Lemoniada niejedno ma imię – azjatycki sposób na orzeźwienie
Gdy życie daje cytryny…
Lemoniada to wyjątkowo orzeźwiający napój na bazie cytrusów, wody oraz cukru. Trudno określić, skąd dokładnie wywodzi się jej receptura, jednak pierwsze znane wzmianki o lemoniadzie pochodzą ze starożytnego Egiptu. W XIX wieku gazowaną lemoniadę na szeroką skalę zaczęto pić w Wielkiej Brytanii, gdyż właśnie tam wynaleziono urządzenie do produkcji wody gazowanej. Gdy lemoniada dotarła do Ameryki, zaczęto spożywać ją jako alternatywę dla napojów alkoholowych. Dziś zachwycamy się jej smakiem w wielu apetycznych wariantach, w zaciszu domowym czy w ulubionej restauracji. Za co polubiliśmy ten orzeźwiający napój?
Lemoniada jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a z dodatkiem kostek lodu doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni. Stanowi także źródło cennej witaminy C, która wspiera odporność oraz działa antyoksydacyjnie. Cytrusy, które wykorzystuje się do jej produkcji, zawierają kwas askorbinowy, który korzystnie wpływa m.in. na układ nerwowy oraz skórę. Co więcej, witamina C wykazuje działanie przeciwzapalne.
Lemoniada to także doskonały sposób na nawodnienie organizmu w przypadku osób, które nie przepadają za smakiem czystej wody, a nie chcą sięgać po sklepowe soki i nektary z uwagi na ich skład oraz kaloryczność. Lemoniada domowa to zdrowy i pyszny sposób na orzeźwienie, który można przygotować w mgnieniu oka.
Jak przygotować domową lemoniadę?
Orzeźwiający napój na bazie cytrusów w wersji tradycyjnej można przygotować już w kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie go zapiszcie! Lemoniada doskonale sprawdza się jako napój podczas grilla, obiadów z rodziną czy spotkań ze znajomymi.
Składniki:
-
3 duże cytryny,
-
4 łyżki cukru,
-
kilka listków mięty,
-
1 litr zimnej wody niegazowanej,
-
kilka kostek lodu.
Przygotowanie: Cytryny dokładnie umyć, a miętę opłukać. Cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok z 5 połówek. Miętę i cukier umieścić w osobnym naczyniu (najlepiej moździerzu), rozetrzeć i zalać ok. 50 ml gorącej wody. Wymieszać całość i poczekać aż ostygnie. Szklany dzbanek napełnić kostkami lodu, dodać sok z cytryn i pokrojoną połówkę cytryny. Dodać także syrop cukrowy i zalać całość zimną wodą. Dla intensywniejszego smaku można dodać świeże listki mięty.
Azjatyckie sposób na orzeźwienie
Klasyczny smak lemoniady zna wielu z nas. Tym, którzy uwielbiają testować nowe smaki oraz odkrywać niecodzienne połączenia, z pewnością przypadną do gustu orzeźwiające napoje w stylu azjatyckim. Na które z nich warto zwrócić uwagę?
Lemoniada z trawą cytrynową – czyli rośliną, która leży niedaleko cytrusów, jednak jej smak zdecydowanie odbiega od znanych nam aromatów. Wykorzystuje się ją w kuchniach egzotycznych, przez wzgląd na jej świeży, cytrusowo-roślinny smak, który trudno zastąpić jakimkolwiek innym dodatkiem. W połączeniu ze słodkością lemoniady i smakiem cytrusów to prawdziwa eksplozja orzeźwienia, doskonała na letnie dni.
Lemoniada z kolendrą – jedną z oryginalnych smaków lemoniady jest ta z dodatkiem aromatycznej kolendry. To wyjątkowe zioło jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, które obecne jest w wielu daniach tamtejszego regionu. W Polsce budzi mieszane uczucia, jednak nie brakuje fanów jej wyjątkowego aromatu. Azjatycka lemoniada z dodatkiem kolendry to wyjątkowe połączenie, które z pewnością pokochają fani orientalnych smaków, jak i Ci, którzy uwielbiają próbować nowych rzeczy.
Gdzie spróbować letnich lemoniad w azjatyckim stylu?
Jednym z miejsc na kulinarnej mapie Polski, gdzie można skosztować egzotycznych smaków lemoniad, jest warszawska restauracja Wi-Taj, która specjalizuje się w kuchni wietnamskiej oraz tajskiej. Poza oryginalnymi daniami azjatyckimi, można spróbować tam niecodziennych połączeń smakowych w formie lemoniad, koktajli czy mocktaili z dodatkiem oryginalnych, azjatyckich składników. Nie brakuje także klasycznych propozycji, jak na przykład kawa mrożona. Wszystkim, którzy spędzają wakacyjne dni w stolicy, gorąco polecamy wybranie się na porcje orzeźwienia w iście azjatyckim stylu!
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.