Komunikaty PR

Na co zwracać uwagę przy kupnie butów

2020-10-21  |  12:30
Biuro prasowe

 

Nie raz stajemy przed dylematem - ładne czy wygodne? Producenci oferują nam niezliczoną ilość modeli, ale nie każdy z nich jest odpowiedni dla naszych stóp. Na co zatem warto zwracać uwagę przy wyborze obuwia?

 

Choć rynek oferuje buty wykonane z najróżniejszych materiałów, to jest kilka uniwersalnych wskazówek, jak wybrać odpowiednią parę. Oczywiście, najlepsze są te zrobione z naturalnych materiałów. Pozwalają one naszym stopom swobodnie oddychać oraz dopasowują się do ich kształtu podczas chodzenia. My wykorzystujemy wyselekcjonowane materiały - skóry naturalne, głównie kozie, stosowane na wierzchy oraz podszewki obuwia. Korzystamy także ze skór lakierowanych z przeznaczeniem na eleganckie, klasyczne obuwie okazjonalne oraz ze skór z naturalnym wykończeniem lica typu nappa, a także zamszu na modele o bardziej wszechstronnym zastosowaniu. Natomiast niewłaściwie dobrany rozmiar można rozciągnąć za pomocą prawideł lub uelastycznić szmatką nasączoną alkoholem i włożoną do środka buta pozostawionego tak na noc.

 

Niemniej, jeśli chodzi o obcasy, to profilowanie powinno być najważniejszym kryterium doboru obuwia. Ważne, by cała stopa miała solidne podparcie, a konstrukcja cholewki była stabilna. Dzięki temu nogi oraz kręgosłup nie będą odczuwać zmęczenia przez nieprawidłowe rozłożenie ciężaru ciała. Podeszwa powinna być na tyle elastyczna, by stopa pracując w bucie przybierała jak najbardziej naturalny kształt. Należy również dokładnie sprawdzić wnętrze obuwia, czyli to, jak zostały wykonane połączenia wszystkich elementów. Tutaj ważne jest, aby szwy były niewidoczne i pozostawione bez wybrzuszeń, które mogą powodować obtarcia.

 

Noszenie obcasów na co dzień, mimo iż pięknie wyglądają, nie jest wskazane ani dla naszych nóg, ani kręgosłupa. Przy ich wyborze koniecznie należy zwrócić uwagę także na to, by ciężar ciała rozkładał się możliwie na całej stopie, a nie jedynie z przodu lub z tyłu. Nie kupujmy modeli, w których kąt nachylenia obcasa jest zbyt mocny, uciskają nas, są za duże lub chwiejne. Kształt cholewki i wysokość obcasów jest zależny od przeznaczenia butów, mody i wyobraźni projektantów. Pamiętajmy o tym, że wszelkie dodatkowe paski lub rzemyki mają nie tylko charakter estetyczny, lecz także trzymają stopy w bucie, dzięki czemu wygodniej w nich chodzić. Dobrze zaprojektowane wzory mają wpływ na prawidłową sylwetkę klientek, a co za tym idzie - na ich lepsze samopoczucie

 

Wbrew pozorom, wybór odpowiednich butów wcale nie jest prosty. Przede wszystkim pamiętajmy, aby poza względami estetycznymi dokładnie sprawdzić powyższe czynniki.  Niestety, większość z nas już od małego ma zakodowany schemat kupowania butów - poza wizualnym wyborem, mierzymy wybraną parę, robimy kilka kroków po sklepie, by sprawdzić czy nic nas nie uwiera, po czym zadowoleni zmierzamy do kasy. A ilu z nas zdarzały się potem sytuacje, kiedy ta z pozoru idealna para uwierała lub obcierała stopy przy dłuższym użytkowaniu, co kończyło się biegiem do apteki po różnego rodzaju plastry i maści? Warto pamiętać, że niezależnie od okazji, na jaką dokonujemy zakupów poświęcić kilka minut więcej na ich dokładne sprawdzenie. Dzięki temu nie narazimy się na ból stóp czy przeciążenie kręgosłupa, ale i nie stracimy dobrego humoru po nieudanych zakupach.

 

Autorem komentarza jest Marcin Wójcik z firmy Bravo Moda

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Moda Rusza rekrutacja do kreatywnej społeczności Converse All Stars! Biuro prasowe
2024-05-06 | 11:00

Rusza rekrutacja do kreatywnej społeczności Converse All Stars!

Converse od lat promuje kreatywność i indywidualność poprzez swoje produkty. Jednak marka nie ogranicza się tylko do projektowania butów i apparelu. Kluczowym działaniem w misji
Moda Majówka z modą za różowymi drzwiami – weekend otwartych pracowni w OFF
2024-04-29 | 16:00

Majówka z modą za różowymi drzwiami – weekend otwartych pracowni w OFF

Majówka z modą za różowymi drzwiami – weekend otwartych pracowni w OFF Piotrkowska Center   Tu wiosenna energia połączy się z umiłowaniem
Moda Concept store PRM w Fabryce Norblina już otwarty
2024-04-29 | 11:00

Concept store PRM w Fabryce Norblina już otwarty

Jedyny w Polsce, niemal 600-metrowy concept store marki PRM można już odwiedzać w kompleksie z portfolio Grupy Capital Park przy Żelaznej 51/53 w Warszawie. PRM to nowa marka na mapie Europy,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.