze dzieci, które w sezonie chorują nawet 6‑8 razy[1]. Jak wskazuje lekarz rodzinny Marcin Król, jednym ze sposobów na zadbanie o odporność najmłodszych dzieci (1-2 lata) jest zbilansowana dieta, choć dla części rodziców nie jest to wcale takie oczywiste…

„Moje dziecko znów jest chore” – często można usłyszeć wśród mam maluchów, szczególnie tych które już uczęszczają do żłobka. I rzeczywiście, we wczesnym dzieciństwie podatność na infekcje może być wyższa m.in. ze względu na niedojrzałość układu immunologicznego. Odporność dziecka kształtuje się stopniowo i jego organizm uczy się skutecznej walki z patogenami chorobotwórczymi.

- Od początku października do mojego gabinetu przychodzi coraz więcej rodziców z dziećmi, które mają objawy infekcji górnych dróg oddechowych. To właśnie najmłodsze dzieci są na nie szczególnie narażone – ich układ immunologiczny wciąż się rozwija. Rodzimy się z odpornością wrodzoną, która po narodzinach zapewnia podstawową, ale niewystarczającą ochronę, natomiast odporność nabytą przeciwko poszczególnym chorobom kształtujemy, przechodząc najczęstsze infekcje i są one nieuniknione. Możemy jednak zadbać o to, żeby były jak najmniej dotkliwe dla dziecka. Jednym z najczęstszych pytań, które mamy zadają w gabinecie, jest: „Doktorze, co mam kupić w aptece, żeby wzmocnić odporność mojego dziecka?”. Odpowiadam wtedy, że panaceum na odporność nie ma, natomiast są sprawdzone sposoby, żeby ją wzmocnić: to odpowiednia ilość snu, aktywność na świeżym powietrzu, podaż witaminy D oraz zdrowa zbilansowana dieta, dopasowana do potrzeb małego organizmu – tłumaczy Marcin Król, lekarz rodzinny.

Części rodziców wydaje się, że roczna czy dwuletnia pociecha może jeść tak jak oni, tymczasem dziecko ma inne wymagania żywieniowe niż osoba dorosła, ponieważ jego organizm i układ odpornościowy w tym czasie się dalej rozwija.

- To właśnie w okresie 1000 pierwszych dni życia zachodzą m.in. istotne zmiany w układzie trawiennym. Chociaż wciąż poznajemy ten fascynujący układ, to już teraz wiemy, że odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności. Jest to tak naprawdę jeden wielki układ odpornościowy. Właśnie w jelitach bytuje nasza mikrobiota, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z jej zadań jest neutralizacja bakterii i wirusów. Mikrobiotę możemy odtwarzać probiotykami, np. po antybiotykoterapii, ale jej prawidłowy skład jest też zależny od tzw. prebiotyków, czyli składników naszej diety, którymi nasza mikrobiota się żywi. Właśnie dlatego pełnowartościowa dieta jest jednym z istotnych czynników kształtujących odporność dziecka, a niedobór ważnych składników może wpłynąć na osłabienie odporności i większą podatność malucha na infekcjedodaje lekarz Marcin Król.

 

Dieta zbilansowana na odporność – to znaczy jaka?

Wśród składników wspierających odporność dziecka wymienia się najczęściej nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, żelazo biorące udział w reakcjach odpornościowych i wspomagające rozwój systemu immunologicznego oraz witaminy A, C i D. Niedobór ostatniej z witamin coraz częściej jest wskazywany jako czynnik ryzyka infekcji[2]. Przy tym roczne dziecko, które wciąż się rozwija, potrzebuje nawet kilka razy więcej substancji odżywczych niż dorosły organizm (w przeliczeniu na kilogram masy ciała): sześć razy więcej witaminy D, cztery razy więcej żelaza, wapnia i jodu oraz trzy razy więcej witamin A i C[3].

Zapotrzebowanie na większość wymienionych substancji i witamin – poza witaminą D, którą należy suplementować po konsultacji z lekarzem – powinniśmy zaspokajać zbilansowaną, różnorodną dietą, bogatą w sezonowe warzywa, owoce, kaszki i inne produkty zbożowe, mięso i ryby, a także mleko i produkty mleczne.

- Dbajmy o dietę malucha przez cały rok, żeby krok po kroku budować i wzmacniać jego odporność odgrywającą szczególną rolę w okresie jesienno-zimowym. Dania przygotowywane dla dziecka rocznego lub dwulatka, którego dieta została rozszerzona i opiera się na 4-5 posiłkach, powinny być urozmaicone i sezonowe. To jest klucz, którym powinniśmy się kierować – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyczka dziecięca, psychodietetyczka. – Szczególną uwagę należy zwrócić na kwasy omega-3, których źródłem są m.in. ryby, wspierające odpowiedź organizmu na patogeny chorobotwórcze. Najlepiej sprawdzą się tłuste ryby morskie (np. łosoś, halibut, sardynka), przyrządzane 1-2 razy w tygodniu. Zapotrzebowanie na witaminę C pokryją z kolei sezonowe warzywa i owoce. Ważne, żeby były podane  w surowej formie, chociaż dodatkowo mogą być też dobrą podstawą dań, np. zup o różnych konsystencjach – nie tylko kremów[4]. Jesienią sprawdzają się dynia, buraki, marchewka czy inne smaczne warzywa okopowe. Jeśli chodzi o owoce, to teraz mamy sezon na jabłka czy gruszki, będące źródłem wielu witamin. Można też korzystać z mrożonych owoców jagodowych i np. dodawać je do koktajli. Nie zapominajmy też o żelazie wspomagającym układ odpornościowy, którego źródłem są produkty mleczne – dodaje dietetyczka.

 

Czy mleko krowie dla roczniaka to dobry pomysł?

W pierwszym roku życia dziecka podstawą jego diety jest mleko mamy lub modyfikowane zgodnie z zaleceniami[5]. Kiedy jednak roczny czy dwuletni maluch przestaje być karmiony piersią, rodzice zastanawiają się, czy i jakie mleko nadal powinno stanowić element diety wspierający odporność.

- Mleko krowie jest źródłem wapnia, ale zawiera niewiele witaminy D, jodu i żelaza, istotnych w kontekście m.in. wspierania odporności roczniaka czy dwulatka. Może stanowić część diety, ale nie powinno być głównym napojem malucha, który dziennie może wypijać nie więcej niż dwa kubki mleka krowiego. W celu dostarczenia małemu organizmowi większej ilości witaminy C, żelaza czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza jeśli dziecko jest w grupie ryzyka niedoborów, zaleca się włączenie do diety mleka modyfikowanego. To produkty dopasowane do potrzeb żywieniowych małych dzieci na kolejnych etapach ich rozwoju i dlatego wybór konkretnego mleka modyfikowanego należy skonsultować z lekarzem – dodaje Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyczka i ekspertka programu edukacyjnego Fundacji Nutricia „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

 


[1] Dzieci do piątego roku życia, za: Xuting Jin, Jiajia Ren, Ruohan Li et al., Global burden of upper respiratory infections in 204 countries and territories, from 1990 to 2019, "eClinicalMedicine" 2021, 37, s. 7.

[2] K.A. Lisowska, E. Bryl, Rola witaminy D w rozwoju chorób autoimmunologicznych, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2017, nr 71, s. 797–810.

[3] Za: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. M. Jarosz. E. Rychlik, K. Stoś, NIZP-PZH 2020.

[4] Więcej informacji w: Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni, V14_---HIGH RES---Kalendarz_Zywienia_1000dni_180426_GOTOWE_v3d (dostęp: 29.09.2023).

[5] H. Szajewska, P. Socha, A. Horvath et al., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, "Standardy Medyczne/Pediatria"  2021, t. 18.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Dlaczego oszczędzanie może kosztować życie? Czyli czy warto kupić używany foteli Biuro prasowe
2024-07-26 | 11:00

Dlaczego oszczędzanie może kosztować życie? Czyli czy warto kupić używany foteli

Zaktualizowane standardy bezpieczeństwa Wybór fotelika spełniającego nowe standardy, jak homologacja i-Size, jest kluczowy. Nowoczesne foteliki wykorzystują zaawansowane technologie
Dziecko Żywienie małego dziecka na wakacjach – 5 ważnych wskazówek od psychologa i ped
2024-07-23 | 09:00

Żywienie małego dziecka na wakacjach – 5 ważnych wskazówek od psychologa i ped

Wakacyjny wyjazd to czas beztroski i odpoczynku dla całej rodziny, często to także okazja do kulinarnych eksperymentów, próbowania i poznawania nowych smaków. Jednak,
Dziecko Połowa Polaków chce zmiany określenia „urlop macierzyński” na neutralne
2024-07-16 | 12:00

Połowa Polaków chce zmiany określenia „urlop macierzyński” na neutralne

Tylko ⅕ Polaków nie widzi potrzeby zmiany nazwy „urlop macierzyński”, a ⅖ jest zdania, że sugeruje ona, że czas opieki nad niemowlęciem jest czasem odpoczynku.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Sport

Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby

Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.

Sport

Coraz mniej Polaków ćwiczy regularnie przez brak czasu i motywacji. To może pogłębiać problemy ze zdrowiem psychicznym

Ludzie, którzy w ciągu całego życia są aktywni fizycznie, zapadają na niektóre nowotwory co najmniej o 25 proc. rzadziej niż osoby mało aktywne. Mniejsze jest też u nich ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy. Mimo świadomości dobroczynnego wpływu aktywności fizycznej tylko co czwarty Polak podejmuje ją regularnie przez minimum 30 minut dziennie, zgodnie z rekomendacjami WHO – wynika z raportu Medicover „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2023”. Brak ruchu najczęściej wynika z braku czasu i motywacji, ale może być także efektem poważniejszych problemów ze zdrowiem psychicznym. Eksperci dowodzą, że może jednocześnie te problemy pogłębiać, co tworzy błędne koło. Duża może być rola pracodawców, by zachęcać pracowników do aktywności fizycznej.

Moda

Luna: Bardzo mocno przeżyłam swój występ na Eurowizji. Nie do końca potrafię kontrolować emocje i często po prostu wygrywają łzy

Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że mogła reprezentować nasz kraj na tegorocznej Eurowizji w Szwecji i jak zapewnia, był to milowy krok w jej karierze. Jej zdaniem najważniejsza nie jest bowiem sama wygrana, ale możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu odbiorców. I choć bardzo przeżyła brak awansu do finału konkursu, to miło wspomina swój udział w tym wydarzeniu. Udało jej się zdobyć nowe doświadczenia i nawiązać wiele cennych muzycznych znajomości.