Magia konszowania – tajniki szlachetnego smaku czekolad Wawel
Magia konszowania polega na długim i dokładnym mieszaniu składników oraz sprawia, że czekolady Wawel nabierają intensywnego i szlachetnego smaku, na który warto czekać.
Rozgryzamy sekrety konszowania
Samo słowo wywodzi się z języka hiszpańskiego, gdzie słowo concha oznacza muszla. To właśnie taki kształt miało jedno z pierwszych urządzeń służących do konszowania masy czekoladowej.
Proces ten dobrze znany jest tylko prawdziwym ekspertom w dziedzinie czekolad, bez niego nie byliby oni w stanie stworzyć smaku, za który wszyscy tak bardzo kochamy czekoladę. Konszowanie to długie i intensywne mieszanie, pozwalające dokładnie połączyć poszczególne składniki i uszlachetniające czekoladę nadając jej aksamitną i gładką konsystencję. Temperatura przy tym procesie powinna wynosić od 55 do 90 °C. Ważne jest, by konszowanie trwało jak najdłużej, może trwać nawet tydzień, bo jak wiemy nie od dziś, wszystko co dobre wymaga czasu.
Czekoladnicy z Wawelu
Ponad stuletnie doświadczenie marki Wawel w konszowaniu sprawiło, że jest ona prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie. Stawia na najwyższej jakości składniki, prosty skład, bez zbędnych dodatków, substancji konserwujących, barwników, sztucznych aromatów i bez emulgatora E476. Sekret niepowtarzalności czekolad Wawel tkwi w naturalnym procesie, który wymaga czasu. Dzięki niemu każdy kawałek czekolady Wawel nasycony jest szlachetnym i intensywnym smakiem, który wydobywa się, gdy powoli rozpuszczamy ją na naszych podniebieniach. Sięgnij po swoją ulubioną i rozpłyń się z zachwytu!
- Czekolada gorzka 70% cocoa
Ciemna czekolada Gorzka Wawel to klasyczny wytrawny smak i bogaty aromat, który po procesie konszowania zamykany jest w przepysznej tabliczce czekolady. 70% masy kakaowej powstającej z wyselekcjonowanych odmian ziarna kakaowego pochodzącego z Afryki, zapewnia intensywne doznania smakowe. Idealna propozycja nie tylko dla koneserów wytrawnych smaków, ale dla wszystkich osób, które poszukują produktu wysokiej jakości, przygotowanego z najlepszych składników.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 4,10 zł
- Czekolada gorzka 74% z ziarnem z Ghany i solą himalajską
Wyselekcjonowane ziarna kakaowca oraz sól himalajska – to połączenie, w którym delikatna słodycz idealnie łączy się z nutą słonego smaku. Połączenie to jest w stanie zawrócić w głowie nawet wielbicielom najsłodszych smaków. Smak to jednak nie jedyne intensywne doznanie jakie możemy poczuć, to co zaskakuje to też nieoczywista chrupkość czekolady i tylko 4 składniki, bez dodatku substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł
- Extra Gorzka 100% Cocoa
Kuszący, szlachetny oraz intensywny smak i aromat czekolady Wawel 100% cocoa wywodzi się z długiego procesu konszowania oraz najwyższej jakości ziaren kakaowca, pochodzących z plantacjach położonych u wybrzeży Afryki. Sekret wyrafinowanego smaku tkwi w jego recepturze opartej na jednym produkcie jakim jest ziarno kakaowe.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł
Poznaj e-commerce krajów bałtyckich oczami Estończyka
W Pepco rusza projekt "Cena jakiej nie było"
Logistyka może zadecydować o sukcesie sprzedażowym e-sklepu w szczycie sezonu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.