Meble na jedną ścianę: jak urządzić piękny aneks kuchenny

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Nawet jeżeli do dyspozycji mamy niedużą wnękę, kuchnia może wyglądać reprezentacyjnie. Urządzając aneks dopasujmy go stylistycznie do wystroju całego wnętrza i zadbajmy o odpowiednią ilość miejsca do przechowywania w zabudowie meblowej. Będzie estetycznie, schludnie i wygodnie.
Popularne w architekturze miejskiej aneksy to bardzo dobre rozwiązanie do małych mieszkań, kawalerek czy mikroapartamentów, w których trudno jest wydzielić miejsce na osobną kuchnię. Ich urządzenie jest sporym wyzwaniem i chociaż jest to trudniejsze niż w przypadku dużych pomieszczeń, możemy urządzić kuchnię, która będzie pięknie wyglądała, komponowała się aranżacyjnie z salonem i spełni swoją podstawową funkcję - pozostanie miejscem do przygotowywania posiłków.
Jeden styl kuchenno-salonowy
Aneksów nie da się oddzielić od pokoju dziennego, dlatego pomimo roboczego charakteru, muszą się ładnie i estetycznie prezentować. Kuchnia z salonem tworzy jedno wnętrze, dlatego obie strefy powinny być spójne wzorniczo i mieć podobny styl aranżacji.
- Jeżeli w salonie zdecydujemy się meble z gładkimi frontami, podobne wybierzmy do kuchni. Powierzchnie z dekoracyjnymi frezowaniami nie będą współgrały z prostymi, minimalistycznymi płaszczyznami – doradza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. - Styl aneksu musi korespondować z pomieszczeniem, którego część stanowi, dlatego zadbajmy, aby powtórzył się ten sam motyw wzorniczy, kolorystyczny lub identyczny dekor drewna, jeżeli to ono stanowi temat przewodni aranżacji.
W urządzaniu małej kuchni dużą rolę odgrywa dobór odpowiednich kolorów. Najlepiej sprawdzą się jasne, które optycznie powiększą wnętrze. Ogromny potencjał dekoracyjny i bardzo reprezentacyjny charakter mają dekory drewna, o których warto pomyśleć, kiedy meble w kuchni łączymy z zabudową w części salonowej.
- W przypadku kuchni, która zawsze pozostaje na widoku, rozsądniej jest wybrać ponadczasowy design i uniwersalne dekory, które na długo pozostaną atrakcyjne wzorniczo i szybko się nie opatrzą. Dobrym pomysłem jest prosta forma mebli, które nie przytłoczą niewielkiej przestrzeni – podpowiada projektantka.
Więcej miejsca i porządek
Oczywiście aneks kuchenny to nie tylko ozdoba, ale pełnoprawna kuchnia, w której przecież przygotowujemy posiłki i przechowujemy zapasy spożywcze. Dlatego powinien być wygodny i funkcjonalnie urządzony. Na niewielkiej przestrzeni musimy zaplanować ergonomiczną zabudowę, uwzględniając kolejność wykonywanych czynności: wyjmowanie produktów z lodówki, mycie a następnie ich obróbkę termiczną. Dlatego na początku zabudowy meblowej powinna się znaleźć lodówka, za nią blat roboczy, następnie zlewozmywak i płyta grzewcza, które również powinien oddzielać blat.
- Im mniejsza kuchnia, tym trudniej ją umeblować, ale możemy poszukać dodatkowej przestrzeni projektując zabudowę do wysokości sufitu. Zyskamy dzięki temu więcej potrzebnego miejsca do przechowywania w meblach – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel. - Na półkach, które mamy w zasięgu dłoni możemy schować naczynia potrzebne nam na co dzień, natomiast na najwyższym poziomie akcesoria kuchenne czy drobny sprzęt AGD, których używamy rzadko. Jeżeli nie zabezpieczymy dla nich miejsca, niestety będziemy je przechowywali na blacie kuchennym, przez co nie tylko stracimy cenną powierzchnię do pracy, ale niepotrzebnie zagracimy blat.
Więcej miejsca w szafkach i ich przemyślana organizacja pomoże w utrzymaniu porządku, a o ten warto zadbać w kuchniach otwartych. Będą wyglądały schludniej, jeżeli naczynia, akcesoria kuchenne i zapasy będziemy przechowywali ukryte za frontami, zamiast pozostawiać je na widoku, co potęguje wrażenie bałaganu.
Receptą na optymalne wykorzystanie każdego centymetra zabudowy meblowej są również systemy cargo, które można zamontować już w korpusie szafki o szerokości 15 cm. Dzięki temu każda wnęka może być dobrze wykorzystana i z łatwym dostępem do przechowywanej zawartości.
Zawsze na widoku
Co na ścianę w kuchni, które zawsze pozostaje na widoku i musi dopasować się do eleganckiego stylu salonu? Lepiej zrezygnować z tradycyjnych płytek i zastąpić je dekorami drewna - tymi samymi, które zdobią fronty mebli lub blat roboczy. Dobrym pomysłem są dekory odwzorowujące rysunek kamieni szlachetnych, które są bardzo efektowne i wyglądają prestiżowo.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie
Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.
Muzyka
Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.