Komunikaty PR

SIŁA I ZDROWIE W... KISZONKACH!

2021-11-23  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt

Andrzej Bromski
Bromo

ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl

W Polsce kiszonki cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest zdecydowanie mniejszy. Prym na naszych stołach wiedzie kapusta kiszona, ale nie tylko. Coraz większą popularność zdobywają kiszona cukinia, papryka, kalafior czy marchew. Kiszone warzywa mają dużo korzyści zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość witaminy C i E oraz obecność bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Dla osób, które nie przepadają za smakiem kiszonek, jest ciekawy sposób na przemycenie ich w diecie. Przykładowo kiszoną kapustę można dodać do świeżo wyciskanych soków owocowych, dzięki czemu zniwelujemy jej charakterystyczny smak.

Proces kiszenia jest bardzo prosty i stosowany od wieków.  Jest to metoda konserwacji żywności, która polega na fermentacji, przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, co zapewnia warzywom wielomiesięczne przechowywanie i bezpieczne spożycie. Samo kieszenie nie jest trudne, ani czasochłonne, nie wymaga też specjalnych umiejętności.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KISZONEK

Kiszonki oprócz walorów smakowych, oferują pełną gamę korzyści zdrowotnych, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszonki wspomagają naturalną odporność organizmu, która jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym.

Kiszone warzywa to źródło probiotyków i prebiotyków. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które naturalnie występują w naszych jelitach. Spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności powoduje zaburzenie prawidłowej flory bakteryjnej i problemy związane z układem pokarmowym. Regularne spożywanie kiszonek może zredukować ten problem i usprawnić działanie jelit. 

Istotna jest ogromna zawartość witamin i składników mineralnych, które naturalnie występują w kiszonkach. Kapusta czy ogórki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E i PP oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Kwaśne środowisko wpływa na lepsze przyswajanie się witamin. Dieta bogata w kiszonki jest polecana osobom, które nie jedzą mięsa oraz mają niedobory witamin.

Spożywanie produktów poddanych fermentacji mlekowej sprzyja odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki zawartym w składzie izotiocyjaninom, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

SPOSÓB NA KISZONKI

Kiszonki najczęściej podawane są do obiadu lub spożywane samodzielnie jako przekąska. Ciekawą alternatywą jest dodawanie ich do wyciskanych soków - Soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych, najlepiej z całych owoców i warzyw zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dodając do soku odrobinę kiszonej kapusty lub buraków, można przemycić wszystkie zdrowotne właściwości, minimalizują charakterystyczny smak, za którym nie każdy przepada. Korzystajmy z tego, że obecnie panuje sezon na pyszne kiszonki domowej roboty. Osobiście wyciskam sok z buraków pozostałych po zakwasie buraczanym z jabłkami i jest to pyszne. Świetne jest także połączenie np. kiszonej kapusty z jabłkami i marchwią - radzi Lidia Lalak, przedstawicielka dystrybutora Kuvings w Polsce. Sposób ten jest szczególnie polecany dla dzieci, które mogą nie lubić smaku kiszonej kapusty.

Sezon jesienno-zimowy to najpopularniejszy okres na spożywanie kiszonek. Można je zrobić samemu i nie są potrzebne do tego specjalne umiejętności. Oprócz kiszonej kapusty czy ogórków popularność zdobywają również inne warzywa i owoce. Proces kiszenia zachowuje w roślinach wszystkie cenne właściwości, a obecność bakterii mlekowych dobrotliwie wpływa na nasz układ trawienny. Niestandardowym sposobem jest dodawanie kiszonek do naturalnych soków owocowych, które doskonale smakują i tworzą prawdziwą bombą witaminową.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Bromo
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą” Biuro prasowe
2025-07-01 | 11:00

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Kampania „Rany pod kontrolą” ogłasza start ogólnopolskiego badania ankietowego, mającego na celu poznanie codziennych wyzwań i potrzeb farmaceutów związanych
Zdrowie Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025
2025-06-30 | 06:00

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Złota odznaka i tytuł „TOP EMOLIENT 2025” w prestiżowym Rankingu TOP10 Emolientów organizowanym przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (PTCA)
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.