Komunikaty PR

Orkisz, proso, gryka – czy znasz wszystkie wartościowe zboża dla malucha?

2021-08-25  |  08:00
Biuro prasowe

Produkty zbożowe to ważny składnik diety na każdym etapie życia. W okresie niemowlęcym stanowią cenne uzupełnienie jadłospisu w ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Ponadto pomagają w przejściu z konsystencji płynnej – jaką posiada mleka mamy – na pokarmy bardziej stałe. Aby dziecko w dorosłym życiu chętnie sięgało po wartościowe i różnorodne zboża, warto proponować mu je już w okresie wczesnego dzieciństwa.

Dlaczego zboża są ważne?

W pierwszych latach życia dziecko jest wyjątkowo delikatne i intensywnie się rozwija. Właśnie dlatego w tym okresie kluczowa jest właściwie skomponowana dieta. Produkty zbożowe – wprowadzane do jadłospisu zaraz po pierwszych warzywach i owocach – pozwalają niemowlęciu poznawać nowe konsystencje, a także pomagają uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Komponując dietę malucha, warto uwzględniać w niej różnorodne odmiany zbóż, które różnią się od siebie wartością odżywczą. Co istotne – ich obecność w codziennym menu przyzwyczaja niemowlę do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości.
 

Cenne zboża to również te bezglutenowe

Ryż, kukurydza, proso czy gryka to zboża bezglutenowe, jednak równie ważne w diecie niemowlęcia. Tak jak zboża zawierające gluten, dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu jadłospis malucha staje się bogatszy o witaminy, np. te z grupy B oraz o magnez czy cynk[1].


Źródło wartościowych i bezpiecznych zbóż

Aby wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, warto pamiętać, że jego organizm nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Liczy się zarówno rodzaj wybieranych produktów, jak i ich jakość. Właśnie dlatego pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Do tej kategorii należy m.in. szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż czy gryka. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.
 

Ciekawostka!

Orkisz to wartościowe zboże, które powstało już w czasach starożytnych ze skrzyżowania najstarszego przodka pszenicy – samopszy – z trawą kozieńca[2].


7 rodzajów zbóż w jednej kaszce

Na sklepowej półce można znaleźć kaszki skomponowane z wielu różnorodnych zbóż. Przykładem są propozycje BoboVita PORCJA ZBÓŻ, które zawierają nawet do 7 rodzajów zbóż uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, gdzie istotne znaczenie odgrywa klimat, temperatura, nasłonecznienie czy wiatr. Dzięki tym starannym zabiegom oraz trosce o odpowiednią jakość surowców kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy[3] posiłek, dostarczający mu odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczu, białka oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Oprócz tego, że dostarczają energię, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, a także 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego.
 

Czy wiesz, co tak naprawdę jest zbożem?

Zboża to rośliny z rodziny wiechlinowatych, należące do gatunków takich jak pszenica, orkisz, proso, jęczmień czy żyto. Z kolei nasiona, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, to tzw. zboża rzekome, które wytwarzane są przez rośliny z innych rodzin i nie należą do kategorii zbóż[4].


* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.

** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 


[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[2] Rożnowski J. i wsp., Nutritional and pro-healthy properties of spelt wheat (Triticum spelta L.), Postępy Fitoterapii, 2014.

[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.  

[4] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_luty_1.pdf

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Wspólna zabawa, wspólny rozwój: Grupa LEGO odkrywa korzyści płynące z zabawy! Biuro prasowe
2024-09-26 | 18:00

Wspólna zabawa, wspólny rozwój: Grupa LEGO odkrywa korzyści płynące z zabawy!

Nowe badanie Play Well Grupy LEGO na Polskę dowodzi, że jedna na pięć rodzin (17%) nigdy nie bawi się razem[1], mimo że aż 83% rodziców rozumie, jak ważna jest zabawa dla rodzinnego
Dziecko Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!
2024-09-25 | 14:25

Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!

Zbliżający się Dzień Chłopaka (30.09) to idealny moment na podarowanie przemyślanego prezentu bliskiej nam osobie. Wybierając upominek dla chłopca, warto pomyśleć o tym, aby nie
Dziecko Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata? – opowieści o pozytywnym ojcostwie
2024-09-24 | 15:05

Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata?" – opowieści o pozytywnym ojcostwie

Marka Familijne została sponsorem drugiego sezonu podcastu Onetu pt. „Co powie Tata?”, który porusza temat relacji ojców z dziećmi. W nowej serii, liczącej 10

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.