Komunikaty PR

Powiew Azji na talerzu w środku zimy? Odwiedź Gan bei!

2024-01-17  |  12:00
Biuro prasowe

 

Rolki japońskiego sushi, chrupiące kalmary w cieście, zupa miso czy krewetki tygrysie w ostrym curry – m.in. te smaki przychodzą na myśl, gdy wspominamy lub planujemy dalekie, egzotyczne podróże w azjatyckie zakątki. Nowo otwarta restauracja Gan bei podpowiada, jak doświadczyć tych przysmaków, nie ruszając się z Polski.

Azjatyckie klasyki i autentyczne receptury w polskim wydaniu

Zupa Tom Kha, ziemniaki po singapursku, chrupiący bakłażan w syczuańskim sosie karmelowym, kurczak w sosie chili, a także ryż z warzywami czy różnego rodzaju makarony to dania, które bezapelacyjnie kojarzymy z kuchnią azjatycką. I słusznie, ponieważ rzeczywiście stanowią one ważną część codziennej diety naszych wschodnich sąsiadów. Wybór wśród azjatyckich dań nie jest prosty, ponieważ o nasze uznanie walczą zarówno rozgrzewające zupy, sycące makarony w słodko-kwaśnym anturażu, a także ryby, chrupiące owoce morza w panierce i desery, których nie znajdziemy w naszej rodzimej kuchni, jak na przykład pochodzące z kuchni tajskiej smażone lody. Do tego wybór herbat pachnących Azją, a wśród nich biała herbata chińska, czy aromatyczna zielona o smaku jaśminu. Choć kosztowanie całej tej palety smaków w otoczeniu kultury i sztuki azjatyckiej jest absolutnie wyjątkowym doświadczeniem, to dziś można przenieść się na chwilę w ten świat, nie wyjeżdżając z Polski. W dużych aglomeracjach lokali oferujących azjatyckie klasyki na wysokim poziomie jest pod dostatkiem. Czym kierować się, wybierając miejsce na azjatycki lunch czy kolację z bliskimi?

W Polsce coraz więcej osób, w tym także blogerów kulinarnych, czując się biegle w kuchni azjatyckiej, chętnie rekomenduje miejsca, gdzie rzeczywiście dostać można autentyczne, smaczne dania. Warto słuchać podpowiedzi tych bardziej doświadczonych osób, które chętnie korzystają z restauracyjnych ofert, pozostawiając swoje rekomendacje w sieci.

Indie na wyciągnięcie ręki

Lekkostrawna, intensywnie aromatyczna i… dość egzotyczna dla Polaków, choć coraz bardziej popularna również w kraju nad Wisłą. Tak podsumować można kuchnię indyjską, która swoimi przyprawami i oryginalnymi połączeniami smaków kusi nawet tradycjonalistów. Wyprawy turystyczne do Indii nierozerwalnie związane są ze smakowaniem typowych potraw tego regionu, których wspomnienie wraca z nami na długo do domu. Ci, którzy nie mieli szansy odbyć podróży na Półwysep Indyjski, z pewnością mieli okazję zakochać się tamtejszych klasykach, odwiedzając hinduskie restauracje w Polsce czy Europie. Co w nich znajdziemy?

Okoń morski w kokosowym sosie curry, domowy ser w sosie Masala, duszone warzywa z indyjskimi przyprawami – to kilka przykładów dań, które zachwycają gości hinduskich czy azjatyckich restauracji mieszczących się w Polsce. Potrawy przygotowywane na bazie oryginalnych przypraw i wysokiej jakości składników pozwolą przenieść się zmysłami do odległych Indii!

Smaki kraju kwitnącej wiśni

Kto miał okazję odwiedzić Japonię, ten wie, że sushi to nie tylko apetyczne rolki, wręcz przeciwnie! Choć Polacy zakochali się w różnego rodzaju makach (wśród nich hosomaki i futomaki), czyli tradycyjnych rolkach z różnymi dodatkami, które często spotykamy w naszych rodzimych restauracjach, to w Azji bardzo popularne są nigiri. Czym różni się standardowa rolka maka od nigiri? Widać to już na pierwszy rzut oka. Nigiri tradycyjnie nie jest zwijane w rolkę (w przeciwieństwie do maków). Zwykle cienki plaster surowej lub gotowanej ryby kładzie się bezpośrednio na ryżu zamoczonym w occie. Co ciekawe, nigiri uznaje się też za najstarszą formę sushi.

Osoby, którym tęskno za japońskimi smakami – zarówno rolkami jak nigiri – mogą znaleźć w sercu Warszawy miejsce serwujące potrawy rodem z japońskich restauracji. Gan bei – lokal mieszczący się przy ul. Chmielnej – oferuje cały przekrój różnych rodzajów sushi, z dodatkiem kawioru łososia, krewetek, krabów czy nawet węgorzy. Tym, którzy nieczęsto mają okazję do skosztowania kuchni kraju kwitnącej wiśni, poleca się gotowe kompozycje setów sushi.

Gan bei, czyli miejsce, gdzie poczujesz się jak w egzotycznej podróży

Choć w nowo otwartej restauracji Gan bei przy ul. Chmielnej ⅓ w Warszawie znaleźć można całą mieszankę japońskich, indyjskich, chińskich czy tajskich przysmaków, to nie tylko jedzenie jest tym, co kusi gości do wejścia w azjatycki świat. Klimat miejsca, wystrój wnętrza, wygląd karty, zapach prawdziwie azjatyckich przypraw i widok, jak szef kuchni na naszych oczach przygotowuje zamówienie – to czyni miejsce szczególnym. Tym też zyskują dzisiejsze restauracje – dają gościom nie tylko dobre jedzenie, ale przede wszystkim doświadczenie, które może stać się niemal tak uzależniające jak podróżowanie w najdalsze krańce świata. Tych, którzy w najbliższym czasie nie będą mieli okazji skosztować zupy Tom Kha w Tajlandii, ostrego curry w Indiach i dopracowanego do perfekcji sushi w Japonii, restauracja Gan bei zachęca do podróży do serca Warszawy. Tam odkryć można magię tego, co najlepsze w dalekich krajach kontynentu azjatyckiego. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.