Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie
Co roku mniej więcej we wrześniu rozpoczyna się sezon na… katar, kichanie i ból gardła, jednak nad budowaniem swojej odporności należy pracować cały rok. Najważniejsza jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Dzięki nim można skutecznie dbać o zdrowie i system immunologiczny, a także dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nagle organizm odmówi posłuszeństwa i złapie infekcję? Jak naturalnie walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem?
Witaminki, witaminki…
Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja witamin i minerałów, by nie dopuścić do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywiście, można postawić na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczać sobie wszystkie wartościowe składniki w sposób naturalny wraz z pożywieniem. Sięgajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy się wybierać wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wpływa na produkty, ich świeżość i wartości odżywcze, dlatego kupujmy regionalne jabłka, gruszki, dynie czy śliwki. Co jeszcze cennego daje nam polska złota jesień? Na przykład grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Nie dajmy się także zwieść pozorom, że to cytrusy mają najwięcej witaminy C. Lepiej postawić na dziką różę, która ma jej nawet 40 razy więcej lub paprykę, która ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporność w dużym stopniu zależy od zdrowia naszych jelit i to właśnie o ich prawidłową pracę musimy zadbać, jeśli chcemy szybko i sprawnie bronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. W diecie nie może zabraknąć zawierających naturalne probiotyki kiszonek (ogórków, kapusty), ale także fermentowanych produktów mlecznych, których bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit, a co za tym idzie na naszą odporność. Jeśli więc dopadł Cię spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyć się w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a także maślankę (np. Maślankę Mrągowską), występującą w szerokiej gamie smaków, takich jak np. owoce leśne, cytryna czy pieczone jabłko. Picie tego rodzaju nabiału wskazane jest codziennie, zwłaszcza w czasie i po antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy i pobudza organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawowe filary budowania odporności. O te dwa elementy trzeba dbać cały rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzyści z aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety będą widoczne także wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudzić układ odpornościowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywność – warto włączyć ją w codzienny harmonogram. Nie muszą być to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy krótki spacer lub inna forma ruchu, która sprawia nam największą przyjemność, na przykład szybki marsz, jogging z psem, a może po prostu ćwiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości snu i poziomie nawodnienia. Wyróbmy w sobie nawyk sięgania po wodę, nawet gdy w chłodne dni nie odczuwamy dużego pragnienia. Niedobór płynów prowadzi do złego samopoczucia, wpływa na problemy z koncentracją oraz powoduje osłabienie, a nawet ból głowy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio odżywieni będziemy mieli siłę walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.

Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.