Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk na spotkaniach autorskich online
We wtorek 18 sierpnia o kuchni roślinnej łączącej pokolenia porozmawiają Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał”. Następnego dnia, w środę 19 sierpnia profesor Jerzy Bralczyk przy okazji premiery swojej najnowszej publikacji „Do domu!!!”, zaprosi czytelników na językoznawczy spacer po zakamarkach domu.
Interaktywne transmisje odbędą się na stronie Facebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe będzie zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Spotkania będą tłumaczone na język migowy.
Olga i Weronika Smile – wtorek, 18 sierpnia, godz. 18:00
Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał” (Wydawnictwo Zwierciadło), porozmawiają z internautami o rodzinnym gotowaniu przy wykorzystaniu produktów roślinnych. Rozmowę poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET).
„Roślinna kuchnia rodzinna” to książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny – zawiera proste do przygotowania dania, z którymi poradzą sobie młodsi kucharze i nieco trudniejsze, dla dorosłych. Co zrobić, gdy dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Można zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić „Dobrze, ale gotuj sobie sam”. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje przepisy, które służą dwóm pokoleniom. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy, a mama – bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania, a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni okazuje się bezcenny.
Natomiast „Roślinny nabiał” w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znalazły się tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
Jerzy Bralczyk – środa, 19 sierpnia, godz. 18:00
Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET) porozmawia z profesorem Jerzym Bralczykiem o jego najnowszej książce „Do domu!!!” (Wydawnictwo Bosz). Bogato ilustrowany leksykon to kolejny po „Jeść!!!” i „W drogę!!!” przewodnik po słowach i ich znaczeniach.
Znany i lubiany językoznawca zaprasza do domu na niezwykle pouczający i zarazem dowcipny spacer po pomieszczeniach, okraszony wieloma powiedzonkami i cytatami z klasyki polskiej literatury. Czytelnicy zwiedzą salon, kuchnię i jadalnię, ale też alkowę i buduar, zajrzą do spiżarni i lodówki, ocenią, co jest bardziej wygodne: kanapa, tapczan czy wersalka, będą podziwiać żyrandole i etażerki, a na koniec wyjdą na balkon, a może taras lub werandę – z pewnością jednak nie będą się snuli z kąta w kąt! To wspaniała książka dla wszystkich pasjonatów języka polskiego, którym miłe jest również urządzenie wnętrz.

„Powstanie Bohaterów” – wyjątkowa książka 9-letniej Ali i jej taty

O agresji w książkach Young Adult - rzeczywistość czy przesada?

Młode głosy. Co by było, gdyby nie Wattpad? - debata Czwórki i Big Book Cafe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.