SIŁA I ZDROWIE W... KISZONKACH!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
W Polsce kiszonki cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest zdecydowanie mniejszy. Prym na naszych stołach wiedzie kapusta kiszona, ale nie tylko. Coraz większą popularność zdobywają kiszona cukinia, papryka, kalafior czy marchew. Kiszone warzywa mają dużo korzyści zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość witaminy C i E oraz obecność bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Dla osób, które nie przepadają za smakiem kiszonek, jest ciekawy sposób na przemycenie ich w diecie. Przykładowo kiszoną kapustę można dodać do świeżo wyciskanych soków owocowych, dzięki czemu zniwelujemy jej charakterystyczny smak.
Proces kiszenia jest bardzo prosty i stosowany od wieków. Jest to metoda konserwacji żywności, która polega na fermentacji, przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, co zapewnia warzywom wielomiesięczne przechowywanie i bezpieczne spożycie. Samo kieszenie nie jest trudne, ani czasochłonne, nie wymaga też specjalnych umiejętności.
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KISZONEK
Kiszonki oprócz walorów smakowych, oferują pełną gamę korzyści zdrowotnych, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszonki wspomagają naturalną odporność organizmu, która jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym.
Kiszone warzywa to źródło probiotyków i prebiotyków. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które naturalnie występują w naszych jelitach. Spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności powoduje zaburzenie prawidłowej flory bakteryjnej i problemy związane z układem pokarmowym. Regularne spożywanie kiszonek może zredukować ten problem i usprawnić działanie jelit.
Istotna jest ogromna zawartość witamin i składników mineralnych, które naturalnie występują w kiszonkach. Kapusta czy ogórki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E i PP oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Kwaśne środowisko wpływa na lepsze przyswajanie się witamin. Dieta bogata w kiszonki jest polecana osobom, które nie jedzą mięsa oraz mają niedobory witamin.
Spożywanie produktów poddanych fermentacji mlekowej sprzyja odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki zawartym w składzie izotiocyjaninom, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
SPOSÓB NA KISZONKI
Kiszonki najczęściej podawane są do obiadu lub spożywane samodzielnie jako przekąska. Ciekawą alternatywą jest dodawanie ich do wyciskanych soków - Soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych, najlepiej z całych owoców i warzyw zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dodając do soku odrobinę kiszonej kapusty lub buraków, można przemycić wszystkie zdrowotne właściwości, minimalizują charakterystyczny smak, za którym nie każdy przepada. Korzystajmy z tego, że obecnie panuje sezon na pyszne kiszonki domowej roboty. Osobiście wyciskam sok z buraków pozostałych po zakwasie buraczanym z jabłkami i jest to pyszne. Świetne jest także połączenie np. kiszonej kapusty z jabłkami i marchwią - radzi Lidia Lalak, przedstawicielka dystrybutora Kuvings w Polsce. Sposób ten jest szczególnie polecany dla dzieci, które mogą nie lubić smaku kiszonej kapusty.
Sezon jesienno-zimowy to najpopularniejszy okres na spożywanie kiszonek. Można je zrobić samemu i nie są potrzebne do tego specjalne umiejętności. Oprócz kiszonej kapusty czy ogórków popularność zdobywają również inne warzywa i owoce. Proces kiszenia zachowuje w roślinach wszystkie cenne właściwości, a obecność bakterii mlekowych dobrotliwie wpływa na nasz układ trawienny. Niestandardowym sposobem jest dodawanie kiszonek do naturalnych soków owocowych, które doskonale smakują i tworzą prawdziwą bombą witaminową.

Zdaniem Polaków dostęp do populacyjnych danych medycznych powinni mieć wyłącznie lekarze – wynika z najnowszego raportu PRCN „Polacy o dostępie do danych medycznych”

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.