Pomysły na sałatki, które posmakują najmłodszym
Sałatka „Witaj szkoło”
SKŁADNIKI:
1 garść liści szpinaku/botwinki
1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
2 papryki spiczaste
1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek / olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka „Przerwa na zdrowie”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy
2 garści jarmużu
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
1 cukinia
80 g sera koziego (plastry)
1 nieduża żółta papryka
1 szklanka pomidorów truskawkowych
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
![Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1676104464,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
![Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto](/files/_uploaded/glownekonf_616035828,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
![Karmienie piersią w pierwszych tygodniach – praktyczne porady](/files/_uploaded/glownekonf_1317346451,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Karmienie piersią w pierwszych tygodniach – praktyczne porady
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Handel
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4-ram,w_274,r_png,_small.png)
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.
Handel
Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności
![](/files/1922771799/glod-raport-foto2,w_133,r_png,_small.png)
W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.
Media
Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść
![](/files/1922771799/zawierucha-aktorstwo-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.