Magia konszowania – tajniki szlachetnego smaku czekolad Wawel
Magia konszowania polega na długim i dokładnym mieszaniu składników oraz sprawia, że czekolady Wawel nabierają intensywnego i szlachetnego smaku, na który warto czekać.
Rozgryzamy sekrety konszowania
Samo słowo wywodzi się z języka hiszpańskiego, gdzie słowo concha oznacza muszla. To właśnie taki kształt miało jedno z pierwszych urządzeń służących do konszowania masy czekoladowej.
Proces ten dobrze znany jest tylko prawdziwym ekspertom w dziedzinie czekolad, bez niego nie byliby oni w stanie stworzyć smaku, za który wszyscy tak bardzo kochamy czekoladę. Konszowanie to długie i intensywne mieszanie, pozwalające dokładnie połączyć poszczególne składniki i uszlachetniające czekoladę nadając jej aksamitną i gładką konsystencję. Temperatura przy tym procesie powinna wynosić od 55 do 90 °C. Ważne jest, by konszowanie trwało jak najdłużej, może trwać nawet tydzień, bo jak wiemy nie od dziś, wszystko co dobre wymaga czasu.
Czekoladnicy z Wawelu
Ponad stuletnie doświadczenie marki Wawel w konszowaniu sprawiło, że jest ona prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie. Stawia na najwyższej jakości składniki, prosty skład, bez zbędnych dodatków, substancji konserwujących, barwników, sztucznych aromatów i bez emulgatora E476. Sekret niepowtarzalności czekolad Wawel tkwi w naturalnym procesie, który wymaga czasu. Dzięki niemu każdy kawałek czekolady Wawel nasycony jest szlachetnym i intensywnym smakiem, który wydobywa się, gdy powoli rozpuszczamy ją na naszych podniebieniach. Sięgnij po swoją ulubioną i rozpłyń się z zachwytu!
- Czekolada gorzka 70% cocoa
Ciemna czekolada Gorzka Wawel to klasyczny wytrawny smak i bogaty aromat, który po procesie konszowania zamykany jest w przepysznej tabliczce czekolady. 70% masy kakaowej powstającej z wyselekcjonowanych odmian ziarna kakaowego pochodzącego z Afryki, zapewnia intensywne doznania smakowe. Idealna propozycja nie tylko dla koneserów wytrawnych smaków, ale dla wszystkich osób, które poszukują produktu wysokiej jakości, przygotowanego z najlepszych składników.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 4,10 zł
- Czekolada gorzka 74% z ziarnem z Ghany i solą himalajską
Wyselekcjonowane ziarna kakaowca oraz sól himalajska – to połączenie, w którym delikatna słodycz idealnie łączy się z nutą słonego smaku. Połączenie to jest w stanie zawrócić w głowie nawet wielbicielom najsłodszych smaków. Smak to jednak nie jedyne intensywne doznanie jakie możemy poczuć, to co zaskakuje to też nieoczywista chrupkość czekolady i tylko 4 składniki, bez dodatku substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł
- Extra Gorzka 100% Cocoa
Kuszący, szlachetny oraz intensywny smak i aromat czekolady Wawel 100% cocoa wywodzi się z długiego procesu konszowania oraz najwyższej jakości ziaren kakaowca, pochodzących z plantacjach położonych u wybrzeży Afryki. Sekret wyrafinowanego smaku tkwi w jego recepturze opartej na jednym produkcie jakim jest ziarno kakaowe.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle

Prezent na zakończenie szkoły – 7 pomysłów na upominki dla absolwentów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.