PRZEPIS: Sałatka z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i smażonym tofu
Składniki do sałatki:
- 1 tofu naturalne
- mieszanka sałat
- czerwona cebula
- Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju OLE!
- awokado
Marynata do tofu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru startego na drobnej tarce
- olej
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
- łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Tofu kroimy w grube plastry. Zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na min. godzinę.
Łączymy składniki sosu do sałatki, po czym także odstawiamy. Awokado obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę starty imbir oraz czosnek. Dodajemy tofu i chwilę smażymy na złocisty kolor. Na talerzu rozkładamy sałatę, suszone pomidory, awokado, cebule oraz tofu. Całość polewamy sosem.

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.