Słodycze na odporność
Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność. Teraz, podczas pandemii to kwestia najważniejsza. Zazwyczaj poprawiamy odporność organizmu witaminowym suplementami. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co jemy. Ponieważ nawet słodycze można aplikować tak mądrze, by były jak lekarstwo.
Standardowo na wzmocnienie systemu immunologicznego zaleca się kwas askorbinowy, czyli starą, dobrą witaminę C. Lekarze, w tym nieżyjący już noblista Linus Pauling, utrzymują, że jej profilaktyczne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o połowę. Zaraz po niej wymieniają witaminę A, E, D, całą grupę B, do tego kwas foliowy i mikroelementy takie jak: żelazo, cynk i selen.
Jagodowa bomba witaminowa
Sama jest gorącą zwolenniczką owoców jagodowych, które są istną witaminową bombą. Maliny, jeżyny, żurawina, borówki, truskawki zawierają m.in. witaminy C, A, B, różne składniki mineralne, beta-karoten, kwas foliowy oraz polifenole. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Zalecane są w przypadku przeziębienia czy przemęczenia, ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. Najlepiej jednak jeść je w czystej postaci. W Fit Cake można je znaleźć w deserach w słoiczkach, w bezglutenowych tortach i ciastach.
Łakocie z warzyw
Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów to tylko 26 kcal. Bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Znakomicie nadaje się też do wyrobu łakoci, ponieważ nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Hitem w Fit Cake jest torcik dyniowy, aromatyzowany cynamonem. Z kolei przyprawa ta działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza metabolizm. Do swoich ciast Fit Cake z upodobaniem dodaje kurkumę, która doskonale sprawdza się w walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
- Z warzyw naszym ulubionym jest jednak szpinak, stanowiący doskonałe źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego - zdradza Ewelina Choińska z Fit Cake. - Zawierają go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.
Byle bez cukru
Fit Cake to wywodząca się z Białegostoku, ogólnopolska sieć niecukierni oferująca łakocie m.in dla cukrzyków, osób chorych na celiakię, zmagających się z otyłością, aktywnych fizycznie, a także tych, którzy po prostu postanowili się zdrowo odżywiać.
- W świecie, gdzie je się oczyma, gdzie na każdym kroku widzi się fotosy z apetycznymi ciasteczkami i kuszącą czekoladą, trudno odmówić sobie w ogóle słodkich przyjemności. Zresztą, jesienią często dopada nas spadek nastroju i nie ma w tym nic złego, jeśli poprawimy sobie humor czymś słodkim, dogodzimy sobie. Od dawna wiadomo, że stres osłabia cały organizm. Pamiętajmy jednak, że zawsze mamy wybór. Jest on teraz ogromny i zawsze możemy sięgnąć po coś, co nie zawiera cukru, ma zdrowy, zbilansowany skład i odpowiednią ilość kalorii - przekonuje Ewelina Choińska.
Fit Cake wypowiedziało wojnę wszechobecnemu w naszej diecie cukrowi, którego przeciętny Polak zjada rocznie - jak podało w 2019 roku Ministerstwo Zdrowia - ponad 40 kg. To o 11 kilo więcej niż 10 lat temu. Najczęściej jest to cukier ukryty w wysokoprzetworzonych wyrobach np. hamburgerach, płatkach śniadaniowych, pieczywie itd. Pierwsza więc zasada obowiązująca w sieci Fit Cake, liczącej już 20 lokali to “zero cukru”.
- Poza tym, że uzależnia, ma on też swój wkład w osłabienie odporności. Cukier staje się pożywką dla grzybów i drożdży w jelitach, które osłabiają system immunologiczny organizmu - dodaje współwłaścicielka Fit Cake.
W niecukierni ciasta i desery słodzone są zdrowszymi zamiennikami - erytrolem lub ksylitolem. Wykorzystywana jest też naturalna owocowa słodycz np. z suszonych daktyli. Wielu klientów zauważa z czasem, że robi to wielką różnicę. Na plus dla zdrowia.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.