Komunikaty PR

Rusza 2. edycja programu edukacyjnego PrzyGOTUJMY Lepszy Świat

2021-09-08  |  14:45
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/

PrzyGOTUJMY Lepszy Świat to program skierowany do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych, którego celem jest edukacja dzieci na temat tego, jak codzienne wybory żywieniowe wpływają na zdrowie nie tylko ich samych, ale też planety. Na najaktywniejsze szkoły i klasy czekają atrakcyjne nagrody.

Inicjatywa PrzyGOTUJMY Lepszy Świat powstała z chęci pokazania najmłodszym, że drobna zmiana na naszym talerzu będzie korzystna nie tylko dla naszego zdrowia, ale może zaowocować także wielką zmianą dla środowiska. Pozwoli przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.

Jak ważne są te małe kroki, pokazały wyniki pierwszej edycji programu, do którego zgłosiło się ponad 1000 szkół z całej Polski. 43 tys. uczniów zamieniło blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu udało się im zaoszczędzić około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2.

Edukacja od najmłodszych lat

W ramach programu, zainicjowanego przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, specjaliści wraz z nauczycielami przygotowali interaktywne lekcje spełniające wymogi programowe Ministerstwa Edukacji Narodowej. Angażujące materiały, dostosowane do wieku uczniów, w przystępny sposób przybliżą dzieciom złożone zależności pomiędzy dietą a kondycją naszej planety. Dzieci poznają także ciekawe przepisy i samodzielnie lub z rodzicami przygotują posiłki oparte na składnikach roślinnych.

Rywalizacja z nagrodami

Programowi towarzyszy konkurs, w którym do wygrania są atrakcyjne nagrody. Punkty będą przyznawane za przeprowadzenie lekcji, przygotowanie posiłków, a także wypełnienie ankiety. Trzy szkoły, które zdobędą największą liczbę punktów, wygrają wyjazd na zieloną szkołę, łączącą świetną zabawę z edukacją ekologiczną. Dla trzech najaktywniejszych placówek przygotowano także specjalne szkolenie dla podmiotów obsługujących stołówkę, by dzieci mogły jeść jeszcze smaczniej i zdrowiej. Ponadto uczniowie ze zwycięskich klas otrzymają wygodny workoplecak. Do wszystkich zarejestrowanych szkół trafią również zestawy ziaren do hodowli roślin, a każda szkoła, przystępująca do kampanii po raz pierwszy, otrzyma kolorowe plansze edukacyjne.

Zgłoszenia do udziału w 2. edycji programu edukacyjnego PrzyGOTUJMY Lepszy Świat będą przyjmowane do 30 września 2021 r. na stronie: https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Kampanię promuje hymn PrzyGotujmy Lepszy Świat. Utwór, w którym rolę instrumentów grają warzywa i owoce, został przygotowany przez Anię Dąbrówkę, córkę Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki. https://tiny.pl/9xnlx

---

Partnerem Głównym kampanii jest Knorr – marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Pierwsza przestrzeń edukacyjna poświęcona cyberbezpieczeństwu Biuro prasowe
2024-05-07 | 16:30

Pierwsza przestrzeń edukacyjna poświęcona cyberbezpieczeństwu

Dla wszystkich rodziców, opiekunów i nauczycieli poszukujących inspirującego miejsca do spędzenia czasu z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym, Samsung i Smart Kids Planet
Dziecko Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie
2024-04-28 | 20:00

Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie

Niezależnie od panującej na zewnątrz pogody i natłoku obowiązków warto znaleźć każdego dnia czas na aktywność fizyczną – również w czasie ciąży czy połogu. O
Dziecko Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
2024-04-26 | 14:00

Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze

25 kwietnia 2024 roku w auli Kazimierza Lepszego w budynku Rektoratu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej 12 w Katowicach zainagurowano współpracę w ramach umowy podpisanej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.